Annonce
Sønderborg

Stort flertal i Folketinget står bag omstridt ghettolov

Nørager i Sønderborg har fire år i træk været på ghettolisten. Arkivfoto: Timo Battefeld
Danmark skal være fri for hårde ghettoer i 2030. Det er målsætningen i ghettoplanen, som et stort flertal i Folketinget vedtog i 2018.
Annonce

I maj 2018 ændrede den daværende regering med Venstre, Liberal Alliance og Konservative sammen med Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og SF de såkaldte ghettokriterier. Målet er, at der i 2030 ingen ghettoer er i Danmark.

Hvis et ghettoområde har stået på listen i fem år i træk (fire år fra år 2021), bliver det stemplet som et "hårdt ghettoområde", der skal skære andelen af almene familieboliger ned til højst 40 procent inden år 2030.

For de hårdeste ghettoområder skal udarbejde en såkaldt "udviklingsplan", der anviser, hvordan man vil skære andelen af almene familieboliger ned til højst 40 procent inden år 2030. Planen skal godkendes af boligministeren.

Sidste år var der 40 områder på listen over udsatte områder, 28 af dem var ghettoområder heraf de 15 hårde ghettoområder. I 2019 blev der i øvrigt givet dispensation til flere hårde ghettoområder, så de ikke behøvede at rive så meget ned.

Alle fysisk sammenhængende almene boligafdelinger med mindst 1000 beboere er underlagt ghettoloven.

Annonce

Ghettokriterierne

Andelen af beboere mellem 18 og 64 år, der ikke er i arbejde eller uddannelse, overstiger 40 procent (opgjort som et gennemsnit over de seneste to år).

Andelen af beboere mellem 30 og 59 år, der kun har en grundskoleuddannelse, overstiger 60 procent.

Den gennemsnitlige bruttoindkomst for skattepligtige beboere mellem 15 og 64 år (minus uddannelsessøgende) er mindre end 55 procent af den gennemsnitlige bruttoindkomst for den samme gruppe i regionen.

Andelen af beboere over 18 år, der er dømt for en overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer, udgør mindst tre gange landsgennemsnittet (opgjort som et gennemsnit over de seneste to år).

Andelen af indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande overstiger 50 procent.

Hvis et område opfylder to af kriterierne 1 til 4, betegnes det som et "udsat boligområde". Hvis et område tillige opfylder kriterie 5, betegnes det som et "ghettoområde".

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Familievirksomhed lever af at lave lyd og lys til store arrangementer: Sådan lykkedes det at lave overskud trods corona-nedlukning

Sport

Danmark slider sig i VM-semfinalen i vild gyser

Annonce