Annonce
Esbjerg

Stor debat om Esbjergs "kaktus-tårne"

Julie Jessen Rask, Bramming:- Det er fedt, at der kommer noget originalt arkitektur i Esbjerg. Det er irrelevant, om byggeriet er pænt eller ej. Jeg synes, det er vigtigt for den kulturelle udvikling i Esbjerg, at der kommer nogle indspark som det her. Foto: Astrid J. Vestergaard

Debatten om, hvorvidt Bjarke Ingels studieboliger i Esbjerg, er flotte eller grimme, huserer heftigt på facebook. Men også midt i julehandlen er der tid til at stoppe op og kommentere arkitektens planer.

Esbjerg: Nogle synes, de er flotte og kan gå hen og blive Esbjergs nye vartegn; andre synes, de er mega-grimme og slet ikke passer ind i bybilledet.

Det drejer sig om de nye studieboliger i Esbjerg, som Bjarke Ingels Grup vil bygge. JydskeVestkysten offentliggjorde for nylig nyheden om, at den verdenskendte, danske arkitekt har tegnet tre højhuse på henholdsvis 57, 35 og 23 meter, der skal rejses på Tovværket i Esbjerg. I daglig tale kaldes bygningerne for "kaktus-tårne".

Lige siden artiklen blev offentliggjort, har folk i Esbjerg ivrigt kommenteret "Kaktus-tårnenes" udseende på facebook.

Her sammenlignes tårnene blandt andet med aviser, der er stablet og har stået i vand. En skriver, at "kaktus-tårnene" har lidt Dubai over sig, og flere mener, at de vil kunne bruges markedsføringsmæssigt, ligesom skulpturen med de fire hvide mænd er blevet det.

Nogle facebook-brugere frygter til gengæld, at boligerne bliver for dyre til det, de er tænkt som - nemlig boliger for studerende - og en enkelt facebook-bruger antyder, at der blot er tale om endnu et prestigeprojekt fra politikernes side.

Flere kritiserer byggeriets udseende, og en facebook-bruger skriver: "Det ligner en developer, der har stablet sin indtægt".

JydskeVestkysten gik søndag eftermiddag på besøg i indkøbscentret Broen for at spørge esbjergenserne , hvad de mener om de to "kaktus-tårne".

I billedteksterne kan du læse, hvad dem, vi talte med, synes om projektet, og måske selv få lyst til at tage stilling.

Er de to tårne "Hot" og "Not"?

Fakta om tårnene

Studieboligerne skal bygges på Tovværksgrunden ved Gl. Vardevej i Esbjerg. De kaldes i daglig tale for "kaktus-tårnene".Der skal bygges tre højhuse på henholdsvis 57, 35 og 23 meter. Det er meningen, at der skal bygges flere rundt om i landet, men Esbjerg kommer først.

Højhus-projektet har en samlet pris på over 300 millioner kroner, og de tre bygninger bærere navnet "Esbjerg Towers".

De tre bygninger skal tilsammen rumme cirka 450 ungdomsboliger.

De unge, der skal bo i dem, får en 360 graders udsigt over byen, havnen, Vadehavet, Fanø og Ho Bugt.

Bygningerne er tegnet af arkitekt Bjarke Ingels og hans tegnestue BIG (Bjarke Ingels Group).

Bygherreselskabet bag hedder Esbjerg Towers, hvor BIG er medinvestor.

Simon Gramvad, Oksbøl:- Jeg synes, det er et flot byggeri. Det ser spændende ud. Som studerende kunne jeg godt tænke mig at bo der engang - hvis altså prisen er i orden. Jeg tror også, bygningerne vil passe meget godt ind i resten af bybilledet. Foto: Astrid J. Vestergaard
Inge Sand, Esbjerg:- Nej, de bygninger skal sgu´ ikke se sådan ud! Vi skal beholde den gamle stil. Esbjeg skal være Esbjerg. Jeg mener også, det er vigtigt, at der bygges boliger, som folk har råd til at bo i, med den arbejdsløshed, vi har. Foto: Astrid J. Vestergaard
Finn Schmidt, Esbjerg:- Det er på tide, der kommer noget nytænktning til byen fremfor de firkantede bygninger, vi generelt har. Jeg er dog lidt bekymret for, om økonomien kan bære, så bygningerne bevarer det udseende, der er lagt op til. Foto: Astrid J. Vestergaard
Sådan kommer de til at se ud - de to "kaktustårne" i Esbjerg. Arkivfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Merkel holder drømmen om Europa i live

For en uges tid siden gik en sød historie sin sejrsgang i tyske medier og på sociale platforme. Landets kansler, Angela Merkel blev fotograferet i en kø i en dagligvarebutik med sin indkøbsvogn. To ruller toiletpapir og fire flasker hvidvin. ”Eine wie uns” som det hed sig i masser af opslag på nettet efterfølgende. Ingen hamstring. Fornuftig prioritering. Og kansleren betalte endda med kreditkort og ikke kontanter, som man ellers ofte gør hos vores naboer. Lederskab i det små. Merkel viser også lederskab i det store. Hvor lande i hele Europa, inklusive Danmark, har dukket sig, mens et coronahærget Italien har bedt om hjælp, trådte Merkel straks til. Tyskland henter syge italienere til tyske hospitaler. Tyskland henter også syge franskmænd. Fordi man har overskuddet. Fordi man kan. At man samtidig opbygger viden i det tyske sundhedsvæsen, der senere kan komme tyske patienter til gavn, er en kærkommen sidegevinst. Tyskland sender også respiratorer til Spanien. Deler ud af sit overskud. Tyskland viser sig også i coronakrisen fra sin bedste side, som vi har set det i række krisestunder i nyere europæisk historie. Wir schaffen dass, er budskabet fra Merkel igen og igen, og hun sætter sig selv og sit land forrest. Det bør vi alle være taknemmelige for. Uden Tyskland, intet Europa fristes man til at konkludere. Den danske stat har handlet hurtigt og konsekvent på coronakrisen. Der er grund til at håbe, at vi derfor kan komme relativt let igennem den set i sundhedsfagligt perspektiv. Måske også økonomisk. Det er dog værd at holde fast i, at Corona er grænseoverskridende, og vejen tilbage på den anden side løses ved at tænke og handle grænseoverskridende. Det ville derfor klæde os at stå side om side med Tyskland i både ord og handling. Også mens det er svært. Der er en udløbsdato på Angela Merkel. Tiden som kansler rinder ud i 2021. For Europas skyld er der grund til at håbe på, at også hendes efterfølger tager et ansvar, der rækker ud over Tysklands grænser. For uden tysk lederskab, smuldrer Europa.

Kolding

Plejehjem har nu haft ni smittetilfælde med corona: To plejehjemsbeboere er indlagt

Sydjylland

Påskefrokoster aflyses på stribe: Facebook og Skype redder det sociale samvær

Annonce