Annonce
Sydjylland

Stor økonomisk-lussing til medie-ejer: Underskud på knap 50 millioner i corona-år

Peter Hansen, tidligere borgmesterkandidat for Venstre i Sønderborg Kommune, blev valgt som bestyrelsesformand for Den Sydvestjydske Venstrepresse sidste år. Tidligere i år blev han så også formand for Jysk Fynske Medier. Foto: Jonas Kristensen
Der var røde tal på bundlinjen, da Den Sydvestjydske Venstrepresse mandag præsenterede årsregnskab for 2020. Underskuddet var forventet i et corona-år, som kostede dyrt på annonceindtægter.

Medier: Ganske som ventet var det ikke nogen overskudsforretning at eje en medievirksomhed i coronaens år 2020.

Den Sydvestjydske Venstrepresse (DSVP) kom ud af året med et underskud på 49,6 millioner kroner i det regnskab, som mandag blev præsenteret til selskabets generalforsamling i Esbjerg fB's fodboldstadion, Blue Water Arena.

- Det er udfordrende tider, vi lever i. Det gælder også avisbranchen. Vi skal i dag gennemgå et regnskab, der på alle måder er trist læsning - og dog har vi lyspunkter, indledte bestyrelsesformand Peter Hansen sin beretning.

Annonce

DSVP ejer udgiverrettighederne til JydskeVestkysten og ejer 36 procent af Jysk Fynske Medier, som selskabet var med til at danne i en stor mediefusion i 2015.

Forventet lussing

I 2019 havde DSVP et overskud på 9,2 millioner kroner, hvilket ikke var set større siden førnævnte fusion, men det blev altså vendt til et stort underskud i 2020.

Den økonomiske lussing var dog forventet, og den blev varslet allerede på sidste års generalforsamling.

Den Sydvestjydske Venstrepresse

Den Sydvestjydske Venstrepresse (DSVP) ejer udgiverrettighederne til JydskeVestkysten.

Navnet stammer fra stiftelsen af selskabet i 1917, hvor en række Venstre-folk gik sammen om at drive bladvirksomhed.

I dag er JydskeVestkystens journalistik politisk uafhængig.

Trods navnet er det heller ikke et krav, at anpartshaverne af DSVP er medlem af partiet Venstre.

I 2015 blev JydskeVestkysten en del af mediefusionen Jysk Fynske Medier (JFM), og i dag ejer DSVP 36 procent af mediekoncernen.

DSVP har ingen redaktionel indflydelse på indholdet af JydskeVestkysten eller andre af JFM's udgivelser.

Selskabets generalforsamling vælger et repræsentantskab, som vælger en bestyrelse. Herfra udpeger DSVP repræsentanter til Jysk Fynske Mediers bestyrelse.

Allerede dengang fortalte administrerende direktør i JFM, Jesper Rosener, at han ikke glædede sig til at præsentere tallene for 2020. Som forventet og varslet dengang kom JFM nemlig ud af 2020 med et underskud i omegnen af 100 millioner kroner, og det har altså også smittet af på DSVP.

Annonce

Digitale investeringer

Men som nævnt ser DSVP's formand, Peter Hansen, altså lyspunkter trods de røde tal. For JFM, som er Danmarks næststørste mediekoncern, har i 2021 investeret i en række digitale tiltag som eksempelvis en video-satsning og en investering i nye, lokale medier over de næste tre år. Blandt andet vil der blive lanceret digitale erhvervsmedier i både Trekantområdet og Esbjerg.

- Når stormen blæser, kan man enten bygge læhegn eller vindmøller. Vi har valgt vindmøllerne, da vi føler os overbeviste om, at det er netop i disse år, der rykkes rigtig meget i en branche, hvor tech-giganterne spiser sig mere og mere ind på vores forretninger. Det imødegår vi ved at investere meget i den digitale omstilling, sagde Peter Hansen til generalforsamlingen.

Annonce

Manglende annonceindtægter

Underskuddet for 2020 har også smittet af på DSVP's egenkapital, som i regnskabet noteres til 102 millioner kroner mod 153 millioner i år 2019.

En af de største årsager til den økonomiske lussing i corona-perioden har været manglende annoncekroner, hvilket ifølge Jesper Rosener har ramt JFM og derfor også DSVP hårdt, da koncernen er størst i Danmark på dagblads- og ugeavis-annoncering.

Jesper Rosener, administrerende direktør i Jysk Fynske Medier, varslede om den store økonomiske lussing, som coronaen ville medføre, allerede da der sidste år var generalforsamling i Den Sydvestjydske Venstrepresse. Foto: Jonas Kristensen

Både han og JFM's ansvarshavende chefredaktør, Peter Orry, brugte tid på at fortælle om de nye, digitale initiativer, som DSVP-formand Peter Hansen indledende beskrev som "lyspunkter". Peter Orry beskrev blandt andet de nye, digitale lokalmedier som værende båret af journalistisk idealisme.

- Vi vil gerne teste, om der findes en forretningsmodel for at lave kvalitetsjournalistik på et endnu mere lokalt niveau, end vi gør i dag. Men det er ikke fordi, vi forventer, at der venter en spand guld derude om tre år, sagde han mandag.

Normalt er der over 200 deltagere til DSVP's generalforsamling, men grundet corona var antallet mandag under en fjerdedel, ligesom der efterfølgende ikke var inviteret til den vanlige middag med oplæg.

Valg til repræsentantskabet

Mandag var der en række valg til repræsentantskabet i DSVP.

Hans Marten Schmidt fra Esbjerg kunne ikke genvælges, ligesom Bjarne Pedersen fra samme kommune ønskede at udtræde af repræsentantskabet for at give plads til yngre kræfter. I stedet blev Dina Reffstrup og Thomas Paabøl Andersen valgt ind.

Martin Brinck fra Kolding modtog ikke genvalg, og nyvalgt var i hans sted Morten Hansen.

Derudover blev Rie Duus, Varde, Dine Nielsen, Vejen og Agner Pedersen, Tønder alle genvalgt til repræsentantskabet.

Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten her

Sydjylland For abonnenter

Stævning afslører: Enerådig bankdirektør bevilligede ulovlige lån til egne sønner og bestyrelsesmedlem

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

83 års industrihistorie på danske hænder er slut: Kolding-virksomhed er blevet opkøbt og 135 ansatte får ny ledelse

Esbjerg For abonnenter

Pædagogen Lone vil slippe kontrollen over børnene: - De bliver skrøbelige, hvis vi ikke lader dem slå sig på en hammer eller falde ned fra et træ

Kultur

Grove fuger og gamle munkesten: Ribes gamle kloster har fået en overhaling til godt én million kroner

Aabenraa

Motorcykel-ulykke i Padborg: 32-årig mand erklæret død

Aabenraa

Ikke set siden onsdag: Efterlyst mand fundet død i skovområde

Tønder For abonnenter

Trine Jepsen siger farvel til Schackenborg: - Jeg skal være kvinde i eget hus

Navne

Når røgkanonen fyres af ved et uheld, kan Lotte nulstille systemerne

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Varde

Nu er firmaet bag Danmarks bedste burger flyttet ud af kommunen: Slut med naboklager over lugten af stegte løg

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Sønderborg

Vores tidligere vaner er vendt tilbage, men håndspritten står stadig: Derfor er pandemiens restriktioner hurtigt blevet fortid

Aabenraa For abonnenter

Sønderjysk cykelkaptajn ramt af to blodpropper: Vi tager én dag ad gangen

Sydjylland

Smitteproblemer bliver mindre i fem kommuner, men trænger sig på i en anden: Syd- og sønderjysk kommune har nu tre-cifret smittetryk

Annonce