Annonce
Tarm

Markant udvikling: Færre kommer hjem til knuste ruder og gennemrodede skuffer

Antallet af indbrud i beboelsesejendomme er faldet i løbet af det seneste år her i kommunen. Modelfoto
I løbet af et år er antallet af indbrud faldet fra 148 på en måned til 84.

Ringkøbing-Skjern: I juli 2018 var der 148 indbrud i beboelsesejendomme i Ringkøbing-Skjern Kommune.

I juli 2019 var det tal faldet til 84 indbrud. Det er et fald på 43 procent.

Indbrud i sommerhuse og fritidshuse er ikke med i de tal.

- Der er flere grunde til faldet, mener chefpolitiinspektør Claus Hilborg, Midt- og Vestjyllands Politi.

I 2018 oplevede politiet en kraftig stigning i antallet af indbrud på landejendomme i hele politikredsen, og det ramte blandt hårdt i et område som Ringkøbing-Skjern.

- Der var nogle folk, der havde specialiseret sig i den type indbrud, og det har vi ikke i samme grad mærket i år, forklarer Claus Hilborg.

Sidste år var der også en stigning i antallet af østeuropæere, der kom til landet og lavede mange indbrud på kort tid, men det har man heller ikke set i år.

Endelig er der en generel tendens til mindre indbrudskriminalitet.

- Nogle tyve går efter letomsættelige tyvekoster som smykker og kontanter, og da der er færre, der ligger inde med kontanter, så finder tyvene andre måder at skaffe sig penge på, påpeger Claus Hilborg.

For eksempel er der forholdsvis flere af de såkaldte design-indbrud, hvor tyvene blandt andet er på jagt efter designermøbler og designerlamper.

- Her ser vi ikke et fald, fortæller Claus Hilborg.

I forhold til resten af Danmark er Ringkøbing-Skjern mindre plaget af indbrud.

I Ringkøbing-Skjern er der 1,5 indbrud per 1.000 indbyggere, mens landstallet er 2,4. Her i kommunen er der 3,3 indbrud per 1.000 husstande, mens landstallet er 5,1.

Annonce
Selvom antallet af indbrud falder generelt, så gælder det ikke indbrud, hvor der bliver stjålet designermøbler og designerlamper. Arkivfoto: Michael Bager

Afskrækkende effekt

Poul Fink er politikommissær og leder politiets mobile tyverigruppe.

- Vi har været gode til at fange østeuropæiske tyvebander, få dem varetægtsfængslet og få dem udvist. Det kan have en afskrækkende virkning på andre. Fra oktober 2017 og til december 2018 fik vi fængslet 55 indbrudstyve, hvoraf de 40 var fra Østeuropa, oplyser Poul Fink.

Politiet har et godt samarbejde med campingplads-ejere, sommerhusudlejere og airbnb-udlejere i kampen mod indbrudstyve.

- De er gode til at melde ind, når der kommer seks østeuropæere i november, der vil leje et sommerhus og så ligger og sover hele dagen. Så er de nok ikke på arbejdsmarkedet. Når vi får den slags oplysninger, så har vi også kapacitet til at gøre noget ved det, siger Poul Fink.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Det handler om et ordentligt arbejdsmiljø

Når jeg som medlem af økonomiudvalget har valgt offentligt at gå i rette med Mogens Rerups adfærd, er det for at beskytte vores medarbejdere mod psykisk dårligt arbejdsmiljø og for at tydeliggøre over for medarbejdere, at de har retten til at sige fra over for enhver adfærd, der kritiserer og krænker. Denne sag handler om at sikre et ordentligt arbejdsmiljø bag det arbejde, der sker i forvaltningerne. HK og Dansk Socialrådgiverforening har henvendt sig til Haderslev Kommune og er medunderskriver af brevet, idet begge fagforeninger har udtrykt bekymring for deres medlemmers ve og vel. Desværre har konflikterne stået på i årevis og er kørt i hårdknude, og der er tale om et langvarigt pres på en personalegruppe og af medarbejdere og ledere, der fortsat kan se, at de bliver hængt ud med navns nævnelse til social udskamning på sociale medier. Partsrepræsentanters rolle er at føre sag på borgeres vegne og at varetage borgerens interesser. Det kræver et samarbejde for at få et ofte kompliceret sagsforhold til at gå op, som de fleste har en gensidig interesse i. Kommunen kan afvise en person som partsrepræsentant, hvilket sker i så sjældne tilfælde, at jeg ikke i andre situationer har hørt om dette i Haderslev Kommune. Det sker kun, hvis partsrepræsentanten tilsidesætter borgerens egne interesser i sagen, eller hvis vedkommende optræder truende eller voldeligt over for myndighedspersoner. Brevet til de kommunalt ansatte er det politiske budskab om, at vi tager arbejdsmiljøet seriøst. I brevet er der samtidig en opfordring om at styrke dialogen på arbejdspladsen, så ingen medarbejder skal føle sig alene i konfliktfulde situationer.

Annonce