Annonce
Kolding

Stor folkelig succes for Koldinghus-branden

200-års dag: Normalt er jubilæet for en brand ikke noget, man fejrer. Men tusinder af koldingensere stimlede lørdag aften sammen omkring Slotssøen og Koldinghus. For at se en reproduktion af storbranden, der lørdag for 200 år siden lagde Koldinghus i ruiner.

Lys, lyd, røg og en i øvrigt mørkelagt by genskabte fornemmelsen af uhygge og katastrofe, da spanske lejetropper den 29. marts 1808 fyrede lidt for kraftigt i kaminerne og forårsagede en katastrofe.

Det var teatret Mungo Park, der havde lavet en produktion med enormt ressourceforbrug, der først gjorde de mange tilskuere stumme og dernæst fremkaldte spontane, langvarige klapsalver. Kolding var tilfreds med at se branden endnu en gang, denne gang uden rigtig ild.

Kronprins Frederik overværede også det voldsomme brandshow på Koldinghus 200 år efter, han er protektor for Red Barnet, og i forbindelse med markeringen af 200 årsdagen for branden på Koldinghus har der været indsamlinger til Red Barnet.

Efter lysshowet på Koldinghus overrakte borgmester Per Bødker Andersen de indsamlede midler til kronprinsen, næsten 200.000 kroner, som skal bruges til skoler i Afrika, tusind kroner for hvert år, der er gået siden branden.

Læs mere i JydskeVestkysten eller e-avisen mandag

Annonce
Kronprinsen kom også.
Kronprins Frederik så på udstillingen.
Og fik en rundtur.
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Annonce