Annonce
Aabenraa

Stoppet ved grænsen: Fem polske mænd ankom med falske covid-19-test

De fem polske mænd blev onsdag ved retten i Sønderborg varetægtsfængslet frem til den 28. december. Arkivfoto: Claus Thorsted
For anden gang i løbet af fire uger har østeuropæiske mænd forsøgt at komme til Danmark for at arbejde på falske covid-19 test. Fire rumænere og fem polakker er varetægtsfængslet og skal holde jul i danske fængsler.

Sønderborg: For anden gang i løbet af fire uger har retten i Sønderborg haft grundlovsforhør med østeuropæiske mænd, der har forsøgt at krydse den tysk-danske grænse med falske covid-19 attester. De skulle alle arbejde i Danmark, men havde ikke en covid-19 test, der var taget de seneste 72 timer.

Onsdag formiddag fik fire rumænere forlænget deres varetægtsfængsling til den 30. december,  og et par timer senere kom det helt store politi-opbud med fem polske mænd i alderen fra 41 år til 51 år til Sønderborg.

Fire af de polske mænd var kørt fra Polen tirsdag nat kl. 3.00. De blev stoppet ved Frøslev-grænsen kl. 16.30 i en polsk firmabil, og planen var, at de skulle køre til Uldum i nærheden af Horsens. Her skulle de demontere to maskinhuse, der efterfølgende skulle fragtes til Polen.

Den femte polak var allerede kørt til Danmark søndag aften for at planlægge arbejdet i Uldum. Han kunne ikke forstå, hvor hans fire medarbejdere blev af. Han henvendte sig til politiet og blev anholdt.

Den 41-årige chef forklarede ved grundlovsforhøret, at han havde et polsk firma og danske forbindelser. De opkøbte inventar fra f.eks. svinestalde, maskinhuse og landbrugsmaskiner.


Arbejdskontrakterne var ægte, men det var covid-19-attesterne til gengæld ikke.

Fra artiklen


- Firmaet blev oprettet i 2010, min kone sad på kontoret. Hun ordnede papirarbejde, og jeg har fire medarbejdede, forklarede den polske mand, der har arbejdet så mange gange i Danmark, at han kunne rimeligt dansk.

Da de fire mænd kørte fra Polen lå der dokumenter i bilen. Det var arbejdskontrakter og covid-19-attester. De sagde samstemmende alle fire, at det gik de ikke så højt op i. De skulle arbejde i 14 dage og så hjem i 14 dage. De nægtede at have gjort noget forkert.

Falske attester

Arbejdskontrakterne var ægte, men det var covid-19-attesterne til gengæld ikke. De var alle dateret med en test den 30. november, men det kendte ingen af de fire mænd til. De var blevet testet for cirka fire uger siden i forbindelse med den forrige arbejdsopgave i Danmark.

De fem mænd blev afhørt hver for sig, og som sidste mand kunne chefen fortælle, at han ikke havde udstyret medarbejderne med falske covid-19-attester. Men efterhånden som anklageren Søren Frederiksen gik ham nærmere på klingen, blev den 41-årige tavs i nogle sekunder og  slog hårdt i bordet.

Jul i fængslet

- Det er min skyld. Datoen på den sidste test er ændret til den 30. november, forklarede han brødebetynget.

Han undskyldte over for sine medarbejdere, roste dem og sagde, at de kunne stole hundrede procent på ham. Han var utroligt ked af, hvis medarbejderne ikke kunne kom hjem og fejre jul med deres familier.

Det kommer de ikke. Dommer Henriette Frölich varetægtsfængslede de fem polske mænd til den 28. december. De fire mænd for begrundet mistanke om dokumentfalsk og chefen for medvirken til dokumentfalsk.

- De fire mænd må have været vidende om, at de kørte til Danmark med falske covid-19-test, sagde anklager Søren Frederiksen.

De to forsvarere - Klaus Greve-Thomsen for de fire af mændene mænd og Marcus Rey for chefen - meddelte, at ingen af de fem mænd kærede varetægtsfængslingen til Vestre Landsret.

Varde

Problemer med Venstres online-afstemning: Jørgen fik ikke chancen for at stemme på Line

Erhverv For abonnenter

Familievirksomhed lever af at lave lyd og lys til store arrangementer: Sådan lykkedes det at lave overskud trods corona-nedlukning

Sport

Danmark slider sig i VM-semfinalen i vild gyser