Annonce
forside

Stop arrogancen og kom med undskyldning

Læserbrev: Folketingets ombudsmand har konkluderet, at Aabenraa Kommune har opført sig "meget kritisabel". Der var altså grund til, at medarbejdere i Aabenraa Kommune oplevede, at deres ytringsfrihed var under pres.

Jeg skrev og sagde det under den kommunale valgkamp og fik svar fra borgmesteren og viceborgmesteren i pressen, at der intet var i sagen.

Men desværre var mine bange anelser korrekte.

Det, jeg skrev, var på baggrund af flere kommunalt ansattes henvendelser.

Så derfor. Kom nu med den undskyldning til de kommunalt ansatte!

Det burde være en selvfølge, når kommunaldirektøren siger, at man tager kritikken alvorlig. Alt andet vil være for stivnakket og arrogant. Undskyldningen skal komme fra en samlet topledelse i kommunen.

Hvis det ikke sker, bør byrådet vedtage et beslutningsforslag, der pålægger den kommunale ledelse at komme med en uforbeholden undskyldning.

Borgmesteren har selvsagt det overordnede ansvar. Så vis nu, at kommunen kan træde i karakter.

Samtidig vil jeg da gerne have en erkendelse fra borgmesteren og viceborgmesteren, at de tog alvorligt fejl i svaret til mig i pressen, da de svarede på mit læserbrev, hvor jeg spurgte, hvorvidt ytringsfrihed var under pres i den kommunale valgkamp. Men det er nok for meget at forvente.

Dette er en principiel sag, som er yderst vigtig, da det i bund og grund handler om en grundlæggende værdi, som det danske system er bygget på, nemlig demokrati, ytringsfrihed og folkestyre.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Fødevarekontrol: For gammel frugt koster Brugsen i Bramming bøde på 30.000 kroner

Leder For abonnenter

JV mener: Udskriv en dosis sund fornuft i en fart

Udeblivelser er et regulært problem i sundsvæsenet. Fordi det er spild af de trængte velfærdsressourcer, når både højt specialiseret personale og dyrt udstyr må vente forgæves på en patient, der ikke dukker op på det afsatte tidspunkt. Derfor er det helt og aldeles håbløst, at et ufleksibelt system tidligere på året betød, at en succes på Kolding Sygehus måtte lægges i graven. Succesen var et forsøg, der gav patienter med en henvisning mulighed for selv at booke en tid til skanning fremfor blot at få stukket systemets tid ud. Forsøget fik antallet af udeblivelser til at falde fra i gennemsnit 14 om ugen til fire. Det viste sig nemlig, at fleksibiliteten betalte sig. At det for patienterne gjorde en forskel. Helt banalt i form af muligheden for at kunne booke en tid, som passede ind med øvrige gøremål. Og sikkert også i form af øget ansvarlighed. En tid, man selv har booket, er svær at udeblive fra. Et sådant forsøg skulle selvfølgelig ikke bare fortsætte, men bredes ud. Ikke bare til andre afdelinger på Kolding Sygehus, men på alle sygehuse. Skulle man tro. Men sundhedsloven er firkantet, og den foreskriver, at patienter skal have en konkret tid i hånden tre dage efter henvisningen. Altså levner loven ikke plads til patientens egen booking. Derfor døde forsøget. Trods et resultat, der uomtvisteligt var positivt for både patienter og sundhedsvæsen. Region Syddanmark skubber på for at få lov til at genoptage forsøget. Ros for det. Forsøget er i sin essens et eksempel på et sundhedsvæsen, der er til for borgerne og ikke det omvendte. Det bør derfor være en formsag for Sundheds- og Ældreministeriet at finde en gangbar vej gennem egne regler og bureaukrati, så patienterne igen kan tages med i planlægningen. Sundhedsloven sikrer vigtige patientrettigheder. Det er godt, og historien viser, at det er nødvendigt. Men det er et sygt sundhedsvæsen, der kvæler gode tiltag i et stift bureaukrati. Må sundhedsministeren reagere hurtigt: Der er brug for en dosis sund fornuft i en fart.

Annonce