Annonce
Udland

Wammen underskriver EU-plan for flyafgift - men støtter ikke

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Tyskland og Frankrig er blandt ni lande, som beder EU-Kommissionen se på flypriserne i nyt forslag.

Passagerer skal i højere grad betale for den forurening, som de bidrager til, når de rejser med fly. Klimaaftrykket skal afspejles i billetprisen.

Det fremgår af en erklæring fra ni EU-lande, herunder Danmark, som er underskrevet torsdag. Det er en direkte opfordring til EU-Kommissionen om at præsentere forslag, der vil bringe prisen på flyrejser op.

- Sammenlignet med andre transportformer er flytrafik ikke prissat tilstrækkeligt, hedder det i erklæringen fra de ni lande.

Danmark er medunderskriver. Finansminister Nicolai Wammen (S), som har underskrevet dokumentet på Danmarks vegne, er imidlertid ikke klar til at støtte flyafgifter.

- Vi (regeringen, red.) har ikke på nuværende tidspunkt taget stilling til, hvad de bedste virkemidler kan være, siger Wammen umiddelbart før underskriftceremonien i Bruxelles.

Han bekræfter også, at regeringen ikke med dette tilslutter sig flyafgifter. Men han har noteret sig, at "flere danske partier" støtter idéen.

Han lægger i stedet vægt på, at regeringen med initiativet ønsker, at EU-Kommissionen skal se på, "hvordan man bedst" kan bringe CO2-udledningen ned, som er baggrunden for forslaget.

- Det synes vi, er et godt initiativ. Det er derfor, at jeg bakker op om det, og det er derfor, at jeg nu går op og er en del af det, siger Nicolai Wammen.

Det fremlægges klart i erklæringen, at udledningen af blandt andet CO2 fra flyrejser skal afspejles i prisen. Det er, som det fremgår, ikke tilfældet i dag.

Landene sætter fokus på, at mellem to og tre procent af den globale CO2-udledning skyldes flytrafik. Desuden påpeger de, at flyrejser også har andre negative effekter som støj og luftforening.

I rækken af argumenter indgår, at internationale flyrejser i dag hverken er pålagt punktafgifter eller moms.

Der mangler koordinering, mener initiativtagerne, hvis man skal begrænse flytrafikkens påvirkning af klimaet.

- Vi opfordrer EU-Kommissionen til at præsentere et forslag til et EU-initiativ om flypriser, skriver de ni lande i erklæringen.

En række EU-lande, herunder flere af de underskrivende lande, har allerede indført afgifter.

- Vi mener, at en bedre koordinering af prisen for luftfartens negative effekter kan sikre, at den, som forurener, betaler en mere rimelig pris for brugen af flytransport, hedder det i erklæringen.

De øvrige underskrivere er ministre fra Tyskland, Frankrig, Italien, Holland, Sverige, Belgien, Bulgarien og Luxembourg.

Holland har taget initiativ til erklæringen.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Spændende projekt med Tilflytterbolig

Det går op og ned for landsbyerne. Sådan er det rundt i landet, og sådan er det også her i Vejen Kommune. Et par eksempler fra den seneste tids artikler her i JydskeVestkystens Vejenudgave afspejler meget godt, at det står sådan til: I Hovborg er der et mål om at uddele velkomstkurve til de borgere, som flytter til landsbyen. Men den målsætning er blevet en udfordring, simpelthen fordi der flytter så mange til landsbyen, et det endog er svært at følge med at få uddelt velkomstkurvene. I den østlige ende af kommunen – i Andst – har landsbyens dagligvareforretning, Høkeren, mistet omsætning. Andst er ellers en af de landsbyer, hvor der også har været god gang i tilflytningen og byggeri af nye huse gennem de senere år. Hver sin landsby – med hver deres udfordringer. Men tilbage til Hovborg. Selv om det på jævnt vestjysk kan konstateres, at ”det egentlig går udmærket” i Hovborg, hvor der findes en brugsforening, en kro, virksomheder samt et aktivt foreningsliv, så bliver øjnene alligevel ikke lukket for, at der hele tiden skal gøres noget for ikke bare at fastholde tingene, som de er; nej, der skal også udvikling til. Lokalrådet i Hovborg har just afviklet et møde, hvor det netop handlede om, hvad der skal til for at skabe udvikling og fremdrift, der kan være med til at sikre landsbyens overlevelse. Et af udgangspunkterne for mødet er den statistiske kendsgerning – en træls én af slagsen – nemlig, at der rundt i landet de seneste ti år er flyttet 40.000 beboere fra de små samfund og ind til byerne. Det er tæt på, at tallet matcher indbyggertallet i hele Vejen Kommune. En del af lokalrådets møde kom til at handle om projekt Tilflytterbolig, som Hærvejsklyngen – Hovborg, Lindknud, Gjerndrup, Gesten og Bække – er langt fremme med. Ikke færre end 16 projekter er i gang rundt i landet, og her lokalt har Hærvejsklyngen planer om at købe den tidligere børnehave-ejendom i Lindknud og ombygge den til en Tilflytterbolig. En Tilflytterbolig er rettet mod familie eller par, der ikke er bosiddende i den pågældende landsby, men som af jobmæssige årsager ønsker eller overvejer at flytte tættere på sin nuværende eller kommende arbejdsplads. Tilflytterboligen giver mulighed for, at familien eller parret kan finde ud af, om et nyt lokalsamfund og et eventuelt nyt job er det rigtige valg, inden man investerer i en bolig i et område, man ikke kender. I disse år er der god gang i udviklingen af arbejdspladser i Vejen Kommune, hvilket skaber et potentiale for nye tilflyttere. Den tilflytterkampagne, som Vejen Kommune og UdviklingVejen har i gang, suppleres rigtig fint med projektet med en Tilflytterbolig. Det bliver derfor spændende at følge projektet i Lindknud, og om det efterfølgende lykkes at få en Tilfytterbolig i hver af de fem landsbyer i Hærvejsklyngen. GOD SØNDAG

Annonce