Annonce
Sydjylland

Stor kritik: Syddanske politikere vil bremse tolkelov

Regionsrådsformand Stephanie Lose (V) og Villy Søvndal (SF) går i fælles front mod forslag om gebyr for tolkning i sundhedsvæsenet. Arkivfoto: Claus Fisker

Et bredt politisk flertal bakker op om kritisk høringssvar, der peger på en hel række problemer i regeringens forslag om at indføre et gebyr på tolkebistand til udlændinge. Kun DF bakker op om forslaget, der fremadrettet vil sikre regionen en årlig besparelse på 0,5 millioner kroner.

Kritik: Det bliver dyrere for sundhedsvæsenet og dårligere for patienterne, hvis regeringen og Dansk Folkeparti får held med at indføre et gebyr for tolkebistand i sundhedsvæsenet.

Sådan lyder kritikken fra Region Syddanmark og et flertal af de syddanske regionsrådspolitikere i regionens forretningsudvalg, efter regeringen og Dansk Folkepartis er blevet enige om et forslag om at indføre fuld egenbetaling for tolkehjælp til udlændinge.

Lovforslaget er et resultat af finanslovsaftalen for 2018 og vil betyde, at udlændinge, der har været i Danmark i mere end tre år, i fremtiden selv skal betale regningen, hvis de har brug for tolkehjælp i sundhedsvæsenet. Men det møder nu stor kritik fra de syddanske politikere, der bakker op om et kritisk høringssvar fra Region Syddanmark.

- Det giver nogle bekymringer i forhold til lighed i sundhed. Dels om folk vælger at undlade at opsøge sundhedsvæsenet, fordi de ved, de skal betale en tolk. Det kan også være situationer, hvor patienter fravælger en tolk og lader som om, de kan klare sig uden og derved får stillet forkert diagnose eller ikke forstår, hvordan behandlingen skal forløbe, siger regionsrådsformand Stephanie Lose (V).

I sidste uge besluttede alle partier på nær Dansk Folkeparti i regionens forretningsudvalg at godkende et høringssvar fra regionens administration, der peger på en helt tække kritikpunkter i det nye lovforslag. Blandt andet frygter regionen, at patienter med behov for tolkehjælp vil undlade at søge lægehjælp, og at den mangelfulde tolkning kan besværliggøre eller forhindre sundhedspersonalets arbejde.

- I forhold til vores opgave med at levere den bedst mulige sundhed er det her ikke godt, siger Stephanie Lose.

- Man kommer til at klemme mennesker. Vi er ude i ren symbolik, som ikke så meget handler om et reelt problem.

Villy Søvndal, regionsrådsmedlem (SF).

Man klemmer mennesker

Også hos rød blok møder forslaget stor modstand.

- Man kommer til at klemme mennesker. Vi er ude i ren symbolik, som ikke så meget handler om et reelt problem. Det handler i stedet om at gribe en symboldagsorden efter min opfattelse, siger regionsrådsmedlem Villy Søvndal (SF).

Regeringens forslag sparer ifølge regeringens beregninger Region Syddanmark for cirka 0,25 millioner kroner i 2018 og cirka 0,5 millioner kroner for 2019 og frem. Og netop besparelsens størrelse vækker kritik hos flere regionsrådspolitikere.

Leder af Socialdemokratiet Poul-Erik Svendsen påpeger, at egenbetalingen for tolkebistanden vil have store negative konsekvenser for borgerne og vil medføre et alt for stort bureaukrati, som ikke står mål med indtægterne.

- Det er ikke ligefrem genialt købmandskab, siger socialdemokraten, som understreger, at man skal stille krav til, at udlændinge lærer dansk.

- Men omvendt har vi også en interesse i, at alle borgere får en god behandling i sundhedsvæsnet, siger han.

Annonce

DF bakker op om forslag

Kun Dansk Folkeparti stemte imod godkendelsen af høringssvaret i forretningsudvalget. Partiets leder, Thies Mathiasen, mener, at det må være helt i orden med egenbetaling for tolkning, hvis man efter tre år i Danmark endnu ikke kan dansk.

Også selvom det ifølge fagfolk vil have en række negative konsekvenser?

- Hvis ikke, man er traumatiseret, så må man kunne lære dansk på tre år. Man skal selv tage ansvar for sit eget helbred. Man skal lære dansk, og så må man vide, at det er ens helbred, det går ud over, hvis ikke man søger læge, siger han.

Noget tyder da også på, at regionen ikke vil få held med at bremse lovforslaget. Regeringen holder trods kritikken fast på forslaget, lyder det ifølge DR Syd fra Dansk Folkeparti og Liberal Alliance.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce