Annonce
Vejen

Stjernestøv over Vejen: Legenden fra Svendborg skal sætte VBK 81 på elite-kortet

Johnell Smith er to gange årets spiller i dansk basket, og dansk mester med Svendborg og svensk mester med Norrköping. Som spillende træner skal han nu være med til at føre VBK 81 Vejen frem til storhed. Foto: Jacob Schultz
Johnell Smith er to gange blevet årets spiller i Danmark. Nu er han spillende træner for VBK 81 og er med til at udvikle basketball-sporten i Vejen. Faciliteterne og folkene er til stede for at få Vejen på eliteidrætskortet i holdsport.

Vejen: Han har vundet mesterskaber med både Svendborg Rabbits og svenske Norrköping Dolphins. En flot spillerkarriere har også bragt ham til klubber i Finland og Venezuela.

Nu bidrager 40-årige Johnell Smith til at sætte Vejen på basketkortet som spillende træner i VBK 81 i 1. division. Ungdomshold har også glæde af vejledning fra manden med de hurtige hænder og fødder.

Kendere mener, han havde talentet til at gå hele vejen til NBA under college og universitetstiden. Rekorden med flest scorede point i en collegekamp, (86 point) i afskedskampen for Santa Fe Community College mod Vanier College, ejer han stadig.

Johnell Smith er mere ydmyg, når talen går på ham selv.

- Det skete en masse ting i mit liv på det tidspunkt, og NBA var nok det, jeg tænkte mindst på.  Jeg tog også nogle dårlige beslutninger. Jeg holdt fast i basketball. Der er ingen tvivl om, at det er basketball, der har givet mig chancen for at komme væk fra Putnam Hall i Florida og opleve verden, siger Johnell Smith, der nu stadig har Florida i hjertet.

- Jeg er en Florida-dreng, og jeg savner maden - barbeque, fiskene og skaldyrene. Jeg kan tale om kæmpe krabbekløer med hvidløg og rejer i timevis, siger Johnell Smith.


Jeg savner maden - barbeque, fiskene og skaldyrene. Jeg kan tale om krabbekløer og rejer i timevis,

Johnell Smith


Det har ikke været enhver i familien forundt at rejse jorden tynd.

- Min mor var eksempelvis for første gang ude at flyve, da jeg fik min datter, siger Johnell Smith.

Annonce

Tidlig passion

Passionen for basketball blev indledt i en tidlig alder.

- Jeg var måske to år, da jeg fik min første basketball. Jeg sov med den og benyttede hver eneste mulighed for at drible og skyde. Vi havde også en kurv derhjemme. Vi er en stor familie, og jeg har også mange fætre. Der var masser at spille med. Men jeg fik også lært i en tidlig alder, at man skal gøre sig fortjent til at være med, siger Johnell Smith.


Jeg fik også lært i en tidlig alder, at man skal gøre sig fortjent til at være med.

Johnell Smith


Annonce

En lang rejse

Han indledte sin udenlands karriere med fire år i Venezuela og bopæl i blandt andet millionbyen Caracas.

Her var der op til 5000 tilskuere under kampene. I Danmark er tallene noget lavere.

- I Svendborg kunne 500 med trommer, klap og engagement nu lyde af lige så mange, siger Johnell Smith.

Opholdet i Svendborg bød blandt andet på klubbens første danske mesterskab og yderligere en pokaltitel. Og tilvænning til andre temperaturer end i Florida og Venezuela.

- Jeg havde ikke lige researchet forholdene så meget på forhånd. Jeg havde aldrig oplevet snevejr før, og skulle også lige vænne mig til, at det blev hurtigere mørkt, smiler Johnell Smith.

Annonce

Familien betyder alt

Han faldt hurtigt til i Svendborg. Det samme er sket i Vejen, der kom med det bedste tilbud.

- Jeg havde chancen for en kontrakt på Cypern, men der skulle jeg dele lejlighed med anden amerikansk spiller, og det kunne jeg ikke byde min familie. Jeg er en familiemand, og Vejen er en god kombination for hele familien. Skandinavien er et godt sted for børn at vokse op, siger Johnell Smith.

Den svenske kæreste Marina har job hos Electrolux. Børnene Jayla og Jacxson er faldet til i børnehaven.

- I starten efter ankomsten passede jeg dem om dagen, havde dem med til træning. Vi tog i zoo og svømmehallen. Vejen Idrætscenter har fine muligheder for børn, siger Johnell Smith.

Familiens ve og vel har altid betydet meget. Johnell Smith fik således en tårevædet afsked i Svendborg, da han stoppede for at være der for et sygt medlem i den nære familie.

- Jeg er opdraget til, at familien kommer først og betyder alt, siger Johnell Smith.

Annonce

Stort potentiale

Svendborg Rabbits var en klub, der på forholdsvis få år rykkede fra 1. division til den absolutte danske top og fik etableret en kæmpe fanbase. Vinderhold trækker folk til i eliteidræt. VBK 81 kan gøre det samme over år.

- Der er stort udviklingspotentiale for basketball i et stort geografisk område. Vi har fantastiske faciliteter og en god organisation bag. Vi kan lige så godt vinde 1. division, som de andre hold kan, siger Johnell Smith, der giver en hånd med på flere niveauer.

Sportschef John Klausen kender Johnell Smith eksempelvis fra epoken i Svendborg Rabbits. Og det er kendetegnende, at Johnell Smith på forhånd har kendt personer i de klubber, han har spillet.

- Jeg er aldrig gået efter pengene. Jeg er en ambitiøs person, og her er ambitiøse folk bag projektet. Der er orden i sagerne, siger Johnell Smith.


Jeg er aldrig gået efter pengene. Jeg er en ambitiøs person, og her er ambitiøse folk bag projektet. Der er orden i sagerne.

Johnell Smith


Annonce

Tre grundlæggende regler

Johnell Smith træner også ungdomshold i klubben. Han føler sig heller ikke for fin til at dele flyers ud i butikker før hjemmekampe.

- Jeg var i otte byer inden den første hjemmekamp og besøgte flere butikker. Blandt andet i Brørup og Lunderskov. Kampen blev så aflyst på grund af corona-nedlukningen, siger Johnell Smith.

Faktisk har han sin hjemmebanedebut til gode. VBK 81 har kun spillet tre 1. divisionskampe og to pokalkampe i denne sæson og venter på, at det igen bliver tilladt at dyrke indendørs idræt.

Johnell Smith har en optimistisk tro på, at turneringen kommer i gang. Og har følgende grundlæggende regler til sine spillere: I skal tro på jer selv, I skal tro på jer selv og I skal tro på træneren.

For tro kan flytte bjerge.

Johnell Smith har følgende grundlæggende regler til sine spillere: I skal tro på jer selv, I skal tro på jer selv og I skal tro på træneren. Foto: Jacob Schultz
- Der er stort udviklingspotentiale for basketball i et stort geografisk område. Vi har fantastiske faciliteter og en god organisation bag. Vi kan lige så godt vinde 1. division, som de andre hold kan, siger Johnell Smith, der bringer stjernestøv over VBK 81. Foto: Jacob Schultz
Johnell Smith er stadig indehaver af en nærmest uslåelig amerikanske college-rekord i basketball. Han scorede 86 point i en enkelt kamp. Foto: Jacob Schultz

PersonProfil

Navn: Johnell Smith.

Profession: Spillende basketballtræner i VBK 81 (1. division) og træner for ungdomshold i klubben.

Bopæl: Vejen.

Født: 19. august (40 år).

Opvækst: Putnam Hall i det nordlige Florida.

Højde: 188 cm.

Kæreste: Ja – Marina.

Børn: datteren Jayla (4 år) og Jacxson (2 år).

Uddannelse: College-degree. Har også gået på universitet. Johnell Smith har levet som professionel basketball-spiller i stort set hele sit voksenliv.

Tidligere klubber; Santa Fe Community College (Gainesville, Florida), New Orleans Privateers, Guerreros de Caracas (Venezuela), Marinos de Anzoategiu, Macinos de Guayana (Venezuela), Deportivo Tachira (Venezuela), Svendborg Rabbits, Södertälje Kings (Sverige), Joensuun Kataja (Finland), Norrköping Dolphins (Sverige).

Største meritter: Johnell Smith har rekorden i NJACAA for flest scorende point i en match. Han scorede 86 point en match mod Vanier College under collegetiden i Santa Fee CC.

Han var med til at vinde det første danske mesterskab til Svendborg Rabbits i klubbens historie. Han opnåede også en pokaltitel med klubben. Han er blevet svensk mester med Norrköping.

Johnell Smith er to gange blev kåret som årets spiller i den danske liga og er også blevet kåret som den mest værdifulde spiller (MVP) i den svenske liga.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Esbjergs sidste kvotekonge skovler penge: Har tjent mere end en kvart milliard kroner de sidste ti år, men nu truer Brexit

Erhverv

Montører overfuses af vrede kunder på hjemmekontoret: Nu får de hjælp til at nedtrappe konflikterne

Sydjylland

Få overblikket over de nye rejseregler her: Hvornår må vi grænsehandle og rejse på ferie?

Sønderborg For abonnenter

Modstander undrer sig over byggeri af biogasanlæg: - Det er grove løjer

KIF Kolding For abonnenter

Se analysevideo: Kaloriefyldt KIF Kolding-sejr over skuffende SønderjyskE

Annonce