Annonce
Aabenraa

Stor sølvskat fra vikingetiden fundet med metaldetektor

Skatten blev fundet tilbage i januar af tre venner med metaldetektorer. Men først i den forgangne uge har Museum Sønderjylland foretaget en egentlig udgravning af området. Foto: Claus Thorsted.

240 mønter og sølvbarer fundet vest for Kliplev. Samtidig er spor af i alt seks vikingehuse dukket op.

Annonce

En rig viking har på et tidspunkt i 900-årene haft sin stormandsgård tæt på Bjerndrup Mølleå vest for Kliplev.

Arkæologer fra Museum Sønderjylland har bistået af frivillige med metaldetektorer fundet i alt 240 mønter og sølvbarer samt spor af to træhuse og fire grubehuse.

Selve sølvskatten er nu sikret, men flere udgravninger i området skal vise, hvor stor bebyggelsen egentlig har været.

Det var Kenny Thygesen fra Holbæk, som fandt den første sølvmønt med sin metaldetektor, da han i januar undersøgte marken sammen med sine to detektorvenner, Karin Krag og Søren Winther Torbensen fra Aabenraa.

Her var både arabiske mønter og mønter fra det daværende Frankerrige samt nogle sjældne engelske mønter og en hel del mønter fra Hedeby.

- Det påfaldende er, at det kun er de arabiske mønter, der er klippet i. Noget kunne tyde på, at de arabiske mønter for datidens vikinger udelukkende havde sølvværdi, mens de øvrige mønter måske er tillagt en værdi oveni, siger museumsinspektør Anders Hartvig, der har stået for udgravningen.

Bebyggelsen

Hele sølvskatten blev fjernet fra området vest for Kliplev i den forgangne uge.Men Museum Sønderjylland fortsætter undersøgelsen af området for at afklare, hvor stor en bebyggelse der er tale om. Måske lå der en hel landsby i området.

Bebyggelsen ligger kun halvanden kilometer fra Hærvejen, der var datidens hovedfærdselsåre og gik direkte ned til Hedeby.

Her er fire af de mønttyper, der blev fundet vest for Kliplev. Den arabiske mønt (nederst) viser, at vikingerne drev handel i et stort område. Foto: Claus Thorsted
Annonce

Stormanden

Fundet er også specielt, fordi skatten ligger sammen med en bebyggelse, og derfor kan arkæologerne fortælle meget mere om stormanden, der ejede sølvet, end man ellers plejer at kunne, når der findes skatte fra vikingetiden.

De tre detektorfolk, der fandt mønterne i januar, sikrede dengang hele 66 mønter, inden det blev mørkt. De rapporterede fundet til Museum Sønderjylland, og de har alle tre hjulpet til i forbindelse med udgravningen i den forgangne uge.

For Kenny Thygesen, der har ledt efter skatte med sin metaldetektor i snart 16 år, har det været en stor oplevelse.

- Gennem alle de år har jeg kun fundet to dirhem tidligere, og jeg har aldrig før fundet karolingere, fortæller han.

Dirhem er en fælles betegnelse for mønter fra datidens muslimske område, mens karolingere er mønter fra Frankerriget.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Revet ned fra hylderne: Corona får esbjergenserne til at gå amok i julelys

Annonce