Annonce
Vejen

Stort flertal i byrådet i Vejen står bag nyt budget

Godt en måned efter indvielsen af det nye rådhus har Vejen Byråd sent tirsdag eftermiddag fået vedtaget næste års økonomiske husholdning. Foto: Jørn Deleuran
Det er ikke et budget med guld og grønne skove, som byrådet godkendte tirsdag eftermiddag. Nedskæringer på ældreområdet samt reduktion i vikardækningen rundt på folkeskolerne udgør nogle af bekymringerne.

Vejen: - Det kan godt være, at budgetlægningen denne gang har været knap så besværlig, som den var sidste år. Men alligevel er det et ganske stramt budget uden de helt store nye tiltag. Én af udfordringerne er, at vi har et meget lavt beskatningsgrundlag. Ved førstebehandlingen blev det nævnt, at en skattestigning kunne være en mulighed, men det er absolut ikke Venstres forslag.

Sådan lød det fra Venstres ordfører i byrådet, Vagn Sørensen, da et stort flertal fik vedtaget budgettet for 2020 og overslagsårene.

Vagn Sørensen understregede, at det kun er en lille del af en eventuel skattestigning, som Vejen Kommune får lov at beholde det første år. Resten ryger i statskassen.

- I stedet skal vi fokusere på at få flere til at flytte til Vejen Kommune. Vi skal bruge flere kræfter på at fortælle den gode historie; dem findes der jo heldigvis rigtig mange af. Vi oplever også, at der bliver født flere børn, og vi lever længere. Det har så den konsekvens, at der er behov for flere penge til de arbejdsopgaver, der følger med, tilføjede Vagn Sørensen.

Annonce

Billedskolen og fondspenge

Tre af byrådsmedlemmerne; Anni Grimm (løsgænger), Maya Ryom fra Enhedslisten og Claus Grimm (løsgænger) satte på hver deres måde fokus på den øgede bevilling til billedskolen. I budgettet når billedskolen samlet op på 400.000 kroner.

Alle tre omtalte den fondsgave, som de i hver deres indlæg satte i forbindelse med den øgede bevilling til billedskolen.

JydskeVestkysten og jv.dk bringer mere i den sag torsdag.

Tager et medansvar

Socialdemokraterne er igen med i kredsen bag det nye budget.

- Uanset de overvejelser vi har bragt på bane omkring indtægtsgrundlaget i Vejen Kommune, så er det efterhånden en lang tradition for, at vi år efter år tager et medansvar for at få et budget sat sammen.

Jørgen Thøgersen, formand for den socialdemokratiske byrådsgruppe, lagde ikke skjul på, at han på trods af rammebesparelser på ikke mindst det specialiserede socialområde samt ældreområdet var tilfreds med, at det lykkedes et stort flertal at få budgettet på plads.

Thøgersen erkendte dog også, at der også i dette budget var ting, som ikke var groet i den socialdemokratiske have. Men budgetforhandlingerne handler også om at give og tage.

Liberal Alliances Martin Boye var i modsætning til i fjor med i forligskredsen i år:

- Da folkeskolen i sidste års budget skulle udsættes for besparelser i millionklassen, var jeg tvunget til at stemme imod. I år er der derimod blevet lyttet, Ikke kun til vigtigheden af vores børns trivsel – men også til måden, vi fra politisk hold lader fagligheden råde i stedet for at centralisere beslutningerne. Jeg har agiteret for, at vi undlod at skære for derefter at tildele på øremærkede områder. Det er en usund og heller ikke særlig liberal tilgang, at byrådet og forvaltningen definerer, hvad skolerne kan disponere meget bedre selv. Det er en stor glæde, at byrådet med dette systemskifte udviser en større grad af tillid til at lade fagligheden råde og give frihed, sagde Martin Boye.

SF’s Anker Ulsdal beklagede besparelserne, og han appellerede igen til, at der blev set på indtægtssiden:

- Det er en fjollet beslutning, som blev truffet på valgaftenen, hvor man bandt hinanden op på, at skatten ikke skal stige. Men måske bliver man klogere, lød det fra Ulsdal.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Varde

Labrador på udflugt: Hvem savner Elvis

Annonce