x
Annonce
Aabenraa

Store havnearealer tiltrækker nye kunder

Aabenraa Havn overtager den nuværende kulhavn i Ensted i andet kvartal af 2021. Inden da skal Vattenfall rydde op i kulbunkerne. Arkivfoto: Ludvig Dittmann.
Køb af kulhavn giver Aabenraa Havn helt nye muligheder. Flere kunder har allerede meldt sig. Nu bliver der plads til de helt store skibe.

AABENRAA: Når Aabenraa Havn næste forår overtager Vattenfalls kulhavn ved det tidligere Enstedværk, åbner det helt nye muligheder for havnedrift i havnebyen. Den dybe havn og de ekstra 163.000 kvadratmeter kajareal har fået nye potentielle havnekunder til at henvende sig.

Det fortæller havnedirektør Henrik Thykjær.

- Vi har haft et par henvendelser, og købet har også givet grundlag for nye møder med kunder, som tidligere har henvendt sig, uden at vi kunne opfylde deres krav, lyder det.

Et af Aabenraa Havns største udfordringer de senere år har været, at der mangler arealer. Virksomhederne efterspørger nemlig ikke alene kajareal, men også plads til opbevaring af deres varer.

- Vi vil også gerne i dialog med nogen af vores nuværende kunder, som har et behov for mere plads og drøfte mulighederne ved Enstedværket, lyder det fra havnedirektøren.

I det hele taget giver købet af Vattenfalls kulhavn og de 500 meter ekstra kajareal med en dybde på 18 meter grundlag for, at der nu skal foregå et større planlægningsarbejde på havnekontoret.

- Vi skal have lagt den rigtige profil for det nye havneområde, fastslår Henrik Thykjær.

Annonce

Plads til store skibe

Den snart forhenværende kulhavn ved Enstedværket har en dybde på 18 meter, og det betyder, at Aabenraa Industrihavn om et års tid kan modtage større skibe, end Aabenraa Havn kan. Her er der en dybde på 11 meter ved Sønderjyllandskajen.

Hvis det er nødvendigt, kan de såkaldte capesize skibe lægge til ved Ensted. Det er skibe med en lasteevne på typisk over 150.000 tons, som er for store til at gå gennem Panama-kanalen.

De må derfor sejle syd om Kap Horn, når de skal fra Atlanterhavet til Stillehavet - heraf navnet.

Stor blandt de mindre

Kulhavnen kan nu lægges sammen med det areal, som Aabenraa havn allerede driver ved Enstedværket under navnet Aabenraa Industrihavn A/S. Det var her Enstedværkets blok 2 tidligere var placeret.

Rimeco er i fuld gang med at nedrive blok 3, og det er planen, at dette område i første omgang skal overtages af Aabenraa Kommune. Men på et tidspunkt kan det også indgå som en del af Aabenraa Industrihavn A/S.

Selv om Aabenraa Havn dermed sammenlagt bliver meget større, er det fortsat en lille havn i forhold til de største havne i landet - for eksempel havnene i Aalborg og Esbjerg og havnen ved Lindøværftet i Odense.

Ifølge Aabenraa Havns strategiplan er det planen at vokse med 100 procent frem til 2035, når det gælder mængden af gods, der håndteres. I følge havnedirektør Henrik Thykjær har den ambition ikke ændret sig med købet af kulhavnen.

- Vores ejer, som er Aabenraa Kommune, har en ambition om, at vi i fremtiden skal lægge vægt på at få skabt nye arbejdspladser på havnen, siger havnedirektøren.

Det kan for eksempel ske ved at give produktionsvirksomheder mulighed for at slå sig ned på de nye arealer ved Ensted.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

Farvel til Tønder Festival, Vorbasse Marked, genforeningsfest, ringridning og alle de andre

Tønder

Tønder Festival 2020 er aflyst

Danmark

Live efter statsministerens pressemøde: Få overblikket over planerne her

Annonce