Annonce
Tønder

Storalarm i grænselandsby: Ny brand i historisk gård spreder uhygge i Sæd

Den mørke røg fra det brændende stuehus kunne ses og lugtes over hele landsbyen. Foto: Uwe Iwersen
Seks uger efter at tre længer på ejendommen på Sprøjtehusvej 1 i Sæd blev flammernes bytte, udbrød der atter brand mandag aften. Stuehuset, der blev reddet i september, blev lagt i ruiner. De nærmeste naboer frygter, at en brandstifter er på spil.

SÆD: Natten mellem den 16. og 17. september udbrød der en storbrand på den historiske gård på Sprøjtehusvej 1 i Sæd. Tre af gårdens fire længer blev flammernes bytte. Kun stuehuset kunne reddes. Men nu er den også udbrændt og forvandlet til en rygende ruin.

Mandag aften kort efter klokken 19.30 kom meldingen om en fornyet brand på stedet. Flere lokale brandværn plus brandfolkene fra det grænseoverskridende beredskab i Süderlügum syd for grænsen rykkede ud. Lige lidt hjalp det. Stuehuset og dermed resten af ejendommen, der har rødder tilbage til 1883, eksisterer ikke mere.

Det var en forbipasserende på aftenstur, der opdagede branden.

- Jeg gik en tur sammen med min kone Susanne. Pludselig kunne vi lugte røg. Først troede vi, at der var nogen der havde fyret op med dårligt brænde, men så så vi, at der var ild i stuehusets vestlige ende, fortæller Claus Haagensen, der bor få hundrede meter fra Sprøjtehusvej.

Han slog omgående alarm. I sin forfippelse trykkede han først 114 på mobilen. Da han løb ind i politiets telefonsvarer trykkede han 112. Klokken var 19.31. Få minutter senere så han brandbilerne nærme sig på landevejen.

Annonce
Pludselig kunne vi lugte røg. Først troede vi, at der var nogen der havde fyret op med dårligt brænde, men så så vi, at der var ild i stuehusets vestlige ende.

Claus Haagensen, beboer i Sæd, der slog alarm mandag aften

Ingen personer

I første omgang var der mistanke om, at der kunne befinde sig personer i det ellers ubeboede stuehus, der tilbage i september, da den første brand udbrød på stedet, befandt sig under ombygning. Mistanken viste sig ikke at holde stik.

- Politiet spurgte, om der var personer på stedet. Det kunne jeg jo ikke udelukke. Men vi så ikke nogen, og der kørte heller ikke en bil fra stedet, fortæller Claus Haagensen.

Stort opbud

Da de første brandfolk nåede frem, var der ifølge indsatsleder Per Frandsen fra Brand & Redning Sønderjylland, Tønder, brand i et rum i bygningens vestlige ende.

- Ilden brød hurtigt gennem loftet og bredte sig herfra til hele tagkonstruktionen. Vores slukningsarbejde blev besværliggjort af, at vi ikke rigtig kunne komme til. Al slukning foregik fra jorden, fortæller indsatslederen.

Da brandvæsnet nåede fram brød ilden gennem taget. Privatfoto: Claus Hansen

Ukendt årsag

Mandag aften var der på selve brandstedet ikke noget umiddelbart bud på en brandårsag. Flere af de lokale beboere, der fulgte slukningsarbejdet, udtrykte dog deres helt egne bekymringer.

Efter branden for seks uger siden befandt ejendommen sig under nedbrydning, og der var ingen tilsluttede el-installationer. Brandårsagen fra september er ikke fundet, og mistanken om ildspåsættelse florerer i lokalsamfundet. Nu har netop denne mistanke med branden mandag aften for fornyet næring.

- Det er lidt uhyggeligt at tænke på, lyder det fra Claus Haagensen.

Flere træer tæt på stuehuset besværliggjorde brandfolkenes slukningsarbejde. Foto: Cecilie Spottog Petersen
Ifølge et øjenvidne bredte ilden sig fra et rum i den vestlige del af bygningen. Foto: Uwe Iwersen
Annonce
Annonce
Danmark

Podcasten Danmark - Politik med Funding og Løvkvist: Jakob Ellemann sang 'fare, fare, krigsmand', og puttede Jensen i den sorte gryde

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Regeringen gør for lidt ved giftgrunde

Et forbavsende bredt flertal af partierne i Folketinget kunne i december blive enige om ét af de største politiske eksperimenter i nyere tid. Det var, da de indgik aftalen om klimaloven med dens mål om 70 procents reduktion af CO2-udledningen i 2030 i forhold til niveauet i 1990. Prisen er endnu uvis, men den kan blive tårnhøj. Til gengæld er det sikkert, at det ikke vil kunne mærkes på det globale klima, om målet bliver nået eller ej. Dertil er den danske udledning af klimagasser for beskeden. Til sammenligning er det lige så forbavsende, at der i finansloven ikke kunne skaffes flertal for at finde flere penge til oprensning af de ti største giftforureninger i Danmark. Her er den mulige pris kendt. Den bliver på op imod fire milliarder kroner. Og effekten af en oprydning vil være mærkbar for både natur og de mennesker, der bor ved de giftramte områder. Her kunne nogle af de penge, vi som samfund risikerer at skulle brænde af på at nå klimamålet i 2030, gøre gavn. Det er regionernes opgave at stå for oprydningen på giftgrundene, men de har slet ikke penge nok til at løse opgaven. Derfor skal der mange flere penge til fra staten, hvis giften skal væk fra blandt andet Kærgård Plantage, Grindsted og Himmark Strand på Als. De tre steder er alle blandt landets ti største forureninger. Desværre lader miljøminister Lea Wermelin (S) ansvaret forblive hos regionerne. Hun har meddelt dem, at de må komme med en samlet plan, og så må de se, hvad de kan få ud af deres årlige økonomiforhandlinger med staten. Det er meget uambitiøst af en regering, som ellers har meget høje ambitioner på naturens vegne. I stedet er der brug for en bred politisk aftale i Folketinget, som fastlægger et mål for, hvornår de såkaldte generationsforureninger skal være fjernet. Med tilhørende finansiering. Den nuværende situation med dens uvished for de giftramte områders fremtid er helt uacceptabel.

Sønderborg

Åbent hus på EUD & EUX Business

Danmark For abonnenter

Liste med banditter i habitter vokser til nye højder: - Flere handler groft uforsvarligt, end nogen havde forestillet sig

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];