Annonce
Erhverv

Storbønder smuglede selv svinesæd i shampooflasker

Henrik Enderlein smuglede mindst 10 gange ornesæd fra Danmark til Australien. Det fremgår af domeudskrift fra Retten i Perth. Han nægter ethvert kendskab til sagen. Arkivfoto: Ulrik Pedersen
Det var i særdeleshed tidligere formand for Landbo Syd Henrik Enderlein, der personligt smuglede svinesæd fra Danmark til Australien i shampooflasker gemt i kufferter. Andre danske storbønder og investorer har også smuglet sæden. Det fremgår af domsudskriften fra den regionale ret i Perth i Vestaustralien.
Annonce

Retssag: Svinesæd i shampooflasker. Det begynder som en joke i 2009, men ender som systematisk og organiseret smugleri af dansk ornesæd til Australien. Det er især storbonden Henrik Enderlein fra Sønderborg, der også er tidligere formand for Landbo Syd og Sønderborg Vækstråd, som stod for de mange sædtransporter.

Mindst 10 gange, måske 12, har Henrik Enderlein gemt sæden i kufferter, han personligt har båret ind i Australien på rejser med almindelige rutefly. Godsejer Christian Nymann fra Lolland og storbonden Jørgen Tørnæs fra Holstebro og tidligere politiker og investor Peter Jørgensen fra Sønderborg har hver én gang smuglet sæd til Australien.

Det fremgår af dommen fra distriktsretten i Perth - Perth District Court - på 137 sider, som avisen Danmark i samarbejde med Landbrugsavisen har fået adgang til og læst.

- Jeg accepterer, at hr. Enderlein og hans partnere var dem, der primært smuglede sæden, har dommer Troy Sweeney slået fast i dommen.

Alle fire har hidtil afvist ethvert kendskab til sædsmuglerierne. Det fastholder de tre - trods den australske dom, hvori der henvises til forklaringer og ikke mindst en lang række mailudvekslinger.

- Jeg har ingen kommentarer til det, siger Henrik Enderlein til Landbrugsavisen.

Avisen Danmark har utallige gange kontaktet Henrik Enderlein på forskellige telefoner. Han meddeler på sms, at han ikke har tid til at tale. Tørnæs og Jørgensen gentager også over for Landbrugsavisen, at de intet kender til sagen. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Christian Nymann.

Sædsmuglerierne stod på i 2009-2017, da det angiveligt var en tidligere ansat på farmen, som tippede de australske myndigheder. Så i 2017 rullede sagen.

Jeg kan forstå, der er afgang mandag 16. januar normal tid. Vi arrangerer det. Gør venligst damerne klar til tirsdag, når de ankommer.

Henrik Enderlein,

Annonce

Anholdt på farmen

I samme sag blev direktøren for det australske selskab GD Pork Torben Sørensen, 39 år, og avlschef Henning Laue, 74, 13. august 2019 idømt henholdsvis tre og halvandet års fængsel. De har erkendt sig skyldige, og Sørensen er ramt af kronisk stress som følge af sagen. De to blev anholdt og sigtet 28. september 2018 af bevæbnet australsk politi, der mødte op på den danskejede farm.

Australien er meget restriktiv, når det kommer til at beskytte plante- og dyrelivet på den store ø. Når det var fristende for de danske farmere i Australien at smugle dansk ornesæd, er det, fordi dansk svinegenetik er førende på verdensmarkedet. Dansk sæd vil give flere smågrise og svin med mere kød på kroppen.

Det ville med andre ord ikke alene udsætte australsk svineproduktion for en smittefare, men også for unfair konkurrence. Ifølge retsudskrifterne ville GD Pork skabe en dansk superso i Australien.

- Denne sag viser en foruroligende ignorering af de love, der beskytter levebrødet for Australiens 2700 svinekødsproducenter og kvaliteten af det svinekød, som millioner af australiere nyder hvert år, sagde Bridget McKenzie, der er den føderale landbrugsminister, kort efter dommen i august.

Dommeren i Perth, Troy Sweeney, slår i dommen fast, at de dømte kun var hjælpere - og at bagmændene for svinesæd-syndikatet var stifterne af, ejerne af og bestyrelsesmedlemmer i Pork Australia ApS.

Dommeren har da også udtalt, at bagmændene ville få længere fængselsstraffe end de ansatte, der har taget skraldet og har fået dom. Pork Australia ApS var det danske moderselskab for GD Pork i Australien. Personerne bag er netop Henrik Enderlein, Jørgen Tørnæs, Christian Nymann og Peter Jørgensen. Begge selskaber er under frivillig opløsning. Foruden selve smugleriet, har bagmændene i flere tilfælde overværet selve insemineringen.

Annonce

"Gør damerne klar"

Myndighederne beslaglagde Torben Sørensens og Henning Laues computere, og i e-mails fremgår det, hvordan Henrik Enderlein i detaljer lavede aftaler med Laue og Sørensen om mængden af ornesæd, datoer og racer.

"Hvis det er muligt, vil jeg gerne bestille fem landrace og otte Yorkshire", skrev Torben Sørensen til Enderlein 28. december 2011.

Han svarer samme dag: "Jeg skal lige se på det. Jeg er i Brasilien, når de rejser".

4. januar skriver Henrik Enderlein til Torben Sørensen: "Jeg kan forstå, der er afgang mandag 16. januar normal tid. Vi arrangerer det. Gør venligst damerne klar til tirsdag, når de ankommer".

17. januar ankommer så Peter Jørgensen og Jørgen Tørnæs til Australien. I en af deres kufferter - eller begges - er der dansk ornesæd. Samme dag insemineres - altså sprøjtes sæden ind i søerne i Australien. Retsdokumenterne viser, at det var samme fremgangsmåde, Henrik Enderlein benyttede sig af. 10-12 gange har han smuglet sæd i kufferter - og samme dag blev sæden sprøjtet i søerne.

28. december 2015 skriver Enderlein til Laue: "Der har været en betydelig skærpelse af levering og kontrol forbundet med levering til danske landmænd. Så indtil videre er det kun muligt at levere D-varer, hvis påkrævet".

Tidligt i forløbet - i 2009 - er direktøren på den australske farm, Torben Sørensen, en ung landmand på 29, skeptisk og bekymret over at smugle sæd ind i Australien.

Men de fire bagmænd fra Danmark svarer: "Hvad er problemet? Det er ikke dig, der bringer det ind. Hvad er du bange for?".

Det fremgår ikke af domsudskriften, hvem af de fire, ordene kom fra.

Dansk Politi ønsker ikke at oplyse, om en eller flere af de fire bagmænd er sigtet, eller om der er en arrestordre på dem.

Sædtransporter

Fra 2009 til 2011 importerer GD Pork ornesæd ulovligt fra Danmark mindst seks gange. Det er uvist, hvem der havde sæden med i kufferten.

17. januar 2012: Peter Jørgensen og Jørgen Tørnæs rejser fra Danmark til Australien. Gemt i kufferten hos enten Tørnæs eller Jørgensen eller dem begge er dansk ornesæd. Samme dag bliver 12 GD Pork-søer insemineret med sæden hos GD Pork.

20. november 2012: Henrik Enderlein rejser fra Danmark til Australien. Gemt i hans kuffert var der portioner af dansk ornesæd. Samme dag blev et ukendt antal søer insemineret med sæden hos GD Pork.

30. april 2013: Enderlein rejser fra Danmark til Australien. Gemt i hans kuffert var der portioner af dansk ornesæd. Samme dag blev 12 søer insemineret med sæden hos GD Pork.

8. august 2013: Enderlein rejser fra Danmark til Australien. Gemt i hans kuffert var der portioner af dansk ornesæd. Samme dag blev syv søer insemineret med sæden hos GD Pork.

25. februar 2014: Enderlein rejser fra Danmark til Australien. Gemt i hans kuffert var der portioner af dansk ornesæd. Samme dag blev 12 søer insemineret med sæden hos GD Pork. Torben Sørensen inseminerede søerne enten alene eller i selskab med andre.

21. oktober 2014: Enderlein rejser fra Danmark til Australien. Gemt i hans kuffert var der portioner af dansk ornesæd. Samme dag blev 16 søer insemineret med sæden hos GD Pork. Torben Sørensen inseminerede søerne enten alene eller i selskab med andre.

10. marts 2015: Enderlein rejser fra Danmark til Australien. Samme dag blev 18 søer insemineret med sæden hos GD Pork. Torben Sørensen enten alene eller med andre stod for insemineringen.

9. juni 2015: Enderlein rejser fra Danmark til Australien. Gemt i hans kuffert var der portioner af dansk ornesæd. Samme dag blev 10 søer insemineret med sæden hos GD Pork. Torben Sørensen inseminerede søerne enten alene eller i selskab med andre.

12. januar 2016: Enderlein rejser fra Danmark til Australien. Gemt i hans kuffert er der portioner af dansk ornesæd. Samme dag bliver to søer insemineret med sæden hos GD Pork. Næste dag bliver yderligere to søer insemineret.

28. juni 2016: Enderlein rejser fra Danmark til Australien. Gemt i hans kuffert var der portioner af dansk ornesæd. Samme dag blev otte søer insemineret med sæden hos GD Pork.

25. oktober 2016: Christian Nymann rejser fra Danmark til Australien. Gemt i hans kuffert er der portioner af dansk ornesæd. Samme dag bliver et ukendt antal søer insemineret med sæden hos GD Pork.

25. november 2016: Enderlein rejser fra Danmark til Australien. Gemt i hans kuffert var der portioner af dansk ornesæd. Samme dag blev otte søer insemineret med sæden hos GD Pork.

20. januar 2017: Enderlein rejser fra Danmark til Australien. Gemt i hans kuffert er der portioner af dansk ornesæd. Samme dag bliver n søer insemineret med sæden hos GD Pork.

Kilde: Retsudskrift fra distriktsretten i Perth, Vestaustralien

- Ingen kommentarer, lyder standardsvaret fra Henrik Enderlein. Arkivfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aabenraa For abonnenter

Afstandskrav er lempet: Skolerne er klar til næsten normale skoledage

Annonce