Annonce
Danmark

Stop pengestrømmen til anti-demokratiske statsledere i EU

Debat: “Orban griner os lige i ansigtet - og hele vejen til banken”…

Ordene faldt fra en ledende EU-kommissær på et møde med en mindre gruppe liberale ledere for nyligt. Og blev ledsaget af en ildevarslende tavshed. Alle følte sig ramt. Og alle var pludselig klar over alvoren.

Konklusionen er klar: Alt for længe har EU’s topledelse, regeringerne i medlemslandene, bureaukraterne i Kommissionen og vi i Europa-Parlamentet ladet stå til. Fundet os i den åbenlyse hån og udstilling af kollektiv svaghed, som har fundet sted fra de anti-demokratiske ledere, som kun respekterer den hårde magts sprog.

Annonce

Venstre og jeg har i snart mange år været tilhænger af at smække kassen i over for EU-lande, der bryder vores fælles demokratiske regler. Det har alt for længe været åbenbart, at Orban og hans polske pendanter i Lov og Orden Partiet ikke giver meget for traditionelle EU-diplomatiske værktøjer som beskrivende rapporter og løftede pegefingre. EU skal derfor have et nyt værktøj, så Kommissionen kan straffe anti-demokratiske ledere i medlemslande: En decideret retsstatsmekanisme.

Problemet er, at den nye retsstatsmekanisme er en del af forhandlingerne om EU-budgettet, som parlamentet og Rådet, hvor statslederne sidder, forhandler om lige nu. Ved at gøre 7-års budgettet til gidsel for den afgørende retsstatsmekanisme har man formentlig drevet sig selv til en forudsigelig fiasko.

Morten Løkkegaard.

Derfor er situationen alvorlig: Presset er enormt, og risikoen er åbenbar for at ende med en slatten forligstekst, hvor Orban og Co slipper af krogen endnu engang. Så vil et politisk livsvigtigt åbent vindue være lukket igen - uden udsigt til at kunne åbnes foreløbig - om nogensinde - igen.

Derfor må vi sige: Nok er nok. Venstre er parat til at stemme imod EU's 7-års budget, hvis ikke der kommer en klar og utvetydig tekst, som gør Kommissionen i stand til at holde pengene tilbage i tilfælde af brud på reglerne.


Nok er nok. Venstre er parat til at stemme imod EU's 7-års budget, hvis ikke der kommer en klar og utvetydig tekst, som gør Kommissionen i stand til at holde pengene tilbage i tilfælde af brud på reglerne.


Vi er nødt til at sætte hårdt mod hårdt; kalde Orbans bluff og gøre det klart, at han og andre erklærede autokrater har mere at tabe end os andre ved at se stort på fællesskabet.

Hvis ikke EU's budget kan bruges til at presse den fælles vilje igennem – ja, så kigger vi i virkeligheden på et problem, som er større end penge. Hele legitimiteten er på spil.

Og ryger befolkningernes grundlæggende tillid til projektet, kommer vi slet ikke til at diskutere det næste budget. Så er EU nemlig faldet fra hinanden inden.

Annonce
Annonce
Sønderborg

Voldsom brand: Bygning står i flammer

Sønderborg For abonnenter

Sidste kapitel i Ejgils liv kunne ikke være skrevet bedre: Kørte næsten sig selv i graven

Tønder

Han fik den helt rigtige ide: Kaspers nye donuts bliver revet væk i sommerlandet

Nordtyskland

Danske gæster kan være blevet smittet med coronavirus, hvis de har besøgt bestemt bar i Flensborg

Erhverv For abonnenter

Morten bruger alle vågne timer på cannabis-stiklinger: Han skal finde dén sort, som kan blive til medicin

Danmark

Onsdagens coronatal: 1284 nye smittede - flest siden slutningen af maj

Kultur For abonnenter

To stjerner til actionfilm på tynd is

Sønderjyske Fodbold

Sådan blev løsningen på Haji Wright-problemet: SønderjyskE forlænger kontrakten og lader angriberen spille i Tyrkiet

Danmark For abonnenter

Leif blev coronavaccineret som den første dansker: - Jeg troede, den hellige grav var velforvaret

Esbjerg For abonnenter

Boliger på Støberigrunden: Forventer afklaring i løbet af efteråret

Sydjylland For abonnenter

Markant flere fravælger UC Syd, når de skal uddannes til lærere, sygeplejersker og socialrådgivere: - Det er rigtig skidt

Livsstil

Seks singler, to hjul og en passion: Motorcykler binder dem sammen

Annonce