Annonce
Haderslev

Stor enighed: Partier klar til at bruge flere penge på børn og ældre

Politikerne i Haderslev Byråd har flere penge at gøre godt med i de kommende år. Forhandlingerne om, hvordan de skal fordeles går nu for alvor i gang. Arkivfoto: Lars Fahrendorff
Haderslev Byråd førstebehandlede tirsdag budgettet for næste år. 74 millioner på bundlinjen betyder, at der for første gang i flere år ikke skal spares. Pengene kan dog hurtigt få ben at gå på.
Annonce

Børn og ældre kan godt begynde at glæde sig. Alt tyder på, at disse to områder sammen med skolerne får et serviceløft, eller at budgetterne på disse områder i det mindste fastholdes næste år.

Takket være udligningsreformen og rådighedsbeløb på 74 millioner kroner på bundlinjen skal Haderslev Byråd nemlig for første gang i årevis ikke ud for at finde besparelser - et faktum, som der var bred tilfredshed med, da Haderslev Byråd uden de store sværdslag tirsdag aften sendte det tekniske budgetforslag videre til andenbehandling og endelig vedtagelse den 6. oktober.

Allerede onsdag går borgmester H. P. Geil (V) i gang med forhandlinger, efter at han og flertalsgruppen har sonderet terrænet hos alle byrådets partier samt løsgænger Mogens Rerup forud for tirsdagens budgetmøde, som på grund af coronarestriktionerne atter fandt sted i den store sal i Kulturhus Harmonien.

Borgmesteren var synlig tilfreds, da han som den første tog ordet:

- For første gang i mit lange, politiske liv, har jeg i dag for første gang fornøjelsen af at behandle et budget for Haderslev Kommune som det bedste nogensinde, sagde han og pegede på den længe ventede udligningsreform, som har flyttet penge fra øst til vest, samt kommuneaftalen mellem Kommunernes Landsforening og regeringen, som fastholder finansieringstilskuddet til kommunerne permanent.

Annonce

Ekstra velfærd

Børn, ældre og skoler, investeringer, der giver vækst på kulturområdet i form af blandt andet haller og forsamlingshuse, byfornyelse samt en udbygning af sundhedshuset i Haderslev står øverst på den borgerlige ønskeliste, lige som det gælder om at sikre robustheden i kommunens økonomi, lød det fra borgmesteren.

Formanden for Venstres byrådsgruppe, Allan Emiliussen (V), var enig:


Vi står i en radikal anderledes situation end sidste år, og jeg ser frem til de kommende forhandlinger. Venstre og fællesgruppen håber på en bred aftale til gavn for borgerne.

Allan Emiliussen (V), formand for Venstres byrådsgruppe og fællesgruppen


- Vi står i en radikal anderledes situation end sidste år, og jeg ser frem til de kommende forhandlinger. Venstre og fællesgruppen håber på en bred aftale til gavn for borgerne.

Socialdemokraterne er enige, men slog også fast, at et rådighedsbeløb på 74 millioner ikke får træerne til at vokse ind i himlen:

- Selv hvis vi putter 25-30 millioner kroner i i ekstra velfærd, får vi ikke udvidet, men kan kun bevare servicerammen, sagde Henrik Rønnow (S), der blev bakket op af Enhedslistens Svend Brandt:

- Det er dejligt, at der er lidt flere penge end i de senere år. Børneområdet er udfordret, og de ældre kan måske overleve i 2021 og 2022, men ikke i 2023 og 2024 sagde han med henvisning til, at antallet af plejekrævende ældre ifølge prognoserne vil stige.

Af samme grund vil Enhedslisten have fokus på børn- og ældreområdet, men også miljøet.

Annonce

Minimumsnormeringer

Bent Iversen (SF) vidste heller, om han skulle kalde det et serviceløft eller genopretning af blandt andet børne- og ældreområdet:

- I de seneste ti år har vi haft sparerunder, men vi kan muligvis få rettet en smule op. Men vi får ikke et serviceområde i topklasse, slog han fast og understregede, at det for ham og SF handler om at styrke indtjeningen ved blandt andet at gøre det attraktivt for børnefamilier at slå sig ned i Haderslev:

Kort om budget 2021

Et bredt udpluk af partierne ønsker, at der ved andenbehandlingen af næste års kommunale budget bliver indgået et to-årigt budgetforlig.

Resultatet, som det ser ud lige nu, er, at der er et samlet resultat - og dermed råderum - i kommunekassen i 2021 på 74 millioner kroner og et samlet resultat på 92 millioner kroner i 2022.

Kommunens langsigtede gæld er ifølge budgetoplægget i 2021-2024 på 512 millioner kroner.

- Det skal vi sikre med gode daginstitutioner, skoler, attraktive muligheder for fritidsliv, en ambitiøs klimapolitik og spændende jobmuligheder, sagde han og pegede på på minimumsnormeringer:

- Senest i 2025 skal der bruges 13 millioner kroner på det - og vi kan lige så godt begynde nu.

Radikale Venstre i Haderslev Byråd ønsker i budget 2021 og i overslagsårene at få afsat flere midler til velfærdsområderne, - især omkring børn og unge, ældreområdet samt handicap- og psykiatriområdet, lød det fra Børge Koch (R), som pegede på, at udgifterne til sundhed i forhold til sygehusindlæggelser og behandling kan komme til at udfordre kommunen:

- Derfor er det vigtigt at sundhedsfremme og forebyggelse for alle kommunens borgere, sagde Børge Koch.

Annonce

Tilbage på Sporet

Dansk Folkepartis Jon Krongaard gik mere direkte til værks med en række konkrete ønsker. Blandt andet ønsker Dansk Folkeparti, at Sporet, som i forbindelse med sidste års sparerunde blev rykket til Sundhedscentret under store protester får egne lokaler, hvor de kan være sig sig.

Borgmester H. P. Geil lyttede til alle taler og afsluttede efter 50 minutter førstebehandlingen af budgettet. Frem til og med den 21. september klokken 9 kan alle partier komme med ændringsforslag til budgettet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Selvfølgelig er der magtkamp i DF

Kolding

Smittetrykket stiger fortsat: Kolding overhaler Vejle målt på antallet af nye corona-smittede

Coronavirus

Live: Styrelse slår fast - skoler bør aflyse alle lejrskoler og klassefester

Annonce