Annonce
Erhverv

Store klippedag: Arbejdsdag på 14 timer er i vente

Randi Mikkelsen lægger hårdt ud med en arbejdsdag på 14 timer, når frisørerne igen får lov til at klippe kunder fra i dag tirsdag. Ordrebøgerne er fyldt op over en måned frem, når hårpuklen og måneders indtægtstab skal indhentes. Arkivfoto: Lena Juul
Frisørerne er booket langt frem i tiden, når det går løs fra i dag.

Vejen: Den første kunde kommer klokken 7.30. Hun regner med at lukke salonen klokken 22 tirsdag aften.

Det bliver lige på og hårdt, når frisør Randi Mikkelsen og Salon Skovvang i Vejen genåbner efter over tre måneders lukning på grund af covid-19-restriktionerne.

Og en ting er sikker. Frisørerne i Vejen Kommune og hele landet over får travlt i dag og en rum tid fremover, inden der kommer styr på hårpuklen fra frisørhungrende kvinder, mænd og børn.

- Jeg kommer til at arbejde mandag til søndag. Jeg har 350-400 kunder og reservationer over en måned frem. Jeg er klar og klipper gerne længe fem-seks uger. Jeg har altid kunnet lide at arbejde og har en madpakke med på arbejde, siger Randi Mikkelsen, der lader gemalen stå for aftensmaden, mens puklen skal nedbringes.


Jeg har 350-400 kunder og har reservationer over en måned frem. Jeg er klar og klipper gerne længe de næste fem-seks uger.


Annonce

Meget skal indhentes

Randi Mikkelsen har været selvstændig siden 1999, og nu skal over tre måneders manglende omsætning indhentes. I forvejen blev hun og frisørerne også ramt af den første nedlukning i 2020.

- De hjælpepakker lyder besnærende, men de dækker jo langt fra hele indtægtstabet. Da jeg selv ejer bygningen, kan jeg eksempelvis kun få lønkompensation, siger Randi Mikkelsen.

Hun har ikke tænkt sig at sætte priserne op for at indhente det tabte.

- Det er fordi, jeg har muligheden for ikke at gøre det, siger Randi Mikkelsen.

Kunder, der tilbudt donationer under nedlukningen, har pænt fået afslag. Det har Randi Mikkelsen det bedst med.

Annonce

Retningslinjer kom torsdag

Først skærtorsdag fik hun de endelige retningslinjer. Rollen som ”politibetjent”, der skal tjekke corona-pas er ikke en ide, der er groet i hendes have.

- Det hele bliver lagt over på os frisører, og jeg kan kan godt se praktiske udfordringer. Hvad nu hvis en kunde glemmer sin mobiltelefon? Eller mobildækningen går ned, når en familie langvejs fra kommer. Så bliver jeg nødt til at afvise og kommer alene til at stå med indtægtstabet. Jeg kan jo ikke bare booke andre ind med kort varsel, siger Randi Mikkelsen, der har fået en masse forespørgsler fra kunder inden genåbningen.

- Og jeg kan kun svare, at jeg følger de gældende regler. For ellers er det mig, der får bøden ved en overtrædelse, siger Randi Mikkelsen.

Den største ændring for kunderne i tiden før jul er, at man med et coronapas skal kunne dokumentere, at man er vaccineret, har overstået en infektion eller er testet negativ i enten PCR- eller lyntest inden for de sidste 72 timer. Det er forholdsvis enkelt at gøre med appen Minsundhed, der kan hentes til mobiltelefonen. En udskrift kan også accepteres.

Børn under 15 år er undtaget fra reglerne om coronapas.

Usikkerheden under nedlukningen har næsten været det værste.

- Man går jo hele tiden i en alarm-tilstand. Skal vi lukke ned igen? Hvornår må vi åbne og under hvilke forhold? Der kommer spørgsmål fra kunder, og retningslinjerne kommer meget sent, siger Randi Mikkelsen, der efter covid-19 har fået ekstra-arbejde med afspritning og så videre for at overholde retningslinjerne. Det giver så mindre tid til klippeopgaverne.

Annonce

To måneders klipning inden nedlukning

- Jeg glæder mig, er også meldingen fra Karen Kruse Hansen i Gesten, der står i spidsen for den forholdvis nye salon Kruse by Karen, der åbnede i efteråret 2020.

Det blev til ca. to måneder med klipninger inden nedlukningen.

- Og det er gået godt i de måneder. Jeg har selvfølgelig ikke nået at kunne opbygge den samme store kundekreds som saloner, der har været åbne i ti år, men jeg klager ikke, siger Karen Kruse Hansen, der lægger hårdt ud fra 9-17.30 på åbningsdagen.

Annonce

Reglerne bliver fulgt

Hun har ordrebogen fyldt de første 14 dage.

- Men der kan jo komme afbud, siger Karen Kruse Hansen, der har fået en del henvendelser fra kunder i forhold til corona-regler og hvor hårdt, hun fortolker dem.

- Jeg kan kun svare dem, at jeg lever op til de gældende retningslinjer. Det er ikke mig, der har bestemt reglerne, siger Karen Kruse Hansen.


Jeg kan kun svare dem, at jeg lever op til de gældende retningslinjer. Det er ikke mig, der har bestemt reglerne.

Karen Kruse Hansen


For frisøren i Gesten bliver åbningen fra den ene yderlighed til den anden arbejdsmæssigt. Hun har dog ingenlunde ligget stille.

- Man kan sige, jeg går fra at være skolelærer til at blive frisør igen, siger Karen Kruse Hansen, der med hjemsendte skolebørn i perioden har haft nok at se til.

- Påsken er vel den første rigtige ferie, jeg har haft, siger Karen Kruse Hansen.

Restriktioner hos frisørerne

De nye retriktioner og reningslinjer hos frisørerne ligner meget dem, der var gældende før, der blev lukket ned.

Der skal være to kvadratmeter per kunde, fordi de sidder ned, og Erhvervsstyrelsen anbefaler nu én meter mellem hver kunde.

Alle kunder skal fremvise en negativ test, som højest er 72 timer timer gammel fra det tidspunkt, hvor testen er taget, Der sker ikke noget ved, at testen udløber under en behandling, men den skal være gangbar, når kunden sætter sig i stolen.

Det er også fint, hvis man er færdigvaccineret.

Har man været testet positiv, skal den positive test være mere end fire uger og højest 12 uger gammel.

Der er undtagelser for enkelte personer i forbindelse med test - eksempelvis for børn under 15 år.

Siger en kunde, at vedkommende ikke kan tåle test, bygger det på troværdighed,

Personalet i salonerne anbefales at lade sig teste en gang om ugen.

Der er krav om mundbind, som både kunder og personale skal bære. Man kan også bruge ansigts- eller hagevisir. Begge dele er tilladt. Børn under 12 år skal ikke,

Hvis en kunde oplyser, at vedkommende ikke kan tåle at bære mundbind/visir, hviler det også på frisørens tillid til kunden.

Kunden må gerne tage  mundbind/visir af, når vedkommende sidder i stolen.

Personalet må gerne tage mundbindet af i baglokalet, hvortil der ikke er adgang for kunderne.

Bemærkninger: Erhvervsministeriet har også retningslinjer liggende for liberale erhverv på ministeriets hjemmeside. De fylder otte A4-sider. På samme hjemmeside kan man finde en vejledning i brugen af coronapas.

Karen Kruse Hansen i Gesten har ingelunde ligget stille under nedlukningen med hjemsendte skolebørn. - Man kan sige, jeg går fra at være skolelærer til at blive frisør igen, siger hun. Arkivfoto: Brian Lindholt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Esbjergs sidste kvotekonge skovler penge: Har tjent mere end en kvart milliard kroner de sidste ti år, men nu truer Brexit

Sønderborg

Nature Energy: Vi har stoppet byggeriet øjeblikkeligt

Sydjylland

Få overblikket over de nye rejseregler her: Hvornår må vi grænsehandle og rejse på ferie?

Sønderborg For abonnenter

Modstander undrer sig over byggeri af biogasanlæg: - Det er grove løjer

Annonce