Annonce
Tønder

Fakkeltog i fem byer i samlet protest mod 35 meter høje elmaster

Sådan forestiller Rambøll, Bystrup Arkitekter og Energinet sig, at de nye master skal se ud. Masterne skal stå fra Endrup ved Esbjerg til Niebüll syd for grænsen og vil derfor ikke være til at overse i Tønder Kommune. Skitse: Bystrup Arkitekter/Rambøll
Fem fakkeltog i Tønder, Løgumkloster, Bredebro, Toftlund og Skærbæk er på vej i et forsøg på at sætte fornyet fokus på problemstillingerne i planen om at trække 170 kilometer 400 kv-elledninger fra Holstebro og ned til grænsen.

TØNDER KOMMUNE: En stor, samlet protest mod planerne om opførslen af 35 meter høje elmaster gennem Tønder Kommune er godt på vej til at tage form.

Søndag den 19. januar kalder Konservative i Tønder Kommune ind til et storstilet fakkeltog i fem byer - alt sammen i bestræbelserne på at lægge pres på projektmagerne fra Energinet samt politikere og Energiministeriet.

Håbet er, at man vil tage formen på projektet, der skal skabe en 170 kilometer lang forbindelse fra Holstebro til grænsen, op til en ny vurdering. En ny vurdering, som arrangørerne håber kan blive meget mere natur- dyre- og menneskevenlig end de store master.

Arrangør og lokalpolitiker Anette Abildgaard Larsen (K) håber, at fakkeltoget kan være med til at sætte fornyet spot på projektet, som er ganske omdiskuteret:

- Vi har oplevet, at der til trods for store protester gennem alle seks kommuner op langs vestkysten ikke sker det store - man bliver ikke hørt. Selv den store dækning, som Jyllands-Posten satte i gang, endte også med status quo. Mange føler, at Energinet har fået lov at bestemme, at det er sådan her det skal være - til trods for, at det ikke er noget, vestjyderne vil profitere på i nogen henseende. Følelsen er, at beslutningen er blevet trukket ned over hovedet på os.

Anette Abildgaard Larsen og Birgitte Klippert har taget initiativet til fakkeloptoget. Foto: Birgitte Klippert

Upolitisk

Det helt store diskussionsemne er, om linjeføringen ikke kan graves ned i stedet.

Her mødte argumenterne om fordelene ved 170 kilometer nedgravede kabler modstand, men håbet er, at man kan samle en masse borgere, der potentielt bliver generet af masterne - på lige fod med foreninger, der vil værne om naturen såvel som de, der blot synes det er en skam med de store master.

Anette Abildgaard Larsen slår fast, at arrangementet er et komplet upartisk arrangement, som alle er velkomne til, uanset politisk standpunkt:

- Vi vil ikke finde os i, at der bliver bestemt noget, som skal trækkes ned over befolkningen mange steder i landet. Vi er overbeviste om, at det her aldrig var sket i det østlige Sjælland. Uanset hvad, så vil vi gerne skabe noget, som forhåbentlig bliver set, siger hun.

I alt har arrangørerne fået 700 fakler sponsoreret af lokale bidragsydere, og der er stadig basis for at give et bidrag, så optogene kan få endnu flere fakler.

Aktuelt er optoget i Tønder planlagt til at blive sat i gang søndag den 19. januar klokken 19 fra Kvickly. Derudover vil der være optog i Løgumkloster, Bredebro, Toftlund og Skærbæk på samme tidspunkt. Nærmere information vil kunne findes på Facebook, tilføjer Anette Abildgaard Larsen.

Annonce
Tønder For abonnenter

Markant tendens: Institutioner i Tønder Kommune får flere og flere tyske børn

Danmark

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Gangene er proppet til med varer: Virksomhed er nødsaget til at udvide med to kæmpe lagerhaller for at følge med efterspørgslen

Sydjylland For abonnenter

Rikke er mor til et handicappet barn - og der er mange bekymringer: At søge hjælp kan være opslidende

Erhverv

Mange nye virksomheder søger sammen i lokalt netværk: - Vi sætter en ære i at være størst

Sønderjyske Fodbold

SønderjyskE-cheftræner har fået et luksusproblem: - De ser ud, som om de har spillet sammen i et år

Livsstil

Vin fra Spaniens høje helvede: Kom med til masterclass med Jonas Tofterup fra Esbjerg, Danmarks eneste Master og Wine

Aabenraa For abonnenter

Minister klapper i: Familie frygter for livet efter advarsel om udvisning

Tønder

Fra å til hav: Tøndermarsken har fået sin første kunstbog

Sønderjyske Fodbold

Genlæs livebloggen: SønderjyskE snuppede sejren til sidst

Sport

Mindeord: Chris Anker Sørensen glemte aldrig sine rødder, og var ganske enkelt bare et ordentligt menneske

Aabenraa For abonnenter

770.000 kroner fra stor vækstpulje går til Aabenraa: Ni projekter får penge

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Karakterbogen: Et klippeforsvar og en offensiv åbenbaring

Erhverv For abonnenter

Iværksætter postede millioner i at gøre asfaltarbejde grønnere: - Vi skal nok udvide med 8-10 mand

Annonce