Annonce
Udland

Stort mæslingeudbrud har dræbt 11 personer i Ukraine i år

Sergei Supinsky/Ritzau Scanpix
11 personer har mistet livet, og over 30.000 er blevet smittet i år efter et stort mæslingeudbrud i Ukraine.

Et omfattende mæslingeudbrud i Ukraine har i løbet af 2019 dræbt 11 personer og smittet mere end 30.000 i det østeuropæiske land.

Det oplyser landets myndigheder mandag.

Ukraine er det europæiske land, der er hårdest ramt af den yderst smitsomme virussygdom.

Det seneste ukrainske offer for sygdommen er en niårig pige, der lørdag mistede livet, siger Ukraines sundhedsministerium.

Blandt de omkring 30.500 smittede er 17.000 børn.

Ifølge myndighederne er hovedårsagerne til det store udbrud mangel på vacciner de seneste år samt en øget modstand mod vaccinerne.

Den øgede modstand skyldes ofte kampagner på nettet, der giver forkerte informationer om mulige bivirkninger ved vaccinen, lyder det fra de ukrainske myndigheder.

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anbefaler, at 95 procent er vaccineret mod mæslinger for at undgå udbrud.

I Ukraine lå det tal blot på 42 procent for etårige børn i slutningen af 2016 ifølge FN's børneorganisation Unicef.

Antallet af mæslingetilfælde blev tredoblet i Europa i 2018. Ukraine stod for størstedelen af stigningen.

Europa oplevede i 2018 i alt omkring 83.000 mæslingetilfælde ifølge WHO.

Den ukrainske regering berettede om i alt 54.000 tilfælde sidste år og om 16 dødsfald. Antallet i 2019 ser dermed ud til at være stigende.

I Danmark blev der efter nye tilfælde af mæslinger meldt om et udbrud i slutningen af sidste måned.

Og så sent som i sidste uge rapporterede Statens Serum Institut (SSI) om et nyt tilfælde af mæslinger i Københavnsområdet.

Det nye tilfælde er smittet med en anden type mæslingevirus og er derfor ikke en del af det hidtidige udbrud med i alt seks tilfælde i 2019.

Den smittede er et barn, som ikke har været ude at rejse eller har været i kontakt med kendte tilfælde med mæslinger.

- Vi ved endnu ikke, hvordan smitten er sket, og det er heller ikke særlig sandsynligt, at vi finder ud af det, lød det i en pressemeddelelse.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Ordnet Brexit er langtfra sikret

Torsdag var der grund til at drage et lettelsens suk, da den britiske premierminister Boris Johnson på Twitter meddelte, at der var forhandlet en aftale på plads om Brexit. Det er godt nyt ikke blot for Storbritannien, men også for alle os andre. EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, bekræfter, at parterne er blevet enige om en aftale, han betegner som retfærdig og balanceret aftale for EU og for Storbritannien. Naturligvis er det grundlæggende trist, at briterne nu er på vej ud af det europæiske fællesskab. Om det på sigt vil være en fordel for nationen kan der også sættes et stort spørgsmålstegn ved. Det sagt er der dog grund til at glæde sig, fordi skilsmissen nu forhåbentlig kan gennemføres i mindelighed. Det modsatte kunne have medført omfattende kaos med nye handelsbarrierer i Europa. Markedet reagerede da også prompte på meldingen, der fik kursen på det britiske pund til at stige. Dog er det forhastet allerede nu at glæde sig over udsigten til et ordnet Brexit. Om britisk politik kan man kun forudsige, at den er uforudsigelig. Johnsons forgænger som premierminister, Theresa May, fik jo ligeledes forhandlet sig til rette med EU for blot efterfølgende at blive ydmyget i det hjemlige parlament. Man kan frygte, at det scenarie gentager sig. Den britiske regerings nordirske støtteparti har allerede vendt tommelen ned for aftalen. Hos de øvrige partier er velviljen over for Boris Johnson samtidig uhyre begrænset. Måske kan lysten til at smække premierministeren en politisk lussing vise sig større end den sunde fornuft, som en aftale ville være udtryk for. Den danske regering har nærlæst aftalen. Efter det forklarede statsminister Mette Frederiksen, at hun er villig til at strække sig meget langt for at få tingene på plads. Man kan kun håbe, at samme besindighed vil indfinde sig i parlamentet i Westminster Palace. Sikkert er det imidlertid ikke. Så nok er EU og Storbritannien nået et nødvendigt skridt videre. Men i mål er vi ikke.

Annonce