Annonce
Indland

Storm af stjerneskud må kæmpe mod skyer og måneskin

Desiree Martin/Ritzau Scanpix
Meteorsværmen Geminiderne er over os, og natten til lørdag vil der være flest stjerneskud på himlen.

Det er på papiret en vigtig weekend for stjernekiggere.

En af årets største meteorsværme - Geminiderne - sender nemlig en lind strøm af stjerneskud afsted hen over Danmark. Og der vil være allerflest stjerneskud på himlen natten mellem fredag og lørdag.

Det fortæller astrofysiker Michael Linden-Vørnle fra DTU Space.

- Geminiderne er aktive fra den 4. til den 17. december, men det er omkring maksimum, at der er flest stjerneskud, siger han.

Når det går vildest for sig, er der i teorien 150 stjerneskud i timen. Så mange har man dog aldrig set i virkeligheden. Der kan under optimale lys- og vejrforhold gå et par minutter mellem stjerneskuddene.

- Det er ikke sådan, at det regner med stjerneskud. Man skal have god tålmodighed, når man kigger efter dem, siger Michael Linden-Vørnle.

Geminiderne stammer fra asteroiden Phaethon, der er blot seks kilometer i diameter på det bredeste sted. Hvert år i december passerer Jorden asteroidens bane, hvorfor vi kan opleve de mange stjerneskud i julemåneden.

I år er der bare et problem. Eller to. For både månen og vejret kommer på tværs.

- Meteorsværmen Geminiderne topper om natten mellem den 13. og 14. december. Det er så uheldigt, at lige præcis her står månen - som lige har været fuld - oven i stjernebilledet Tvillingerne, hvor stjerneskuddene kommer fra.

- Månens lys vil derfor drukne lyset fra langt de fleste af stjerneskuddene, så forholdene kunne stort set ikke være værre, siger Michael Linden-Vørnle.

Dermed er det ikke sagt, at det er umuligt at få øje på stjerneskud. Det vil bare kun være de klareste eksemplarer, som træder frem på himlen.

Geminiderne kan ses på hele nattehimlen, og det er derfor ikke nødvendigt at spejde i en bestemt retning. Dog skal man undgå at se i retning mod månen, lyder rådet fra astrofysikeren.

Mens månelyset drukner en del af stjerneskuddene, melder DMI om meteorologiske udfordringer.

Flere lavtryk vil således bevæge sig ind over landet med skyer og regn i løbet af weekenden, fortæller vagthavende meteorolog Steen Rasmussen.

- Det kan dog godt være, at der kommer nogle huller i skydækket - måske natten til søndag. Men det er meget usikkert, siger han.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Uvenlig behandling af tyskere skal stoppe

Det er en gevinst for den danske del af grænselandet, når tyskere og andre EU-borgere beslutter sig for at købe et hus i Sønderjylland. Sidste år solgte EDC i Rødekro og Nybolig i Padborg i alt 55 huse til udenlandske EU-borgere, hvoraf langt de fleste var tyskere. Det er med til at skabe udvikling i en landsdel, der ellers i mange områder kæmper med faldende befolkningstal. Derfor er det meget bekymrende, at både advokater og ejendomsmæglere i Sønderjylland oplever, at servicen over for de udenlandske huskøbere er blevet forringet i en grad, så det kan risikere at få mulige tilflyttere til at opgive deres forehavende. Den oplevede forringelse er sket i forbindelse med, at den statslige Styrelse for International Rekruttering og Integration siden 1. april har overtaget opgaven med at udstede EU-opholdsbevis til de udlændinge, som vil flytte til Danmark, fordi de er ved at købe et hus i Danmark. Forinden var det Statsforvaltningen, der stod for opgaven. Dengang var oplevelsen hos advokater og mæglere, at udlændingene fra andre EU-lande, inden de flyttede hertil, kunne få det opholdsbevis, der er betingelsen for at kunne gennemføre huskøbet. Men det er ulovligt at gøre det på den måde, mener den statslige styrelse. Den kræver, at udlændingene har bopæl her i landet først, og dermed skal de leje en bolig, før de kan købe én. Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) bør i en fart finde ud af, om det virkelig kan passe, at det pludselig skal være så besværligt for en EU-borger at købe et dansk hus. Selv om hans styrelse benægter, at der er lavet om på praksis, er der en række kilder, som har fortalt JydskeVestkysten, at behandlingen af sagerne foregik meget smidigere, da det var Statsforvaltningens opgave. Det må kunne lade sig gøre at genskabe den situation, så Danmark igen kan blive opfattet som et venligt værtsland for EU-medborgere, som kan forsørge sig selv og som har lyst til at købe et hus i vores land.

Esbjerg

Queen Machine gæster Esbjerg

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];