Annonce
Kolding

Store forventninger: Koldinghus tror på over 200.000 gæster årligt

Bestyrelsesformand Jørgen A. Houmann ses her mellem greveparret ved åbningen i 2017 af udstillingen "Himmelsten", der viste prins Henriks samling af jadekunst. Arkivfoto: Chresten Bergh
Når Koldinghus om få år kan invitere gæsterne indenfor og se de store gobeliner, som skal væves i Paris, så vil besøgstallet stige markant. Det forudser bestyrelsesformanden, og det kommer til at stille nye krav til slottets faciliteter, fastslår han.

Kolding: Med 172.072 gæster havde Koldinghus et forrygende jubilæumsår i 2018. Tallet er det højeste, siden museet indviede sin ombygning, og det ligger langt over det budget, som bestyrelsen havde lagt på forhånd.

- Jubilæumsåret og udstillingen om "Magtens smykker" var noget specielt, og vi kan ikke forvente at komme op på 170.000 igen i år. Det regner vi heller ikke med, siger bestyrelsesformand Jørgen A. Houmann og føjer til:

- Men vi kan blive ved med at holde os på denne side af 100.000 gæster, det kan næsten ikke undgås, siger bestyrelsesformanden, selv om det faktisk ikke er så længe siden - blot tilbage i år 2015 - at besøgstallet kun passerede den magiske grænse med 7500 gæster.

Formanden ser med forventning frem mod år 2025, hvor Koldinghus kan byde publikum indenfor til de store gobeliner på i alt 117 kvadratmeter, som der bliver arbejdet på i øjeblikket. De kommer til at hænge i Riddersalen og i Dansesalen, hvor de i al fremtid vil fortæller gæsterne om slottets historie.

- Det bliver et trækplaster, der vil hæve vores besøgstal helt generelt. Så taler vi ikke om, at vi kan nå et årligt besøgstal på 100.000, men nærmere om at nå det dobbelte eller mere, vurderer Jørgen A. Houmann.

Så højt oppe har besøgstallet kun været i 1994, da 202.000 gæster besøgte slottet, efter at man havde indviede den berømte restaurering.

Annonce

Forsmag på den kommende attraktion

Ny Carlsbergfondet har gennem en stor donation muliggjort et monumentalt kunstværk skabt af de fire danske samtidskunstnere Bjørn Nørgaard, Tal R, Kirstine Roepstorff og Alexander Tovborg.

17 gobeliner vil i 2025 tilsammen udsmykke Koldinghus' to store sale: Dansesalen og Riddersalen. De vil være med til at trække tråde tilbage til dengang, slottet fungerede som residens for skiftende konger og dronninger.

Kartonerne til fire af de største gobeliner kan ses på Koldinghus fra 6. juli til den 1. september 2019 i Riddersalen på Koldinghus.

De fire kunstnere, Bjørn Nørgaard, Tal R, Kirstine Roepstorff og Alexander Tovborg, har hver skabt et 1:1 karton af de største gobeliner på 6x3 meter.

Efter udstillingen på Koldinghus fragtes de farvelagte kartoner til Paris, hvor de anvendes som forlæg for de vævede gobeliner. Det tager en væver et år at væve en kvadratmeter gobelin, så der går nogle år, før de 117 kvadratmeter Koldinghus-gobelinerne er klar til at blive hængt op.

Det bliver et trækplaster

De positive forventninger bygger bestyrelsesformanden blandt andet på enorme interesse, som der er på Christiansborg Slot for at se Bjørn Nørgaards berømte gobeliner. Samme Bjørn Nørgaard er involveret i gobelin-projektet i Kolding, der også involverer andre fremtrædende, moderne kunstnere.

- For Koldinghus bliver det helt fantastisk. Men der går desværre fem år endnu, konstaterer Jørgen A. Houmann.

Han fortæller, at et besøgstal i den forventede størrelsesorden vil stille større krav til Koldinghus.

- Der er helt praktiske ting, vi er begyndt at se på allerede nu. For vi kunne se i jubilæumsåret, at vi har været udfordret til bristepunktet. Vi har ikke indgangsparti, wc'er eller garderobe, der bygget at modtage flere tusinde gæster om dagen, siger formanden, som erkender, at det ikke bliver helt nemt at løse opgaven med at ændre indretningen på det gamle slot.

- På Koldinghus er hver eneste sten fredet, men på en eller anden måde skal vi have gjort det til en god oplevelse for alle at komme her, selv om der kommer mange på samme tid.

Pres gav erfaringer

På Koldinghus deler man fuldt ud bestyrelsesformandens optimisme, når det gælder de kommende års besøgstal.

Og kommunikations- og publikumschef Nanna Ebert medgiver, at i 2018 var man presset i det daglige, når det gælder museets faciliteter, for hver dag kom der mange gæster for at se udstillingen "Magtens smykker".

- Det gav os nogle vigtige erfaringer, så vi ved, hvad vi skal arbejde på for at sikre en god oplevelse for de mange gæster, som vi ved vil komme fra år 2025, når vi kan vise gobelinerne.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

112

Mand straffet for at kaste med sin hund

Annonce