Annonce
Udland

Storbritannien taber fart før brexit - laveste vækst siden 2010

Daniel Leal-Olivas/Ritzau Scanpix
Den britiske økonomi er vokset med én procent det seneste år. Det er ikke set lavere siden 2010.

Den britiske økonomi taber fart frem mod brexit.

I tredje kvartal voksede økonomien med én procent sammenlignet med et år tidligere, hvilket er den laveste vækst siden 2010.

Det viser tal fra Britain's Office for National Statistics. Det er Storbritanniens pendant til Danmarks Statistik.

- Hvis man ser udviklingen over det seneste år, er væksten bremset op til det laveste i næsten et årti, siger en talsmand for Office for National Statistics ifølge Reuters.

De seneste tre år har været præget af usikkerhed omkring landets vej ud af EU - herunder hvilke handelsvilkår der fremover er gældende. Det har især kunnet ses på virksomhedernes investeringer.

- For virksomhederne betyder den manglende afklaring på brexit, at man ikke har investeret lige så meget, som man ellers ville have gjort, siger Mikael Olai Milhøj, der er senioranalytiker i Danske Bank, i en kommentar.

Nedgangen har også ramt danske virksomheder. Eksporten til Storbritannien er ifølge Dansk Industri faldet med otte procent i 2019.

- Virksomheder, der eksporter til Storbritannien, er desværre allerede ramt af kaosset omkring brexit, siger cheføkonom Allan Sørensen i en kommentar.

- Det skyldes usikkerhed, lav vækst og det svage pund. I fremtiden venter nye udfordringer, når Storbritannien træder ud af det indre marked, siger han.

Ser man på udviklingen det seneste kvartal, voksede britisk økonomi 0,3 procent sammenlignet med andet kvartal. Det skyldes pæn fremgang i juli. Væksten var negativ i både august og september.

I oktober stemte et flertal i det britiske parlament for premierminister Boris Johnsons brexit-aftale. Den mangler endnu at blive vedtaget.

Inden den eventuelt kan falde på plads, skal briterne i stemmeboksene 12. december, hvor der er parlamentsvalg.

Brexit er nu udskudt til 31. januar. Briterne kan forlade EU før, hvis skilsmisseaftalen bliver godkendt inden da.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Bander har kun fortjent foragt

Det er en politisk dom, der fredag faldt ved byretten i København, mener Loyal to Familia. Det er selvfølgelig noget vrøvl. Men det kan egentlig ikke undre, at bandemedlemmerne med deres systematiske lovovertrædelser ikke har respekt for, at vi lever i en retsstat. Her er det heldigvis sådan, at det er uafhængige domstole, der frikender eller dømmer de tiltalte. Fredag var dommen, at et midlertidigt politiforbud mod Loyal to Familia blev gjort permanent, og at banden blev opløst som forening. Og som det er i en retsstat, kan dommen ankes, hvilket Loyal to Familia har gjort. Så sagen fortsætter i Landsretten 1. september, og det er sandsynligt, at den tabende part i den sag vil forsøge at få en endelig afgørelse i Højesteret. Men uanset det videre forløb er det en meget opsigtsvækkende dom, da det er første gang, at en domstol opløser en forening. At danne en forening er en grundlæggende frihedsrettighed i Grundloven. Men Grundloven siger også, at foreninger, der virker ved vold eller søger at nå deres mål med vold, kan opløses ved dom. Det er heldigvis meget svært at få forbudt og opløst en forening i Danmark. Og når det gælder rockergrupper og bander, er det kompliceret for anklagemyndigheden at bevise, at de er foreninger i Grundlovens forstand. Derfor er det ikke domme som den, der fredag faldt mod Loyal to Familia, som kommer til at løse problemet med den den organiserede kriminalitet. Det kræver en konstant kamp fra myndighedernes side, og at vi som samfund ikke falder for fristelsen til at forherlige bander. De har kun fortjent fordømmelse og foragt. Forhåbentlig vil dommen dog øge trygheden for landets øvrige borgere. Det er der brug for. Kriminelle bander skaber masser af ulykke og utryghed med deres tyranniske adfærd i form af trusler, vold og afpresning. At omfanget af ugerningerne er stort, viser det skræmmende store antal medlemmer af bander og rockergrupper, som lige nu er varetægtsfængslet eller afsoner en dom: 372.

Kolding

Se video: Hør Danfoss-par fortælle om lukningen og planer for fremtiden

Esbjerg

Klar til kamp om ballon-forbud: Esbjerg-politikere bokser endnu en runde

Annonce