Annonce
Tønder

Storbrand: Historisk gård blev flammernes bytte

Tirsdag morgen blev brandfolkene fra Tønder kaldt til efterslukning, da det begyndte at røge fra brandtomten på hjørnet af Sprøjtehusvej og Grøngårdvej. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
70 brandfolk fra syv lokale værn, samt mandskab fra Beredskabsstyrelsen, var natten til tirsdag i aktion i Sæd for at bekæmpe en storbrand i en af landsbyens største og ældste gårde. Det lykkes at redde stuehuset, men driftsbygningerne stod, trods det massive opbud af brandfolk, ikke til at kunne reddes.

SÆD: Et massivt opbud af omkring 70 brand- og redningsfolk fra syv forskellige lokale værn og Beredskabsstyrelsen kæmpede natten til tirsdag med en storbrand i Sæd. Her blev samtlige driftsbygninger i tilknytning til den historiske gård på hjørnet af Sprøjtehusvej og Grøngårdsvej flammernes bytte. Til gengæld lykkes det at redde gårdens stuehus og at forhindre, at ilden trods en tæt gnistregn bredte sig til en nærliggende stråtækt ejendom.

- Fokuspunkterne for de første brandbiler, der nåede frem, var, ikke at slukke ilden, men at sikre bygninger, der ikke brændte, forklarer indsatsleder fra Brand- & Redning Sønderjylland, Kenneth Achner, Tønder.

Annonce
Fokuspunkterne for de første brandbiler, der nåede frem, var, ikke at slukke branden, men at sikre bygninger, der ikke brændte.

Kenneth Achner, indsatsleder, Band- & Redning Sønderjylland, Tønder

Hjælp fra Tyskland

Da han nåede frem til brandstedet sammen med de første brandfolk var ståltagene over drifts- og staldbygningerne rødgløende.

Blandt de tilkaldte brandfolk var også mandskab fra det tyske værn i Süderlügum, og dermed viste det nu formaliserede grænseoverskridende redningsberedskab endnu engang sit værd. Der er mindre end to kilometer fra brandstationen i Süderlügum til Sæd. Så de tyske slukningskøretøjer havde den korteste vej.

Fra 1883

Den firelængede gård på Sprøjtehusvej er ifølge BBR-registret opført i 1883 og hører til grænselandsbyens største og ældste gårde.

Alarmen lød mandag aften klokken 20.11, og slukningsarbejdet stod på frem til klokken 2.30. Idet gården for tiden er ubeboet, var der på intet tidspunkt fare for mennesker eller dyr.

Tidligt tirsdag morgen blev brandfolkene fra Tønder og Øster Højst kaldt ud en ekstra gang, idet der var observeret røg fra brandtomten, og der var dermed frygt for, at ilden skulle blusse op igen.

Omkring 70 brand- og redningsfolk var i aktion i og omkring den brændende gård i Sæd. Foto: Niklas Majgaard

Ukendt årsag

Årsagen til branden var der tirsdag morgen endnu ikke noget bud på, og det skal undersøges nærmere af politiet på et senere tidspunkt. Stuehuset befinder sig under ombygning.

Ud over de frivillige brandværn fra Tønder og Süderlügum deltog også redningsmandskab fra Øster Højst, Bredebro, Bylderup-Bov og Løgumkloster i slukningsarbejdet. Derudover assisterede Beredskabsstyrelsen med trykluftflasker og lys, og brandværnet i Tinglev rykkede ud med den store stigevogn. Tønder har en tilsvarende stigevogn, men den var ikke disponibel mandag aften.

Sprøjtehusvej var i gamle dage hjemadresse for Sæds egen brandsprøjte, der stod placeret i en lille bygning kun et stenkast fra den nu brændte gård.

Med en målrettet og massiv indsats lykkedes det at redde stuehuset. Gården øvrige tre længer blev flammerne bytte. Foto: Hans Chr. Gabelgaard

(Video: Claus Heinrich Hansen)

Natten til tirsdag var omkring 70 brand- og redningsfolk i aktio. Tirsdag morgen tog røgdykkere fra Tønder sig af efterslukningen. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Efterslukningen blev blandt andet gennemført med skum. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Brand, Sprøjtehusvej 1, Sæd. Foto: Hans Christian Gabelgaard
Brand, Sprøjtehusvej 1, Sæd. Foto: Hans Christian Gabelgaard
Brand, Sprøjtehusvej 1, Sæd. Foto: Hans Christian Gabelgaard
Brand, Sprøjtehusvej 1, Sæd. Foto: Hans Christian Gabelgaard
Brand, Sprøjtehusvej 1, Sæd. Foto: Hans Christian Gabelgaard
Omkring 70 brand- og redningsfolk var i aktion i og omkring den brændende gård i Sæd. Foto: Niklas Majgaard
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Indvandreres efterkommere fornægter ytringsfrihed: Hvad bilder de sig ind?

Det skriger til himlen. Hundredtusinder på flugt har fået lov at opholde sig i Danmark, men langt fra alle siger tak ved at respektere vores demokrati. 48 procent af efterkommerne af ikke-vestlige indvandrere mener, at det skal være forbudt at kritisere religion. Det kan man læse i Udlændinge- og Integrationsministeriets årlige undersøgelse af ikke-vestlige indvandrere og efterkommeres medborgerskab. Det er rystende. De fleste af efterkommernes forældre har fået lov at være her, fordi de er flygtet fra diktaturer, hvor man kan risikere livet ved at ytre sig, tro på andet end islam, være homoseksuel eller i opposition til diktatoren. Lande, hvor individets frihed intet betyder. Vi giver deres børn alle muligheder. Og så fornægter halvdelen af efterkommerne helt grundlæggende rettigheder som at måtte kritisere alt, også religion. Hvad bilder de sig ind? Formanden for Rådet for Etniske Minoriteter, Halima El Abassi, siger, at efterkommere står uden for samfundet og ikke føler sig som en del af fællesskabet. Forfatter Tarek Hussein taler om "dagligdagens hetz" mod muslimer og siger, at den får dem til at hæve paraderne. Begge repræsenterer en offermentalitet, der ikke er til at holde ud. Den kan heller ikke begrundes i fakta. Dagen efter nyheden om efterkommernes mentale fravalg af Danmark kan Kristeligt Dagblad fortælle om en undersøgelse fra det amerikanske Pew Research Center. Man har interviewet 24.599 mennesker i 15 vestlige lande og kan konkludere, at danskerne er de tredjemest positive over for muslimer efter nordmænd og hollændere. Det er altså ikke danskerne, der ikke er tolerante. Tværtimod kan man nu med god ret spørge, hvor stor en andel af mennesker med foragt for demokratiske værdier vi vil acceptere i vores land. At stille spørgsmålet har intet med racisme at gøre, men alene med det allervigtigste: demokrati, ytringsfrihed og frihedsrettigheder. Værdier, vi skal insistere på som altafgørende i vores land. Også for vores gæster.

Annonce