Annonce
Tønder

Store planer for Løgumklosters mølledam

Leif Hansen og Linda Scholz har store planer for mølledammen i Løgumkloster, der ifølge dem kan blive et af byens helt store aktiver. Foto: Michael Ehrhorn
Mølledammen i Løgumkloster er anno 2020 ikke i nogen god forfatning, men det kan ændre sig, hvis lokalrådet i byen lykkes med sine drømme.
Annonce

LØGUMKLOSTER: Hvad skal der ske med Mølledammen i Løgumkloster? Det er et spørgsmål, som rigtig mange i byen har en holdning til, og ikke mindst er det en sag, der har været heftigt debatteret, også i læserbrevsspalterne.

Tidligere har den daværende Løgumkloster Kommune haft ansvaret for Mølledammen, men efter kommunesammenlægningen har området været præget af uenigheder.

Det understreger Linda Scholz, medlem af lokalrådet i Løgumkloster.

- Debatten har vel stået på siden 2012/13. Flere gange har aktører i byen forsøgt sig med forskellige tiltag, men det har bare ikke været muligt at finde løsningerne, siger Linda Scholz.

Annonce

En skamplet

Mølledammen i Løgumkloster har ikke kun været grobund for debat. Den har med årene også været grobund for en masse andet.

Diverse plantearter er groet godt til omkring vandet, og faktisk tillader bevoksningen kun, at man tre steder har fri adgang ned til dammen. Stierne hælder så meget, at de skaber utryghed for både gående og cyklister, og i den mest regnfulde på året tid står stierne endda ofte under vand.

- Det er en skamplet for Løgumkloster. Vi har så meget i gang omkring byfornyelse, for vi vil jo gerne trække folk hertil. Området ved dammen er dog alt andet end attraktivt, mener Linda Scholz.

Mølledammen i Løgumkloster er flere steder så tilgroet, at man slet ikke kan se vandet. Foto: Michael Ehrhorn

Linda Scholz og lokalrådet med formand Leif Hansen i spidsen har derfor taget initiativ på flere fronter.

- Blandt andet vil vi gerne have lavet en oprensning af dammen. Der er lavet undersøgelser, og det kan lade sig gøre. Der er givet et prisoverslag på 1,6 millioner kroner, fortæller hun.

Annonce

Nyt liv

En oprensning er langt fra det eneste, lokalrådet drømmer om. I stedet for at køre det oprensede materiale væk, skal det genbruges og være med til at jævne området ud.

Herfra kan man gå i gang med at skabe helt nye liv ved Mølledammen.

- Vi vil gerne lave et rekreativt område. Vi drømmer om borde, bænke og måske en naturlegeplads. Handicapvenligheden skal øges, og så skal vi have bedre stier og lys udvalgte steder, melder Linda Scholz.

Drømmene er at løfte området uden at bryde med stilen.

- Vi vil ikke lave en eller anden fancy park. Mølledammen skal gavne borgerne og naturen, og materialerne skal være naturlige og passe ind i de flotte rammer, understreger hun.

Annonce

Ikke let

Lokalrådet vurderer, at de mange nye tiltag vil koste i omegnen af tre millioner kroner. Det lyder ikke af alverden, men det er ikke let bare at lave ændringer.


Selvom området er fredet, skal det stadig passes. Ellers er alt gået til om et par år.

Linda Scholz, medlem af lokalrådet i Løgumkloster


Mølledammen er nemlig et såkaldt paragraf 3-fredet område, og derfor skal blandt andre naturfredningsforeningen og Dansk Ornitologisk Forening ind over med godkendelser.

- Selvom området er fredet, skal det stadig passes. Vi vil rigtig gerne samarbejde tæt med foreningerne omkring, hvilke muligheder der er. Ved at have dem med tæt inde over håber vi på godkendelserne, men det er det, der bliver helt afgørende. Mulig støtte fra Tønder Kommune afhænger også af godkendelserne, understreger Linda Scholz.

Hvis godkendelserne kommer i hus, er planen, at Mølledammen skal indstilles til at komme med på kommunebudgettet. Resten af midlerne vil man finde gennem ansøgninger til diverse fonde.

Drømmen er, at området er klar i 2023, hvor byen fejrer 850 års jubilæum.

Linda Scholz frygter, at området ved Mølledammen om bare et par år er helt ubrugeligt. Foto: Michael Ehrhorn
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce