Annonce
Sønderborg

Stor politistyrke og PET til voldssag fra shoppingcenter

Her i shoppingcenter Borgen i Sønderborg blev en 15-årig dreng overfaldet på et toilet. En sag politikere fra flere partier har kaldt eksempel på dominansvold. Men det tyder intet på har med sagen at gøre. Foto: Kim Holm
Det var en meget eksponeret voldssag, der fredag blev indledt ved Retten i Sønderborg. Markante landspolitikere har brugt sagen som eksempel på dominansvold og ydmygelsesvold udført af udlændinge mod danskere. Men det tyder intet på har med sagen at gøre.
Annonce

Retssag: 10-12 politibetjente i uniform og civil plus en håndfuld fra Politiets Efterretnings Tjeneste (PET) mødte op i Retten i Sønderborg fredag. Men det var ikke på grund af den meget eksponerede voldssag fra shoppingcentret Borgen, hvor en 16-årig dreng med tyrkisk baggrund i juni overfaldt en to år yngre dansk dreng med slag, halsgreb, nikkede ham en skalle og tvang ham til at kysse sine sko - blot for at blive sparket i hovedet.

Alt skete på toiletterne i shoppingcentret Borgen, og efterfølgende delte den 16-årige en film af overfaldet på sociale medier.

Nej - grunden til den store politistyrke var, at den højreradikale politiker - og i dagens anledning kriminalreporter med en eller anden form for pressekort om halsen, Rasmus Paludan, mødte op.

Men det er ikke alene Rasmus Paludan, men også en række folketingspolitikere som Marie Krarup, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiets udlændingeordfører Rasmus Stoklund og Nye Borgerliges partileder Pernille Vermund, der nærmest har stået i kø for at tage afstand fra det, de kalder "dominansvold" eller "ydmygelsesvold" udført af unge kriminelle med udenlandsk baggrund mod lyshårede danskere. Et fænomen, der tilsyneladende er kendt i Sverige.

- En så primitiv opførsel skal vi aldrig acceptere som hverdagshændelser i Danmark, og den voldskultur kan de tage med hen, hvor peberet gror, skrev Rasmus Stoklund.

Annonce

Det handler om en pige

Pernille Vermund skrev: "Danske unge skal beskyttes mod indvandrervold", hvorefter hun brugte eksemplet fra Sønderborg og skrev om ydmygelsesvold som i Sverige.

- Det handler ifølge en svensk undersøgelse om dominans. De er ifølge en tidligere gerningsmand "i krig" mod svenskerne. Der er tale om, at unge med indvandrerbaggrund udser sig ofre, der ser lyse og skandinaviske ud, og som ofte færdes alene - forsvarsløse, skrev Pernille Vermund.

Men ingenting i denne retssag fra Sønderborg tyder på, at der er tale om dominans- eller ydmygelsesvold, hvor unge med udenlandsk baggrund udser sig unge lyse ofre. Der kom ikke noget frem på første retsdag, der blot mindede om den slags. Som i intet.

Hvis der overhovedet var et motiv, skulle det findes i en kontrovers over en pige. Den 16-årige tiltalte voldsmand var interesseret i den danske drengs tidligere kæreste. Der var to grupper i Borgen den 27. juni, da overfaldet fandt sted. Begge grupper var blandet af danske og udenlandske unge. Men den ene gruppe brød sig ikke om, at den 16-årige var interesseret i pigen.


Læg dig ned på knæ. Ned på knæ mand, kys min fucking sko. Kom herover og kys min fucking sko.

16-årig dreng til 14-årig voldsoffer


- Han så jo meget ældre ud - som en på 21 år - og vi syntes, det var lidt klamt. Det gik vi hen og fortalte ham, forklarede den 14-årige i retten. Kort tid efter blev han overfaldet.

- Bagefter truede han med at slå hele min familie ihjel, hvis jeg gik til politiet. Men han sagde også undskyld, og at det var, fordi han havde angst og ADHD og alt muligt, forklarede voldsofferet, der får psykologhjælp efter overfaldet.

Annonce

Kys min sko

Der blev vist en film fra overfaldet, hvor den 14-årige også tvinges til at knæle og derefter kysse voldsmandens fødder:

- Læg dig ned på knæ. Ned på knæ mand, kys min fucking sko. Kom herover og kys min fucking sko. Ned på knæ, sagde jeg. Kys min fucking sko nu, siger jeg til dig.

På filmen er der ingen tvivl om, at det er den 16-årige, der overfalder den 14-årige. Det var dog ikke meget hårde slag, skalle eller spark.

- Det var for at nedgøre ham, han skulle kysse mine sko, Det var bare en tanke, jeg fik, sagde den 16-årige i retten. Den tiltalte erkendte hovedforholdet - der er udgangspunkt for en lang række af de øvrige anklagepunkter om trusler - også med en foldekniv, vidnetrusler og ulovlig tvang.

Han er blandt andet tiltalt for at have sendt flere videoer via Snapchat til en anden dreng, der skulle vidne i retten:

- Jeg stikker dig ned, hvis jeg ser dig i Retten i Sønderborg fredag.

- Jeg boller din søster og din mor.

- Jeg stikker din far og lillebror ned.

- Jeg stikker jer alle ned.

Retssagen fortsætter tirsdag, hvor der forventes dom.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Det er for tidligt at glæde sig over smittetal, mener Mølbak

Annonce