Annonce
Aabenraa

Stor A.P. Møller-donation sikrer nyskrevet opera

Opera på Grænsen og Sønderjyllands Symfoniorkester arbejder i forvejen sammen om "De Skønneste Toner", som hvert år i august holdes i Tingev med TinglevForum som arrangør. Nu udvides samarbejdet til opførelsen af den nyskrevne opera om H.P. Hanssens liv. Arkivfoto: Claus Thorsted

Med en bevilling på én million kroner fra A.P. Møller Fonden tør Opera på Grænsen nu sætte skub i arbejdet med opera om H.P. Hanssen. Operaen er udnævnt til et af genforeningens fyrtårnsprojekter.

Sønderjylland: Endelig. Efter flere års tilløb tør formanden for Opera på Grænsen, Anders Molt Ipsen, nu sige det med sikkerhed: Den planlagte opera om H.P. Hanssen i anledning af genforeningen i 2020 bliver en realitet.

Det sker i kølvandet på, at A.P. Møller Fonden endnu en gang har set med milde øjne på en ansøgning sendt fra Sønderjylland og bevilget én million kroner til projektet.

- Vi er ganske vist ikke i mål endnu økonomisk, men nu sætter vi det i gang, og så søger vi fortrøstningsfuldt videre, siger Anders Molt Ipsen, der i forvejen har tilsagn om samlet 800.000 kroner fra andre fonde. I alt lyder budgettet på 2,3 millioner kroner for operaen, der realiseres i et samarbejde med Sønderjyllands Symfoniorkester, et kammerorkester og Ribe-komponisten Bo Gunge.

Annonce

Dårskab og dobbeltspil

I en pressemeddelelse i forbindelse med donationen fra A.P. Møller Fonden fortæller komponist og librettist Bo Gunge om operaen:- Alle varianter af menneskelig dårskab, dobbeltspil og selvovervurdering viser sig blandt de mange, der følte sig kaldet til at blande sig i det politiske spil. Midt i det hele står én person, som modtager så mange verbale tæv, finder sig i så mange uforskammetheder og er genstand for endeløse rænker. Det er H.P. Hanssen. "Hold dig kun stiv Hans Peter", siger hans kone, Helene. Det gør han. Som det politiske svar på "Die Hard" -filmene, nægter han at give op. Det er en god historie at fortælle."

Bo Gunge har taget sig den kunstneriske frihed at skrive H.P. Hanssens datter Astrid ind i historien, fordi "med hendes forlængede kamp for et ordentligt liv på trods af grænser og forskelle, flyttes de 100-årige begivenheder samtidig helt tæt på os selv, og på den enestående fred grænsedragningen i 1920 alt i alt bidrog til."

Opføres fire gange

Som kunstnerisk leder af projektet har Opera på Grænsen engageret Erik Kaltoft, forhenværende professor ved Det Fynske Musikkonservatorium, og han skal nu i gang med at lave en plan for produktionen.

- Operaen skal opføres inden for ti dage i juli 2020, men vi skal have fastlagt de endelige datoer med symfoniorkestret. Vi har forhåndstilsagn fra sangere, men nu skal vi have de endelig aftaler i hus med dem og dirigenten, forklarer Anders Molt Ipsen.

Operaen vil blive opført i sin fulde længde fire gange - i Aabenraa, Sønderborg, Flensborg og enten Kolding eller Esbjerg. Derudover forventer formanden for Opera på Grænsen, at dele af den fremføres ved nogle af de mange arrangementer, der finder sted i forbindelse med fejringen af 100 året for genforeningen.

- Jeg håber, vi blandt andet får lov til at være med på Det Kongelige Teater, siger han med henvisning til, at det er her, åbningsarrangementet finder sted 10. januar 2020.

Handlingen er klar

Det er Bo Gunge, der både skriver librettoen - altså teksterne - og komponerer musikken, og han er ifølge Anders Molt Ipsen allerede ved at være færdig med handlingen i operaen, som er et af de 11 initiativer i forbindelse med genforeningen, som Det Sønderjyske Præsidium har peget på som fyrtårnsprojekt.

- Der er ingen tvivl om, at det i vores ansøgning til fonde har stor betydning, at vi har fået den anerkendelse, siger Anders Molt Ipsen, der krydser fingre for, at det også kan hjælpe med at få de sidste penge hjem via fonde eller give nogle af de statslige, regionale eller kommunale kroner, der er sat af til markeringen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Fødevarekontrol: For gammel frugt koster Brugsen i Bramming bøde på 30.000 kroner

Leder For abonnenter

JV mener: Udskriv en dosis sund fornuft i en fart

Udeblivelser er et regulært problem i sundsvæsenet. Fordi det er spild af de trængte velfærdsressourcer, når både højt specialiseret personale og dyrt udstyr må vente forgæves på en patient, der ikke dukker op på det afsatte tidspunkt. Derfor er det helt og aldeles håbløst, at et ufleksibelt system tidligere på året betød, at en succes på Kolding Sygehus måtte lægges i graven. Succesen var et forsøg, der gav patienter med en henvisning mulighed for selv at booke en tid til skanning fremfor blot at få stukket systemets tid ud. Forsøget fik antallet af udeblivelser til at falde fra i gennemsnit 14 om ugen til fire. Det viste sig nemlig, at fleksibiliteten betalte sig. At det for patienterne gjorde en forskel. Helt banalt i form af muligheden for at kunne booke en tid, som passede ind med øvrige gøremål. Og sikkert også i form af øget ansvarlighed. En tid, man selv har booket, er svær at udeblive fra. Et sådant forsøg skulle selvfølgelig ikke bare fortsætte, men bredes ud. Ikke bare til andre afdelinger på Kolding Sygehus, men på alle sygehuse. Skulle man tro. Men sundhedsloven er firkantet, og den foreskriver, at patienter skal have en konkret tid i hånden tre dage efter henvisningen. Altså levner loven ikke plads til patientens egen booking. Derfor døde forsøget. Trods et resultat, der uomtvisteligt var positivt for både patienter og sundhedsvæsen. Region Syddanmark skubber på for at få lov til at genoptage forsøget. Ros for det. Forsøget er i sin essens et eksempel på et sundhedsvæsen, der er til for borgerne og ikke det omvendte. Det bør derfor være en formsag for Sundheds- og Ældreministeriet at finde en gangbar vej gennem egne regler og bureaukrati, så patienterne igen kan tages med i planlægningen. Sundhedsloven sikrer vigtige patientrettigheder. Det er godt, og historien viser, at det er nødvendigt. Men det er et sygt sundhedsvæsen, der kvæler gode tiltag i et stift bureaukrati. Må sundhedsministeren reagere hurtigt: Der er brug for en dosis sund fornuft i en fart.

Annonce