Annonce
Aabenraa

Stor sølvskat fra vikingetiden fundet med metaldetektor

Skatten blev fundet tilbage i januar af tre venner med metaldetektorer. Men først i den forgangne uge har Museum Sønderjylland foretaget en egentlig udgravning af området. Foto: Claus Thorsted.

240 mønter og sølvbarer fundet vest for Kliplev. Samtidig er spor af i alt seks vikingehuse dukket op.

En rig viking har på et tidspunkt i 900-årene haft sin stormandsgård tæt på Bjerndrup Mølleå vest for Kliplev.

Arkæologer fra Museum Sønderjylland har bistået af frivillige med metaldetektorer fundet i alt 240 mønter og sølvbarer samt spor af to træhuse og fire grubehuse.

Selve sølvskatten er nu sikret, men flere udgravninger i området skal vise, hvor stor bebyggelsen egentlig har været.

Det var Kenny Thygesen fra Holbæk, som fandt den første sølvmønt med sin metaldetektor, da han i januar undersøgte marken sammen med sine to detektorvenner, Karin Krag og Søren Winther Torbensen fra Aabenraa.

Her var både arabiske mønter og mønter fra det daværende Frankerrige samt nogle sjældne engelske mønter og en hel del mønter fra Hedeby.

- Det påfaldende er, at det kun er de arabiske mønter, der er klippet i. Noget kunne tyde på, at de arabiske mønter for datidens vikinger udelukkende havde sølvværdi, mens de øvrige mønter måske er tillagt en værdi oveni, siger museumsinspektør Anders Hartvig, der har stået for udgravningen.

Annonce

Bebyggelsen

Hele sølvskatten blev fjernet fra området vest for Kliplev i den forgangne uge.Men Museum Sønderjylland fortsætter undersøgelsen af området for at afklare, hvor stor en bebyggelse der er tale om. Måske lå der en hel landsby i området.

Bebyggelsen ligger kun halvanden kilometer fra Hærvejen, der var datidens hovedfærdselsåre og gik direkte ned til Hedeby.

Her er fire af de mønttyper, der blev fundet vest for Kliplev. Den arabiske mønt (nederst) viser, at vikingerne drev handel i et stort område. Foto: Claus Thorsted

Stormanden

Fundet er også specielt, fordi skatten ligger sammen med en bebyggelse, og derfor kan arkæologerne fortælle meget mere om stormanden, der ejede sølvet, end man ellers plejer at kunne, når der findes skatte fra vikingetiden.

De tre detektorfolk, der fandt mønterne i januar, sikrede dengang hele 66 mønter, inden det blev mørkt. De rapporterede fundet til Museum Sønderjylland, og de har alle tre hjulpet til i forbindelse med udgravningen i den forgangne uge.

For Kenny Thygesen, der har ledt efter skatte med sin metaldetektor i snart 16 år, har det været en stor oplevelse.

- Gennem alle de år har jeg kun fundet to dirhem tidligere, og jeg har aldrig før fundet karolingere, fortæller han.

Dirhem er en fælles betegnelse for mønter fra datidens muslimske område, mens karolingere er mønter fra Frankerriget.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sønderborg

Minigraver kørte ind i bil

Leder For abonnenter

Fortsæt nu endelig bare det gode arbejde

Det har siden september kostet et velfortjent klip i kørekortet, hvis politiet opdager, at du roder med din mobiltelefon, mens du kører bil. 6814 bilister har følt konsekvensen af den strammede lovgivning. Det er mange, men det er ikke en eneste for mange. Tvært imod. Det var på høje tid, at konsekvensen for åbenlyst uopmærksom adfærd i trafikken blev takseret hårdere. Politiet anslår, at op mod 30-35 procent af uheld og ulykker i trafikken skyldes uopmærksomhed. Mennesker kommer alvorligt til skade. Nogen kære dør. Fordi andre mener, at det er nødvendigt at læse en sms, kigge på Facebook, skrive en besked i Messenger, lede efter musik på Spotify. Mens bilen tordner afsted gennem landskabet. Det tager ikke meget mere end fire sekunder at læse en sms og besvare med et thumbs up, en smiley eller et hjerte. Mange af os har gjort det. Men fire sekunder er knap 60 meter hen ad vejen ved skolen. Det er knap 90 meter på landevejen. Og næsten 125 meter på motorvejen, hvor fartbegrænsningen er 110 kilometer i timen. I blinde. Det er livsfarligt, og selvfølgelig skal den slags ligegyldighed med andres liv og helbred koste noget mærkbart. Leder af færdselspolitiet ved Syd- og Sønderjyllands Politi, Knud Reinholdt, havde forventet, at flere ville lade mobilen ligge, da klippereglen trådte i kraft i september. Det forventede han med afsæt i erfaringer, fra dengang hastighedsforseelser begyndte at koste klip. Sådan er det desværre ikke gået. Der er ikke noget i antallet af klip, der tyder på bedring. Der er ikke noget i færdselspolitiets oplevelser, der tyder på det. I virkeligheden er det nok ikke så overraskende. Vi - og det vi gælder altså næsten os alle - har fået et helt utroligt tæt forhold til vores mobiltelefoner, og vi sætter den over venner, familie, koner og børn i masser af sociale sammenhænge. Der er det dog ikke strafbart, blot tankevækkende. I trafikken derimod skal vi ikke acceptere det. Det tog tid med alkohol og det at føre bil, men det blev dog med tiden totalt uacceptabelt. Vi må samme vej med mobilen, og vejen går over en række klippede kørekort. Klø på, kære politi. Vi trænger tydeligvis til kollektiv opdragelse, og den må være lidt hårdhændet. Hver og en af dem I klipper har fortjent det.

Kolding

Næsten dobbelt så mange uheld på motorvejen ved Kolding: Der er ikke plads til flere biler

Esbjerg

Partifæller i sammenstød over balloner: Nogle er mere forbudte end andre

Annonce