Annonce
Sydjylland

Storfusion mellem jyske energikæmper er godkendt

Den nye direktion i Norlys, der er en udløber af SE og Eniig, kommer til at bestå af tre personer. Fra venstre er det Gert Vinther Jørgensen, Niels Duedahl og Martin Romvig. De to førstnævnte er fra SE og bliver henholdsvis økonomidirektør og administrerende direktør i Norlys, mens nuværende topchef i Eniig Martin Romvig bliver administrerende direktør i Norlys. Foto: Lasse Hyldager
SE og Eniig har fået konkurrencemyndighedernes godkendelse af en storfusion, som ifølge parterne skal give flere stordriftsfordele. Navnet bliver Norlys, og alle andelshavere skal have adgang til hurtigt internet inden udgangen af 2023, siger ny topchef.

Net: Energikoncernerne SE og Eniig er snart fortid, mens Norlys er navnet på Vestdanmarks store energikoncern.

Konkurrencerådet har således godkendt, at SE med hovedsæde i Esbjerg og Eniig med base i Silkeborg fusionerer til det fælles selskab Norlys a.m.b.a. Godkendelsen kommer, efter at selskaberne har afgivet bindende tilsagn, der fjerner rådets konkurrencemæssige betænkeligheder.

Det betyder blandt andet, at Eniigs fibernet åbnes for konkurrence fra mindst tre andre udbydere, så Eniigs fibernetkunder i Midt- og Nordjylland fremover kan vælge mellem flere tv- og bredbåndsudbydere.

Annonce

Om Norlys

  • Norlys a.m.b.a. vil få en egenkapital på omkring 18 milliarder kroner og samlede aktiver på cirka 30 milliarder, en omsætning på 10 milliarder og en driftsindtjening på omkring to milliarder.
  • Selskabet vil samlet have 709.000 andelshavere samt mere end 1,5 million kundeforhold.
  • Norlys ejer betydelige infrastrukturer i Danmark og dækker mere end 40 procent af den danske geografi.
  • Nuværende topchef i SE Niels Duedahl bliver administrerende direktør i Norlys, Eniigs topchef, Martin Romvig, bliver viceadministrerende direktør, og Gert Vinther Jørgensen, der i dag er viceadministrerende direktør i SE, bliver økonomidirektør. Den nye bestyrelsesformand bliver Jens Erik Platz (SE), og næstformanden bliver Christian Greve (Eniig).
  • Koncernen får hovedsæde i Silkeborg samt en række lokationer rundt omkring i landet.

Tilsagn

Som led i fusionskontrollen er der identificeret ni markeder, som fusionen får betydning for. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har vurderet, at fusionen uden tilsagn ville hæmme konkurrencen betydeligt på ét af de ni markeder, nemlig markedet for engrossalg af bredbåndsforbindelser via højhastighedsinfrastruktur i form af fibernet og kabel-tv-net. Det ville i praksis betyde, at konkurrencen om at levere tjenester på fibernettet, især tv og bredbånd, ville blive væsentligt begrænset, skriver Konkurrencerådet i en pressemeddelelse.

- De fusionerende virksomheder er til stede på markeder, hvor konkurrencen kunne være bedre. Konkurrenceloven giver Konkurrencerådet mulighed for at gribe ind over for fusioner, der forværrer konkurrencen, men som led i fusionskontrollen kan vi kun kræve, at virksomheder løser de konkurrenceproblemer, der er en følge af fusionen. Jeg noterer med tilfredshed, at det er lykkedes, siger formand for Konkurrencerådet Christian Schultz.

Desuden har styrelsen vurderet, at fusionen indebærer risiko for tarifstigning på markedet for distribution af el. Aktiviteten med distribution af el er dog reguleret ved lov og uden for Konkurrencerådets kompetenceområde, fremgår det af meddelelsen.

Stordriftsfordele

SE og Eniig offentliggjorde i oktober sidste år, at man arbejdede på en fusion.

Jens Erik Platz, nuværende bestyrelsesformand i SE og kommende bestyrelsesformand i Norlys, mener, at de to selskabers kræfter sammen bliver til gavn for både andelshavere, kunder og medarbejdere.

- Med Norlys vil vi skabe en virksomhed, der kan realisere et kæmpe potentiale. Et potentiale, der er meget større, end hvis SE og Eniig arbejdede hver for sig. Vi skal skabe bedre kundeoplevelser og samtidig påvirke den danske samfundsudvikling gennem grøn omstilling og digitalisering. Det er en stor opgave, og for at få resultater i energi- og telesektoren skal vi omsætte de nye teknologiske muligheder til løsninger, der skaber værdi for kunderne. Og dét kan vi med et nyt, samlet Norlys, siger han i en pressemeddelelse.

Hurtigt net

Norlys får mere end 700.000 andelshavere. Elkunderne skal sikres lave tariffer og høj forsyningssikkerhed, mens fiber- og telekunderne skal tilbydes de bedst mulige løsninger på markedet, understreger SE's mangeårige direktør, Niels Duedahl, som bliver administrerende direktør i Norlys.

- Internettet bliver mere og mere anerkendt som kritisk infrastruktur, en livsnerve for såvel erhvervsdrivende som private. Som en del af fusionsgrundlaget har vi derfor lovet, at alle andelshavere i Norlys skal have adgang til hurtigt internet inden udgangen af 2023. Derudover følger Norlys en klar strategi om åbning af nettet for at give kunderne større valgfrihed omkring TV og internet – det er vi allerede godt i gang med, og den udvikling fortsætter, siger Niels Duedahl.

Norlys er fra næste uge etableret som selvstændig koncern, men parterne bag vurderer, at det vil tage op mod to år, før alle dele af fusionen er fuldt implementeret.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Terror skal bekæmpes uden tøven

Takket være en dygtig indsats fra Politiets Efterretningstjeneste (PET) og syv af landets politikredse kan Danmark meget vel være sluppet for ét eller flere terrorangreb. Ved en koordineret aktion onsdag blev flere end 20 adresser over hele landet ransaget og omkring 20 personer anholdt. Ifølge det oplyste fik politiet fat i alle de personer, der var mistænkt, og der menes derfor i denne sag ikke at være flere potentielle terrorister på fri fod. De anholdte vil blive fremstillet ved grundlovsforhør, flere af dem sigtet efter straffelovens såkaldte terrorparagraf. Det er sparsomt med oplysninger i sagen, men ifølge politiet har flere af de anholdte haft "militant, islamistisk motiv" til den planlagte terrorhandling, som vi indtil videre ikke ved noget om. Sagen vidner om den dødsens alvorlige situation, vi som land befinder os i. Der findes iblandt os mennesker, der drevet af islamisk fundamentalisme vil os det ondt, som ingen midler skyer og hvis mål er at skabe skræk og rædsel ved så dødelig terror som muligt. Det er hinsides vores fatteevne, hvorfor de er i besiddelse af så indædt had til de frie samfund, hvis beskyttelse de nyder godt af hver dag, men det er de. Det er ubegribeligt, hvorfor de overhovedet lever i vores vestlige demokratier, men det gør de. Desværre. Det må vi indrette os efter og droppe enhver naiv forestilling om andet, end at vi har været under angreb, at vi er under angreb og at vi kommer under angreb. Mindst én gang tidligere har dansk politi afværget et større terrorangreb, da fire mand i 2010 blev anholdt for at planlægge et attentat mod JP/Politikens Hus i København. I 2015 blev der gennemført to terrorangreb i København på Krudttønden og mod en jødisk synagoge. Her blev to mennesker dræbt. Vi har allerede tilladt mere overvågning og registrering i samfundet, men vi bryder os ikke om at ofre vores frihed på terrorens alter. Lige i dag må vi glæde os over, at der med dygtigt politiarbejde formentlig blev afværget et grusomt terrorangreb.

Kolding

Efter krisemøde: Nyt forlig og fremtidens Kolding Havn ventes klar inden jul

Annonce