Annonce
Tønder

Stor kunst på lille sted: Kristen Moesgaard er med til at udbrede kunsten

På tirsdag, den 3. marts, kan leder af Museet Holmen, Kirsten Moesgaard, fejre 70-års fødselsdag. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Lige om lidt fylder leder af Museet Holmen, Kirsten Moesgaard, 70 år. Som leder har hun ansvaret for det lille, men højt anerkendte museum. For hende er det vigtigt, at kunsten ikke kun kan opleves inde for museets fire vægge, men bliver del med omverden.
Annonce

Løgumkloster: I lidt mere end et år har Kirsten Moesgaard stået for ledelsen af Museet Holmen i Løgumkloster. En opgave, der på grund af museets forholdsvis lille størrelse og dermed få ansatte, indebærer mange forskellige opgaver.

Det er arbejde med alt fra at lave udstillingsplaner, fundraising og drift af huset til kommunikation og videreformidling af kunsten. Uden det store frivillige korps museet har, ville stedet ifølge museeumslederen ikke kunne leve.

- Vi er en humlebi, der ikke burde kunne flyve. Vi er et lille museum i en lille by, men vi har tre store udstillinger om året, og vi er et kendt udstillingssted, siger en stolt Kirsten Moesgaard.

På tirsdag fylder hun 70 år. Det skal fejres med fest for familien og venner.

Igennem mange af Kirsten Moesgaards leveår har kunsten og kulturen fyldt meget.

Kirsten Moesgaard er uddannet i nordisk litteratur fra Aarhus Universitet. Hun har været aktiv i Museet Holmen i mange år, og hun er ledelses-og organisationskonsulent – først og fremmest i kulturinstitutioner især museer og i folkekirken som kirkekonsulent, hvor hun arbejder både for Kirkeministeriet, biskopper, provster og menighedsråd, samt folkekirkens institutioner.

- Det handler ikke bare om at hænge kunst op på væggene på museet - den skal deles med omverdenen. Det kan man gøre ved at formidle den ud i samfundet, så flere kan få glæde af den.

Kirsten Moesgaard, leder af Museet Holmen

Annonce

Lille sted - stor kunst

Bare fordi man er et lille museum, betyder det langt fra, at man ikke kan have store, anerkendte udstillinger eller været et kendt sted på landkortet. For begge dele har og er Museet Holmen. Det har Kirsten Moesgaard, siden hun kom til museet, været med til at sørge for.

- Vi har en lang tradition for at have store kunstnere udstillet. Det er et stort arbejde, men det er noget, vi kan, fortæller hun.

Det handler både om at henvende sig til kunstnerne for at få dem til at udstille, men Kirsten Moesgaard påpeger samtidig, at museet har et godt ry for at tage sig af kunstnerne. Noget som de værdsætter.

- Jeg hører ofte, at kunstnerne føler sig godt taget imod her, hvor de blandt andet kan bo på refugiet i dagene op til deres fernisering. Det er ikke bare sådan, at de afleverer deres værker og får dem tilbage, når udstillingen er overstået, forklarer museumslederen, der lige nu kan fremvise en udstilling med 31 grænsekunstnere i forbindelse med Genforeningen.

Annonce

Fra museet til omverden

Efter Kirsten Moesgaard overtog hovedansvaret for museet, har hun arbejdet meget med formidlingsdelen af kunsten, der er udstillet på museet. Noget som for hende er en vigtig del af arbejdet.

- Det handler ikke bare om at hænge kunst op på væggene på museet - den skal deles med omverdenen. Det kan man gøre ved at formidle den ud i samfundet, så flere kan få glæde af den, siger Kirsten Moesgaard.

Hun har derfor udarbejdet en plan med tre spor for at realisere den opgave.

Første og fremmest er folkeskoleklasserne kommet mere i spil. Der er udarbejdet undervisningsmateriale på baggrund af nogle af museets udstillinger, hvor eleverne efter at have arbejdet med det kan komme ned på museet og se udstillingerne og derefter diskutere dem.

Museet har blandt andet haft de 17 verdensmål formidlet som kunstværker, som elever har arbejdet med og på den måde lært om verdensmålene.

- Kunsten og formidlingen af det er en del af livet og dannelsen. Jeg kan virkelig godt lide at holde foredrag for skoleklasser og prøve at fange interessen for kunst. Det er et af museets formål, fortæller hun.

De to øvrige spor for at formidle kunsten mere aktivt er at inddrage andre institutioner i byen og få integreret kunsten hos dem. Det tredje er at udvikle kursusdage for Løgumkloster Refugie, hvor kunsten er i fokus for deltagerne.

For Kirsten Moesgaard betyder kunsten meget - og særligt det med at videreformidle den. Som hun selv siger, så skal kunsten ikke kun befinde sig inden for museets fire vægge. - den skal også ud til omverden, da det er en del af den menneskelige dannelse. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Annonce

Den fjerde alder

Hjemmet i Løgumkloster bærer også præg af, at Kirsten Moesgaard er en kunst-elsker. Hvilke kunstnere, der ligger hendes hjerte nærmest, vil hun dog ikke røbe. Det er en privatsag, som hun siger.

Men der er ingen tvivl om, at arbejdet med kunsten er vigtig for hende. På trods af at fødselsattesten snart skriver 70 år, er hun langt fra færdig med det arbejde.

- Jeg har en tidligere kollega, der siger, at vi er i gang med den fjerde alder. Det er man, når man kommet op i alderen, men ikke kan få nok af det, man laver, og derfor bliver ved. Det er det, jeg gør, smiler hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding For abonnenter

SF'er opfordrede Søvndal til at gå efter borgmesterposten i vinter: - Nu kan vi måske få en reel valgkamp

Esbjerg

Livsfarlige udspring i lystbådehavn: Unge badegæster blev bortvist fra Esbjerg Strand

Annonce