Annonce
forside

Stor bedrageriretssag begyndte med en mistanke om hvidvask

I dag falder der dom i bedragerisagen ved Retten i Sønderborg. Arkivfoto: Claus Thorsted

To lokale mænd kalder sig internationale låneformidlere. De har masser af kunder, men det er ikke lykkedes dem at hente et eneste lån hjem, selvom kunderne har betalt store stiftelsesomkostninger.

HADERSLEV/TØNDER: Begreber som "selvlikviderende lån", "kreditforsikring" og "internationale låneformidlere" er nogle af ingredienserne i en retssag over flere dage mod to sønderjyder tiltalt om bedrageri.

49-årige MD fra Tønder og 62-årige CVFP fra Haderslev er i den verserende retssag tiltalt for bedrageri af særlig grov beskaffenhed mod fire iværksættere.

De fire indbetalte over 540.000 kroner for at få lån på sammenlagt 26,4 millioner kroner. Lånene kom aldrig, og de fik heller ikke deres "stiftelsesomkostninger" tilbage. En af låntagerne betalte alene låneomkostninger på 350.000 kroner mod at få et lån på syv millioner kroner.

Retssagen mod de to mænd begyndte i sidste uge, hvor begge tiltalte nægtede sig skyldige.

Annonce

Sagen kort

De to mænd fra Haderslev og Tønder er tiltalt for fire tilfælde af groft bedrageri for tilsammen lidt over 540.000 kroner. Den ene er desuden tiltalt for bedrageri overfor Hotel Norden i Haderslev.

Sagen har været behandlet over to hele retsdage ved Retten i Sønderborg. Der falder dom i dag.

Hvidvask af penge

Men det var ikke fordi låntagerne havde anmeldt de to til politiet, at sagen var begyndt. Det var ansatte i MDs bank, som undrede sig over de store beløb, som blev indbetalt på hans private konto.

Der blev lavet en finansiel underretning om uregelmæssigheder på kontoen. Så politiet blev kontaktet, fordi der var mistanke om hvidvask af penge.

Den mistanke droppede politiet dog, efterhånden som betjentene fik talt med de personer, som havde indbetalt pengene. De to låneformidlere, om de ynder at kalde sig selv, blev i stedet sigtet for bedrageri.

Overført til Nigeria

På MDs konto blev 135.871,23 kroner beslaglagt. Det samme blev 57.125 kroner indbetalt hos en ejendomsmægler i forbindelse med en mystisk hushandel i Sommersted.

Det vil sige, at der mangler cirka 350.000 kroner af de indbetalte låneomkostninger. I retten blev der kun redegjort for nogle af pengene. For eksempel var 52.500 gået til en ny terrasse til MD. Andre mindre beløb var brugt til private lån.

Og via Wester Union var der af fire omgang overført knap 23.000 kroner til Nigeria.

MD brugte også 14.000 på at overnatte på Hotel Norden.

CVFP er desuden tiltalt for bedrageri for 56.268 kroner mod Hotel Norden, hvor han og en veninde indlogerede sig i 38 dage på to enkeltværelser uden at betale.

Der falder dom i dag.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener om Radio24syv: Man kan både vinde og tabe udbud

Når det offentlige sender opgaver i udbud, ligger det i sagens natur, at man som byder både kan vinde og tabe. Og det er også naturligt, at når en udbudsperiode udløber, risikerer det firma, der hidtil har løst opgaven, at tabe kampen om et nyt udbud. Men de selvfølgeligheder anfægter ikke de mange tilhængere af Radio24syv, der er dybt skuffede og vrede over, at radiokanalen ikke kan fortsætte efter denne måneds udgang. Lukningen af Radio24syv bliver af kritikere set som politikeres bevidste forsøg på at stoppe en kanal, der har lavet magtkritiske nyheder og satire. Dette blev også af disse kritikere set som årsagen til, at det daværende borgerlige flertal besluttede, at det nye udbud af Radio24syvs sendetilladelse skulle føre til en radiostation med hovedsæde i provinsen. Radio24syvs ejere ønskede på de forudsætninger ikke at søge. Det vakte så stor kritik, at et politisk flertal reagerede med at beslutte et udbud af en internetbaseret DAB-kanal, som ville give Radio24syv en chance for at fortsætte. Men i et udbud hverken kan eller skal politikerne bestemme hvem, der skal løse opgaven. Det har det politisk uafhængige radio og tv-nævn under Kulturministeriet haft til opgave at afgøre. Nævnet valgte så tirsdag eftermiddag, at Radio24syv ikke får den opgave. Det var et chok for mange medarbejdere og lyttere af en station, der i løbet af otte år har revolutioneret taleradio i Danmark. Tak for det. Men det er forkert, at politikerne har lukket Radio24syv. Stationen har tabt til konkurrenten Radio Loud, som af Radio og tv-nævnet er vurderet til på en række opstillede kriterier at have indgivet det bedste bud. På FM-båndet er Radio4 med hovedsæde i Aarhus klar til fra 1. november at blive afløseren for Radio24syv. Radio4 er ejet af en række lokale og regionale medier, herunder Jysk Fynske Medier, hvis største dagblad er JydskeVestkysten. Også Radio4 må risikere at kunne tabe et eventuelt nyt udbud, når den nuværende sendetilladelse udløber om otte år. For den slags udbud kan man både vinde og tabe.

Annonce