Annonce
Sydjylland

Stor kritik: Syddanske politikere vil bremse tolkelov

Regionsrådsformand Stephanie Lose (V) og Villy Søvndal (SF) går i fælles front mod forslag om gebyr for tolkning i sundhedsvæsenet. Arkivfoto: Claus Fisker

Et bredt politisk flertal bakker op om kritisk høringssvar, der peger på en hel række problemer i regeringens forslag om at indføre et gebyr på tolkebistand til udlændinge. Kun DF bakker op om forslaget, der fremadrettet vil sikre regionen en årlig besparelse på 0,5 millioner kroner.

Kritik: Det bliver dyrere for sundhedsvæsenet og dårligere for patienterne, hvis regeringen og Dansk Folkeparti får held med at indføre et gebyr for tolkebistand i sundhedsvæsenet.

Sådan lyder kritikken fra Region Syddanmark og et flertal af de syddanske regionsrådspolitikere i regionens forretningsudvalg, efter regeringen og Dansk Folkepartis er blevet enige om et forslag om at indføre fuld egenbetaling for tolkehjælp til udlændinge.

Lovforslaget er et resultat af finanslovsaftalen for 2018 og vil betyde, at udlændinge, der har været i Danmark i mere end tre år, i fremtiden selv skal betale regningen, hvis de har brug for tolkehjælp i sundhedsvæsenet. Men det møder nu stor kritik fra de syddanske politikere, der bakker op om et kritisk høringssvar fra Region Syddanmark.

- Det giver nogle bekymringer i forhold til lighed i sundhed. Dels om folk vælger at undlade at opsøge sundhedsvæsenet, fordi de ved, de skal betale en tolk. Det kan også være situationer, hvor patienter fravælger en tolk og lader som om, de kan klare sig uden og derved får stillet forkert diagnose eller ikke forstår, hvordan behandlingen skal forløbe, siger regionsrådsformand Stephanie Lose (V).

I sidste uge besluttede alle partier på nær Dansk Folkeparti i regionens forretningsudvalg at godkende et høringssvar fra regionens administration, der peger på en helt tække kritikpunkter i det nye lovforslag. Blandt andet frygter regionen, at patienter med behov for tolkehjælp vil undlade at søge lægehjælp, og at den mangelfulde tolkning kan besværliggøre eller forhindre sundhedspersonalets arbejde.

- I forhold til vores opgave med at levere den bedst mulige sundhed er det her ikke godt, siger Stephanie Lose.

Annonce

- Man kommer til at klemme mennesker. Vi er ude i ren symbolik, som ikke så meget handler om et reelt problem.

Villy Søvndal, regionsrådsmedlem (SF).

Man klemmer mennesker

Også hos rød blok møder forslaget stor modstand.

- Man kommer til at klemme mennesker. Vi er ude i ren symbolik, som ikke så meget handler om et reelt problem. Det handler i stedet om at gribe en symboldagsorden efter min opfattelse, siger regionsrådsmedlem Villy Søvndal (SF).

Regeringens forslag sparer ifølge regeringens beregninger Region Syddanmark for cirka 0,25 millioner kroner i 2018 og cirka 0,5 millioner kroner for 2019 og frem. Og netop besparelsens størrelse vækker kritik hos flere regionsrådspolitikere.

Leder af Socialdemokratiet Poul-Erik Svendsen påpeger, at egenbetalingen for tolkebistanden vil have store negative konsekvenser for borgerne og vil medføre et alt for stort bureaukrati, som ikke står mål med indtægterne.

- Det er ikke ligefrem genialt købmandskab, siger socialdemokraten, som understreger, at man skal stille krav til, at udlændinge lærer dansk.

- Men omvendt har vi også en interesse i, at alle borgere får en god behandling i sundhedsvæsnet, siger han.

DF bakker op om forslag

Kun Dansk Folkeparti stemte imod godkendelsen af høringssvaret i forretningsudvalget. Partiets leder, Thies Mathiasen, mener, at det må være helt i orden med egenbetaling for tolkning, hvis man efter tre år i Danmark endnu ikke kan dansk.

Også selvom det ifølge fagfolk vil have en række negative konsekvenser?

- Hvis ikke, man er traumatiseret, så må man kunne lære dansk på tre år. Man skal selv tage ansvar for sit eget helbred. Man skal lære dansk, og så må man vide, at det er ens helbred, det går ud over, hvis ikke man søger læge, siger han.

Noget tyder da også på, at regionen ikke vil få held med at bremse lovforslaget. Regeringen holder trods kritikken fast på forslaget, lyder det ifølge DR Syd fra Dansk Folkeparti og Liberal Alliance.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Illegal indvandrig er alarmerende

Fra statistikkerne ved vi, at der er godt 800.000 indvandrere og efterkommere i Danmark. Opgørelserne siger naturligt nok ikke noget om den illegale indvandring, da de pågældende personer ikke er registreret. Men Rockwool Fonden har et skøn. Ved hjælp af en avanceret statistisk model vurderer Rockwool Fonden, at cirka 26.000 personer opholder sig ulovligt i landet. Det er en stigning på 18 procent, siden fonden kom med sin seneste rapport i 2016. Nyheden er alarmerende. Et er den lovlige immigration, der så sandelig også har skabt udfordringer. Men noget ganske andet er, at vores land åbenbart huser mennesker, vi intet aner om. Vi har således ikke mulighed for at tjekke, om de pågældende er farlige kriminelle eller måske endog terrorister. I sagens natur er der indbyggede usikkerheder i rapporten. Men ifølge fondens egen forskningsenhed holder det med 95 procents sandsynlighed stik, at mellem 23.000 og 29.000 personer lever under jorden her til lands. Hver og en af dem er en for mange. Tilsyneladende er der to former for illegal indvandring. Uvist hvordan lykkes det åbenbart nogle mennesker at snige sig hertil og gå i skjul. Andre indrejser lovligt, men opholder sig efterfølgende i Danmark i strid med lovgivningen. Blandt andet sker det åbenbart, at kinesere udnytter deres landsmænd som kummerligt betalt arbejdskraft i restaurationsbranchen. Kokkene kommer til Danmark i henhold til den såkaldte beløbsordning. Den sikrer på papiret kineserne en ganske udmærket løn. Men Fagbladet 3F skriver, at ingen eller kun få fridage samt groteske arbejdsuger kombineret med fradrag for kost og logi reducerer den reelle timeløn til omkring 25 kroner. Kinesiske kokke er næppe den store trussel mod rigets sikkerhed. Men de pågældendes ophold er ligeså ulovligt som alle andre illegale immigranters. Derfor er der også her behov for en energisk indsats med at opspore og udvise disse mennesker, ligesom deres arbejdsgivere naturligvis skal gøres ansvarlige.

Kolding

Venstre i Kolding Byråd mister endnu et medlem: Due Paarup skifter til de radikale

Kolding

Forliget om at lukke Kolding havn er dødt: Nu skrider Socialdemokraterne også

Annonce