Annonce
Sønderborg

Så er det afgjort: Stort flertal giver grønt lys til nedrivning af Skansegården

Charles Ginnerskov kan nu rive Skansegården ned og bygge en ny ejendom på den dejligt plet med udsigt til havet. Arkivfoto: Claus Thorsted
Den faldefærdige ejendom Skansegården kan nu rives ned. Sønderborg Byråd har givet ejeren, Charles Ginnerskov, tilladelse til at rive ejendommen fra 1872 ned. Ti af byrådets 31 medlemmer stemte imod og ville nedlægge et forbud mod nedrivning.
Annonce

Sønderborg: Det blev som ventet et stort flertal i Sønderborg Byråd, der onsdag gav Charles Ginnerskov tilladelse til at nedrive sin ejendom Skansegården i det fredede skanseområde ved Dybbøl. Venstre og Dansk Folkepartis i alt ti medlemmer af byrådet stemte imod, mens Fælleslisten, Slesvigsk Parti og Socialdemokratiet med i alt 20 medlemmer stemte for en nedrivning. Svend Erik Petersen (S) tog ikke stilling og undlod at stemme.

- Jeg er den dag i dag stadig fuldkommen rystet, når jeg læser Fredningsnævnets afgørelse. Når jeg ser, hvordan nævnet med et kan underkende hele fredningen til fordel for et moderne liebhaveri-byggeri, som der end ikke stilles nogle egentlige krav til i forhold til indpasning. Jeg mangler ord, der kan udtrykke min frustration, sagde gruppeformand Stefan Lydal (DF) som del af et meget langt indlæg. Det var nemlig Dansk Folkeparti og Venstre, der havde krævet nedrivningssagen i byrådet til en offentlig debat.

Han henvendte sig direkte til flere byrådsmedlemmer fra Fælleslisten, Socialdemokratiet og Slesvigsk Parti - der tidligere har talt varmt for at forhindre nedrivning af bevaringsværdige ejendomme.

- Kære venner - hvad har ændret sig? Sagde han.

Har jeg skiftet grundholdning eller er jeg blevet banket på plads? Nej hverken det ene eller det andet. Jeg er ikke bevarings-stalinist.

Rikke Lock Harvig (S)

Annonce

Harvig: Jeg er ikke bevarings-stalinist

Rikke Lock Harvig (S), Aase Nyegaard (Fælleslisten), Dieter Jessen (SP) og Stephan Kleinschmidt (SP) lænede sig alle op ad Fredningsnævnets afgørelse, som i øvrigt er støttet af både Danmarks Naturfredningsforening og Museum Sønderjylland.

- Der er ingen slingrekurs i det her. Vi forholder os fra sag til sag, sagde Aase Nyegaard, der er formand for teknisk udvalg. Det samme fremførte Rikke Lock Harvig, der tidligere også har talt varmt for at bevare og ikke rive ned.

- Har jeg skiftet grundholdning eller er jeg blevet banket på plads? Nej hverken det ene eller det andet. Jeg er ikke bevarings-stalinist, sagde hun.

Svend Erik Petersen talte om en "skandaløs sag" og et "skræmmende eksempel", hvor skandalen lå i, at staten har ladet ejendommen forfalde.

- Det skærer dybt i mit hjerte, at vi er nødt til at lade ejendommen nedrive, sagde han og erkendte, altså, at hans stemme ikke ville blive afgørende. På den anden side mener han, at det vil være alt for dyrt for Sønderborg Kommune at overtage ejendommen og sætte den i stand. Derfor stemte han hverken for en nedrivning eller for at bevare Skansegården. Han undlod at stemme.

Gruppeformand Tage Petersen (V) mente dog ikke, at det skulle være afgørende, om kommunen skulle overtage ejendommen. Kommunen kan nemlig blive tvunget til at købe ejendommen, hvis der nedlægges et paragraf 14-forbud.

- Men det ville jeg nu tage med ophøjet ro, når ejendommen er handlet til 150.000 kroner, sagde han. Charles Ginnerskov har nemlig som privatperson købt Skansegården for de 150.000 kroner af sit eget holdingselskab, der gav fem millioner kroner for Skansegården.

Annonce

Pakhuset var ringere

Venstres politiske ordfører, Peter Hansen, kom lidt sent ind i debatten, men sagde:

- Vi mener, at det er på sin plads med et forbud. Det gør vi fordi, Skansegården er med til at fortælle et stykke kulturhistorie i tiden efter krigen i 1864. Det vil vi gerne værne om. Hvis man har set de to første afsnit på DR om Genforeningen, vil man måske kunne forstå dette ønske - også set i lyset af 100 året for Genforeningen, sagde han.

- Køberen var helt klar over ejendommens stand. Derfor var det også glædeligt at læse, umiddelbart efter det blev offentliggjort, hvem køberen var, at han i JydskeVestkysten udtalte, at han ville renovere den. At man godt kan renovere dårlige ejendomme er Ewers Pakhus på havnen jo nok det bedste eksempel på. Den var på mange måder dårligere end Skansegården, sagde Peter Hansen.

- Det er ikke for at fedte meget rundt i det, men vi i Venstre ønskede at bevare pakhuset, mens borgmesteren (Erik Lauritzen, red.) førte valkamp på at rive det ned. Det gik heldigvis anderledes, og jeg tror alle i dag er glade for, at pakhuset blev bevaret og på den måde er med til at fortælle historien om Sønderborg Havn, sagde han.

Erik Lauritzen (S) sluttede punktet af med at svare Peter Hansen:

- Jeg er også glad for, at pakhuset blev bevaret. Hvor var det godt, at der kom en regering til, der sørgede for de penge, der skulle til.

Skansegården

Skansegården har adresse på Grønnekærvej 1 i et område, der blev fredet i 1987. Selve Skansegården er ikke fredet, men bevaringsværdig i klasse 3 SAVE skalaen.
Skansegården er fra 1872. Ejendommen havde oprindelig stråtag, men fremstår nu med eternittag. Ejendommen er i dårlig stand og stærkt misligholdt.

Efter at have fungeret som familiegård i mange år blev den købt af staten. Historiecentret har også benyttet sig af stedet til forskellige aktiviteter. I 1990 blev der opført et par træbarakker til formålet.

Skansegården, der ligger cirka 150 meter fra Skanse 3. Hverken museer eller fredningsmyndigheder mener, at ejendommen i sig selv har værdier, der gør, at den ikke kan rives ned.

Grunden, der ligger cirka 500 meter fra kysten, er på i alt 6842 kvadratmeter og består ifølge BBR af et samlet bygningsareal på 290 kvadratmeter og et samlet boligareal på 310 kvadratmeter.

Stefan Lydal (DF) talte længe og varmt for at forbyde en nedrivning af Skansegården. Foto: Henrik Rath
Byrårdsmødet var flyttet til Hotel Sønderborg Strand, hvor der var et større lokale. så man kunne sidde spredt her i disse corona-tider. Foto: Henrik Rath
Byrådsmøde på hotel. Foto: Henrik Rath
Mikrofonerne gik rundt, og derfor skulle der sprittes af konstant. Foto: Henrik Rath
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce