Annonce
Danmark

Stor mangel på tandlæger: Patienterne betaler prisen

En ny rapport fra Oris Tandlægerne forudser, at efterspørgslen på tandlæger stiger med mere end 20 procent frem til 2030, men samtidig forventes antallet af tandlæger at være 25 procent lavere end i 2006. Foto: Mathias Fredslund Hansen
Der bliver færre tandlæger og samtidig stiger efterspørgslen på tandbehandlinger. Problemet er alarmerende, mener Tandlægeforeningen og Dansk Erhverv, mens en ny rapport forudser, at problemet vil vokse frem mod 2030.
Annonce

Tandlægemangel: Danskerne beholder i højere grad deres egne tænder hele livet, samtidig med at flere og flere går til tandlæge. Med den positive udvikling følger også et stigende behov for tandlægebesøg.

Der er dog ét altoverskyggende problem, som bekymrer branchen: Der er stor mangel på tandlæger – og det ser ud til kun at blive værre de næste 10 år. Det viser en ny rapport fra Oris Tandlægerne, der er et fællesskab af tandlæger.

Rapporten forudser blandt andet, at efterspørgslen i 2030 vil være steget med mere end 20 procent, mens man samtidig forventer 25 procent færre tandlæger end for knap 15 år siden.

Formanden for Tandlægeforeningen, Susanne Kleist, og uddannelses- og forskningspolitisk chef i Dansk Erhverv Mads Eriksen giver her tre forklaringer på problemet samt et bud på en mulig løsning.

1 Stigende efterspørgsel

Susanne Kleist:

- Der bliver flere og flere ældre i vores samfund, og de ældre bevarer i højere grad deres egne tænder, som skal passes og plejes. Derfor bliver behovet for tandlæger kun større de kommende år. Derudover går flere danskere generelt mere til tandlæge.

Mads Eriksen:

- Der er et stort gab mellem antallet af tandlæger og efterspørgslen i samfundet. Antallet er faldende, mens efterspørgslen er stigende. Dermed vokser behovet for tandlæger også de kommende år.

2 Mange går på pension og for få bliver uddannet

Susanne Kleist:

- Vi har en stor årgang af tandlæger, der snart går på pension - og dermed bliver der for få til at behandle danskerne i fremtiden. Det betyder, at ventetiden på behandlinger bliver længere, man skal måske køre længere for at komme til tandlægen, og ens tandlægetid kan blive udskudt. I Tandlægeforeningen vil vi gerne have cirka 140 tandlæger uddannet om året. Lige nu bliver der i gennemsnit uddannet 120, og det er i underkanten. Så løsningen er at få uddannet nogle flere, men det kræver naturligvis også, at finansieringen af uddannelsen følger med - og det gør den ikke på nuværende tidspunkt.

Mads Eriksen:

- Man kan kun læse til tandlæge i Aarhus og København – og det er et problem, da for få bliver uddannet og dem, der bliver uddannet, bliver hængende i uddannelsesbyerne. Derfor er det nødvendigt at se på muligheden for et nyt uddannelsessted. Og da manglen af tandlæger er størst i Region Syddanmark, vil det give mening at kigge på Syddansk Universitet.

3 Få tandlæger uden for de store byer

Mads Eriksen:

- Antallet af tandlæger er markant større i de to uddannelsesbyer Aarhus og København end i resten af landet. Det er et stort problem, hvis den tendens fortsætter, da det kan betyde, at danskerne får længere til tandlægen. I værste fald kan det afholde folk fra helt at komme afsted.

Susanne Kleist:

- De unge tandlægestuderende er faktisk gode nok til at komme uden for de store byer. De er dog ikke altid lige gode til at blive hængende. Det skyldes typisk, at de er afhængige af, at der både er et job til dem selv og deres partner. En mulig løsning kan være at lave sundhedshuse, hvor flere er samlet, så man får et netværk og har nogle kolleger. Det betyder især meget for de unge tandlæger, at de har et fællesskab, så de ikke skal sidde som den eneste tandlæge i en lille by, men at de i stedet kan sidde sammen med for eksempel læger, fysioterapeuter og andre sundhedspersoner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

3. døgn uden nye smittede: Vadehavsskole er ved at have styr på smitteudbrud

Annonce