Annonce
Tønder

Storbrand: Historisk gård blev flammernes bytte

Tirsdag morgen blev brandfolkene fra Tønder kaldt til efterslukning, da det begyndte at røge fra brandtomten på hjørnet af Sprøjtehusvej og Grøngårdvej. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
70 brandfolk fra syv lokale værn, samt mandskab fra Beredskabsstyrelsen, var natten til tirsdag i aktion i Sæd for at bekæmpe en storbrand i en af landsbyens største og ældste gårde. Det lykkes at redde stuehuset, men driftsbygningerne stod, trods det massive opbud af brandfolk, ikke til at kunne reddes.

SÆD: Et massivt opbud af omkring 70 brand- og redningsfolk fra syv forskellige lokale værn og Beredskabsstyrelsen kæmpede natten til tirsdag med en storbrand i Sæd. Her blev samtlige driftsbygninger i tilknytning til den historiske gård på hjørnet af Sprøjtehusvej og Grøngårdsvej flammernes bytte. Til gengæld lykkes det at redde gårdens stuehus og at forhindre, at ilden trods en tæt gnistregn bredte sig til en nærliggende stråtækt ejendom.

- Fokuspunkterne for de første brandbiler, der nåede frem, var, ikke at slukke ilden, men at sikre bygninger, der ikke brændte, forklarer indsatsleder fra Brand- & Redning Sønderjylland, Kenneth Achner, Tønder.

Annonce
Fokuspunkterne for de første brandbiler, der nåede frem, var, ikke at slukke branden, men at sikre bygninger, der ikke brændte.

Kenneth Achner, indsatsleder, Band- & Redning Sønderjylland, Tønder

Hjælp fra Tyskland

Da han nåede frem til brandstedet sammen med de første brandfolk var ståltagene over drifts- og staldbygningerne rødgløende.

Blandt de tilkaldte brandfolk var også mandskab fra det tyske værn i Süderlügum, og dermed viste det nu formaliserede grænseoverskridende redningsberedskab endnu engang sit værd. Der er mindre end to kilometer fra brandstationen i Süderlügum til Sæd. Så de tyske slukningskøretøjer havde den korteste vej.

Fra 1883

Den firelængede gård på Sprøjtehusvej er ifølge BBR-registret opført i 1883 og hører til grænselandsbyens største og ældste gårde.

Alarmen lød mandag aften klokken 20.11, og slukningsarbejdet stod på frem til klokken 2.30. Idet gården for tiden er ubeboet, var der på intet tidspunkt fare for mennesker eller dyr.

Tidligt tirsdag morgen blev brandfolkene fra Tønder og Øster Højst kaldt ud en ekstra gang, idet der var observeret røg fra brandtomten, og der var dermed frygt for, at ilden skulle blusse op igen.

Omkring 70 brand- og redningsfolk var i aktion i og omkring den brændende gård i Sæd. Foto: Niklas Majgaard

Ukendt årsag

Årsagen til branden var der tirsdag morgen endnu ikke noget bud på, og det skal undersøges nærmere af politiet på et senere tidspunkt. Stuehuset befinder sig under ombygning.

Ud over de frivillige brandværn fra Tønder og Süderlügum deltog også redningsmandskab fra Øster Højst, Bredebro, Bylderup-Bov og Løgumkloster i slukningsarbejdet. Derudover assisterede Beredskabsstyrelsen med trykluftflasker og lys, og brandværnet i Tinglev rykkede ud med den store stigevogn. Tønder har en tilsvarende stigevogn, men den var ikke disponibel mandag aften.

Sprøjtehusvej var i gamle dage hjemadresse for Sæds egen brandsprøjte, der stod placeret i en lille bygning kun et stenkast fra den nu brændte gård.

Med en målrettet og massiv indsats lykkedes det at redde stuehuset. Gården øvrige tre længer blev flammerne bytte. Foto: Hans Chr. Gabelgaard

(Video: Claus Heinrich Hansen)

Natten til tirsdag var omkring 70 brand- og redningsfolk i aktio. Tirsdag morgen tog røgdykkere fra Tønder sig af efterslukningen. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Efterslukningen blev blandt andet gennemført med skum. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Brand, Sprøjtehusvej 1, Sæd. Foto: Hans Christian Gabelgaard
Brand, Sprøjtehusvej 1, Sæd. Foto: Hans Christian Gabelgaard
Brand, Sprøjtehusvej 1, Sæd. Foto: Hans Christian Gabelgaard
Brand, Sprøjtehusvej 1, Sæd. Foto: Hans Christian Gabelgaard
Brand, Sprøjtehusvej 1, Sæd. Foto: Hans Christian Gabelgaard
Omkring 70 brand- og redningsfolk var i aktion i og omkring den brændende gård i Sæd. Foto: Niklas Majgaard
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Til debat om Brexit med Stine Bosse

Leder For abonnenter

JV mener: Uvenlig behandling af tyskere skal stoppe

Det er en gevinst for den danske del af grænselandet, når tyskere og andre EU-borgere beslutter sig for at købe et hus i Sønderjylland. Sidste år solgte EDC i Rødekro og Nybolig i Padborg i alt 55 huse til udenlandske EU-borgere, hvoraf langt de fleste var tyskere. Det er med til at skabe udvikling i en landsdel, der ellers i mange områder kæmper med faldende befolkningstal. Derfor er det meget bekymrende, at både advokater og ejendomsmæglere i Sønderjylland oplever, at servicen over for de udenlandske huskøbere er blevet forringet i en grad, så det kan risikere at få mulige tilflyttere til at opgive deres forehavende. Den oplevede forringelse er sket i forbindelse med, at den statslige Styrelse for International Rekruttering og Integration siden 1. april har overtaget opgaven med at udstede EU-opholdsbevis til de udlændinge, som vil flytte til Danmark, fordi de er ved at købe et hus i Danmark. Forinden var det Statsforvaltningen, der stod for opgaven. Dengang var oplevelsen hos advokater og mæglere, at udlændingene fra andre EU-lande, inden de flyttede hertil, kunne få det opholdsbevis, der er betingelsen for at kunne gennemføre huskøbet. Men det er ulovligt at gøre det på den måde, mener den statslige styrelse. Den kræver, at udlændingene har bopæl her i landet først, og dermed skal de leje en bolig, før de kan købe én. Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) bør i en fart finde ud af, om det virkelig kan passe, at det pludselig skal være så besværligt for en EU-borger at købe et dansk hus. Selv om hans styrelse benægter, at der er lavet om på praksis, er der en række kilder, som har fortalt JydskeVestkysten, at behandlingen af sagerne foregik meget smidigere, da det var Statsforvaltningens opgave. Det må kunne lade sig gøre at genskabe den situation, så Danmark igen kan blive opfattet som et venligt værtsland for EU-medborgere, som kan forsørge sig selv og som har lyst til at købe et hus i vores land.

Annonce