Annonce
Haderslev

Store indflytningsdag i Lillebælt: 10.000 ål sat ud ved Hejsager Strand

Hans Bomberg (forrest), Martin Priess (bagerst, tv.) og Peter Højer fra Nordlige Sønderjyllands Fritidsfiskerforening sejlede torsdag middag ud fra Hejsager Strand for at sende ålene til havs. Foto: Frederik Brogaard
Torsdag fik Lillebælt en masse nye beboere under havoverfladen. Her satte Nordlige Sønderjyllands Fritidsfiskerforening 10.000 glasål ud i Lillebælt ud for Hejsager Strand syd for Hadeslev. Det skal hjælpe med at få den truede art på fode igen.
Annonce

Hejsager: Vandet er roligt og solen har gemt sig bag skyerne, da havet ud for Hejsager Strand torsdag danner rammen om et stort ryk ind af nye beboere. Det er nemlig blevet tid til den årlige udsætning af nye glasål.

I spidsen for det hele står Hans Bomberg, der er koordinator for udsætning af ålene. Noget han efterhånden har en del rutine.

- Første gang, jeg var med til at sætte ål ud, er efterhånden ni år siden, fortæller Hans Bomberg, der også er kasserer i Nordlige Sønderjyllands Fritidsfiskerforening.

Fakta: Udsætning af ål i Danmark

Hvert år bliver der sat små glasål ud i de danske søer, vandløb og indre farvande, for at få bestanden til at vokse.

Ålen er en såkaldt rødlistet art, hvilket betyder at den er kritisk truet.

I år bliver der sat cirka 1,3 millioner ål ud i Danmark - dog bliver kan 150.000 sat ud i havet.

Annonce

Fem flamingokasser

Da klokken er lidt i 12, standser en mindre lastbil fra Lyksvad Fiskefarm i Vamdrup ud for stranden, og afleverer dagens hovedpersoner, nemlig de 10.000 ål. De vejer allesammen mellem tre og fem gram. Det betyder, at de lige præcis kan være i fem flamingokasser.

De mange ål blev leveret i flamingokasser. Foto: Frederik Brogaard

Herfra bliver de hældt over i tre store plastikbaljer, der sættes om bord på den lille motorbåd Kabambolin, og så var de tre sønderjyske fritidsfiskere, Hans Bomberg, Martin Priess og Hans Højer, klar til at lægge fra land.


Ålene skal have tid til at fordele sig i vandet, så derfor hælder vi ikke dem allesammen i på én gang.

Hans Bomberg, Nordlige Sønderjyllands Fritidsfiskerforening


Da Kabambolin er kommet et par hundrede meter ud fra kysten, gør Hans Bomberg og Peter Højer klar til at sætte ålene i vandet. Men det er ikke alle ålene, der kommer i på én gang. De bliver nemlig taget op og helt ud lidt ad gangen, og det er der en god grund til.

- Ålene skal have tid til at fordele sig i vandet, så derfor hælder vi ikke dem allesammen i på én gang, forklarer Hans Bomberg.

Hans Bomberg øser ålene op i en lille beholder, inden de bliver sat ud i havet.

I løbet af den næste times tid, sejler Martin Priess' lille motorbåd op og ned langs kysten, omkring 2-300 meter fra stranden, hvor den gør stop tre forskellige steder. Her bliver ålene bliver ålene forsigtigt helt i vandet på ca. 2-3 meters dybde.

Annonce

Første gang var samme sted

Det er forskelligt fra år til år, hvor ålene bliver sat ud i Sønderjylland, men det er ikke første gang, at ålene bliver sat ud fra netop stranden i Hejsager.

- Sidste gang vi satte ud her fra, var faktisk for ni år siden, fortæller Hans Bomberg. Netop det år, hvor han første gang var med til at sende ålene til havs.

Ålene blev hældt over i store plastikbaljer, der blev sejlede ud på lillebælt. Foto: Frederik Brogaard
Martin Priess' lille motorbåde, Kabambolin, sejlede ud med de mange ål. Foto: Frederik Brogaard
Ålene må veje mellem tre og fem gram, når de bliver sat ud i havet. Foto: Frederik Brogaard
Hans Bomberg, Martin Priess og Peter Højer er tre af de i alt 152 medlemmer af Nordlige Sønderjyllands Fritidsfiskerforening, der dækker området fra grænsen og op til Hejls. Foto: Frederik Brogaard
Landskabet omkring Hejsager Strand tog sig smukt ud fra søsiden. Foto: Frederik Brogaard
Der skulle samarbejdes for at få motorbåden tilbage på land. Foto: Frederik Brogaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Selvfølgelig er der magtkamp i DF

Kolding

Smittetrykket stiger fortsat: Kolding overhaler Vejle målt på antallet af nye corona-smittede

Coronavirus

Live: Styrelse slår fast - skoler bør aflyse alle lejrskoler og klassefester

Annonce