Annonce
Sønderborg

Storbønder stod bag svinesæd-syndikat

Henrik Enderlein afviser ethvert kendskab til smugling af svinesæd fra Danmark til Australien. Arkivfoto: Ulrik Pedersen
Det er den tidligere formand for Landbo Syd, Henrik Enderlein, storbonden Jørgen Tørnæs fra Holstebro, godsejer Christian Nymann fra Lolland og tidligere byrådsmedlem og investor Peter Jørgensen fra Sønderborg, der stod bag det australske firma GD Pork, som smuglede dansk svinesæd gemt i shampooflasker til Australien.

Det var det danske firma Pork Australia ApS, som indtil juni 2019 havde base i Sønderborg, der var arkitekten bag en række systematiske og ulovlige transporter af svinesæd fra Danmark til Australien i perioden 2009-2017.

Det beskriver flere australske medier i forbindelse med fængselsstraffe til alsingeren Henning Laue og Torben Sørensen på henholdsvis to og tre år for svinesæd-smuglerier, der skulle skabe en australsk supergris. Sæden blev smuglet ind i Australien i shampooflasker. Pork Australia Aps blev opløst for få uger siden, og det var kendte investorer og storbønder, der stod som ejere og bestyrelsesmedlemmer i selskabet.

En af dem er tidligere formand for Landbo Syd, tidligere formand for Sønderborg Vækstråd og storbonde Henrik Jessen Enderlein fra Sønderborg. Han var - sammen med investor og tidligere byrådsmedlem i Sønderborg Byråd, Peter Christian Jørgensen, og storbonde Jørgen Larsen Tørnæs stiftere af Pork Australia ApS i 2007. I 2013 trådte både Peter Jørgensen og Jørgen Tørnæs, der er gift med tidligere minister Ulla Tørnæs (V), ud af selskabet. Godsejer Christian Peter Nymann ejer Steensgaard Gods på Lolland og Auspork ApS, og han var også med til at stifte og eje selskabet, som han også har været i bestyrelsen og direktionen for.

Folkene bag Pork Australia ApS nægter ethvert kendskab til smugling af svinesæd fra Danmark til Australien.

Annonce

Jeg kender ikke noget som helst til det - andet end det, der har stået i aviserne.

Henrik Enderleinm, tidligere bestyrelsesformand og ejer af Pork Australia ApS

Jeg kender intet til det

I retten i Perth i det vestlige Australien kom det ifølge ABC News frem, at det var det danske moderselskab Pork Australia ApS, der var arkitekterne bag de systematiske sædsmuglinger, og at størstedelen af importen blev foretaget af Henrik Enderlein, der var aktionær, bestyrelsesformand fra 2013-2017, bestyrelsesmedlem fra 2007-2013 og en af Danmarks store svineproducenter.

Ifølge de australske medier sagde dommer Troy Sweeney, i retten i Perth, at hvis de danske mænd, der rent faktisk transporterede svinesæden havde været stillet for retten, ville hun have straffet dem endnu hårdere end de to og tre års fængsel de to andre danskere i GD Pork blev idømt.

Den ene dømte er Henning Laue på 74 år, der har drevet landbrug på Als, ligesom han har været rådgiver i LandboSyd. Hans rolle i GD Pork har været avlschef. Den anden er Torben Sørensen på 39 år, der var medejer af GD Pork og siden 2013 bestyrelsesmedlem i Pork Australia ApS. De har begge erkendt sædsmuglingen, hvor 200 søer blev insemineret med den danske svinesæd - og 2000 smågrise skulle være født som følge deraf. Dansk svinegenetik er langt mere effektiv end australsk, og danske svin føder markant flere smågrise årligt end de australske søer.

- Jeg kender ikke noget som helst til det - andet end det, der har stået i aviserne, siger Henrik Enderlein, der indtil Pork Australia ApS blev opløst i 2019 var bestyrelsesformand og ejer.

- Vil det sige, at du som har stiftet selskabet, ejet og været bestyrelsesmedlem og formand - og har siddet i bestyrelsen med en af de dømte - ikke aner, hvad der foregår i dit eget selskab?

- Jeg kender intet til det, som jeg jo har fortalt dig. Jeg har ikke talt med de mennesker i over et år, siger han.

- Det skulle være kommet frem i retten, at du personligt skulle have stået for de fleste af transporterne. Hvorfor smuglede I sæd til Australien, når I vidste, at det var ulovligt?

- Jeg kender intet til det, og jeg ved ikke, hvad der er blevet sagt af de stakkels mennesker dernede i retten, siger Henrik Enderlein.

- Selv hvis du ikke skulle kende til de sædtransporter, som du siger, du ikke gør - mener du så, at du har et ansvar for det er sket, når du var ejer og bestyrelsesformand?

- Jeg ved godt, det er dit job at spørge, men lige meget, hvor meget du spørger, så er mit svar: Jeg har intet kendskab til det, siger Henrik Enderlein.

Jeg kender intet til det

Peter Christian Jørgensen trådte ud af Pork Australia ApS i foråret 2013. Men det handlede om uenighed om strategien i Pork Australia ApS - og altså ikke på grund af systematisk smugling af svinesæd til virksomhedens australske selskab.

- Det handlede om investeringer - om hvor meget der skulle trædes på speederen, siger Peter Jørgensen.

- Så det var ikke fordi, du på det tidspunkt i 2013 blev klar over, at der blev smuglet svinesæd fra Danmark til Australien - og at det var derfor, du trak dig som investor og bestyrelsesmedlem?

- Nej.

- Så, Peter Jørgensen, det er ikke noget du som aktionær og bestyrelsesmedlem har nikket til eller på nogen måde haft kendskab til det her med smugling af svinesæd?

- Nej. Jeg kender ikke noget til det.

- Så der er folk, der har handlet på egen hånd uden om bestyrelsen?

- Det må der jo være. Jeg kender ikke noget til det, siger han.

- Så du har heller ikke selv transporteret svinesæd til Australien i shampooflasker?

- Nej. Det er lige meget, hvor meget og på hvilke måder, du spørger. Jeg kender intet til det, siger Peter Jørgensen.

Jørgen Tørnæs afviser også ethvert kendskab til sædsmuglingen - han var bestyrelsesformand i Pork Australia ApS fra 2007 til 2013. Smuglerierne skulle være sket i perioden 2009-2017.

- Jeg kender ikke noget til det og har ikke haft noget at gøre med det der, siger han.

Her holder Henrik Enderlein i januar 2017 tale for erhvervslivet som formand for Sønderborg Vækstråd. Det er han trådt ud af. Arkivfoto; Timo Battefeld
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aabenraa

Nu spidser det til i sag om tyske huskøbere i Danmark: Styrelse kan sende minister i samråd

Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Leder For abonnenter

Det utilgivelige læk

Danmark er et af de mest digitaliserede lande i verden. Det nyder vi som borgere godt af, når vi eksempelvis kan betale i supermarkedet via en app, eller når vi skal i kontakt med offentlige myndigheder og ikke behøver af møde fysisk op. Tager man blot et smut syd for grænsen, vil man opdage et samfund, der virker tilbagestående i forhold til at høste fordelene af et digitaliseret samfund. Men udviklingen har også sine omkostninger. Eksempelvis kan det være svært for ældre at finde ud af selvangivelsen eller anden form for computerkontakt med myndighederne. Disse generationsudfordringer gøres der meget for at afbøde, men nogle omkostninger er af en karakter, så de er utilgivelige. En sådan er Sygehus Lillebælts læk, som netop er blevet kendt i offentligheden, af fortrolige oplysninger om godt en halv million patienter. Kort fortalt har blandt andet cpr-numre, navne og hjerteoplysninger i flere end fem år ligget tilgængelige for alle 26.000 ansatte i Region Syddanmark samt et ukendt antal samarbejdspartnere fra ind- og udland. Regionen og sygehuset er blevet kritiseret for lækket i en afgørelse fra Datatilsynet, men lægelig direktør på Sygehus Lillebælt Mads Koch Hansen har "ikke fantasi til at forestille sig", at nogle ansatte uberettiget skal have gjort brug af patienternes oplysninger. Det kræver nu ellers ingen livlig fantasi at forestille sig, at der blandt 26.000 ansatte samt samarbejdspartnere i ind- og udland skulle findes et enkelt broddent kar, hvis moral og syn på tavshedspligt er flosset. Selv om den i øvrigt afgående lægelige direktørs tillid til sine ansatte kan være sympatisk, er den grænsende til naiv. Desværre oplever vi af og til disse helt utilgivelig læk af personlige oplysninger fra offentlige myndigheder, og netop fordi digitaliseringen af samfundet ikke kan spoles tilbage, er der grund til på det kraftigste at indskærpe vigtigheden af, at have styr på den slags. Mister folk først tilliden til myndighederne, kan det være uopretteligt.

Sport

Forstå hvorfor verden græder: - Vi har mistet en rockstjerne i Kobe Bryant

Annonce