Annonce
Varde

Efter kemikaliesag hvor syv ansatte blev kronisk syge: Stort mejeri overvejer at droppe samarbejde med Varde-fabrik

Det er anden gang inden for et år, at Arla har problemer med en leverandør. I november afbrød mejeriet samarbejdet med den omstridte vognmand Kurt Beier. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
I kølvandet på en sag, hvor mindst syv ansatte er blevet kronisk syge af at arbejde med kemikaliet PMDA på plastfabrikken Sky-Light i Varde, kræver Arla en redegørelse fra virksomheden. Derefter vil mejeriet tage stilling til, om det får konsekvenser for samarbejdet. Sagen kommer cirka et halvt år efter, at Arla valgte at afbryde samarbejdet med den omstridte vognmand Kurt Beier.
Annonce

Arla: Det, der skulle have været en fordel i produktionen, kan nu komme til at koste plastfabrikken Sky-Light i Varde dyrt.

Fra 2009 til 2017 brugte virksomheden kemikaliet PMDA i sine folieprodukter for at øge kvaliteten, effektiviteten og brugen af genbrugsplast. Men mindst syv medarbejdere er blevet syge efter at have været i daglig kontakt med kemikaliet, og det får nu en af Sky-Lights kunder til at overveje det fremtidige samarbejde.

Det drejer sig om mejeriet Arla, som Sky-Light ifølge flere af de syge medarbejdere blandt andet leverer plastiklåg til.

Nu afventer vi en redegørelse over sagen, og ud fra det vil vi beslutte, om det vil få konsekvenser for vores samarbejde med leverandøren.

Åse Andersson, pressechef i Arla

Annonce

Stor alvor

- Vi ser med stor alvor på sagen, og vi er i øjeblikket selv i gang med at undersøge, hvad der er op og ned. Alle vores leverandører, inklusiv Sky-Light, skriver under på en aftale med Arla kaldet en "code of conduct", der kræver, at de overholder regler om arbejdstid, løn og arbejdsforhold. Hvis disse ikke bliver overholdt, kan vi ikke samarbejde med dem. Så enkelt er det. Nu afventer vi en redegørelse over sagen, og ud fra det vil vi beslutte, om det vil få konsekvenser for vores samarbejde med leverandøren, skriver Arlas pressechef Åse Andersson i en mail til avisen Danmark.

Hun kalder Sky-Light for en af Arlas mindre leverandører.

Avisen Danmark ville gerne have haft et uddybende interview med Arla, men det afviser Åse Andersson med henvisning til, at mejeriet ikke har flere kommentarer.

Søren Kjær Larsen, administrerende direktør for Sky-Light fortæller, at virksomheden har talt med Arla.

"Vi er i gang med at orientere vore kunder om sagen og vil herefter holde dem løbende orienteret," skriver han i en mail, hvor han også skriver, at han er ulykkelig over, at medarbejdere er blevet syge på Sky-Light.

Annonce

Droppede Kurt Beier

Det er ikke første gang, at Arla løber ind i problemer med sine leverandører. I november sidste år afbrød mejeriet samarbejdet med vognmanden Kurt Beier, der lod sine filippinske chauffører bo under kummerlige forhold i Padborg.

- Vi opsagde det samarbejde, fordi vores code of conduct ikke blev overholdt, skriver Åse Andersson i en mail til avisen Danmark.

"Code of conduct" kan oversættes til et sæt etiske retningslinjer vedrørende sociale og miljømæssige forhold. Det er altså også i lyset af disse retningslinjer, at Arla lige nu undersøger og vurderer kemikaliesagen på Sky-Light.

PMDA på Sky-Light

  • Fra 2009-2017 har Sky-Light, der er en plastikvirksomhed i Varde, brugt et stof, der hedder PMDA. Det gør, at Sky-Light kan bruge en større mængde genbrugsplast i sin folieproduktion, fordi det giver folien en bedre kvalitet.
  • I 2015 begynder medarbejdere at blive syge. Først er der en mistanke om, at det kan skyldes PMDA. Senere bliver det påvist.
  • Sky-Lights administrerende direktør, Søren Kjær Larsen, mener, der er taget alle forholdsregler og fulgt alle retningslinjer om anvendelse af PMDA. Han fortæller, at han er dybt berørt af, at medarbejdere er blevet syge på Sky-Light.

Annonce

PMDA i plastlåg

Ifølge flere af de syge medarbejdere, som avisen Danmark har talt med, blev kemikaliet PMDA i tiden fra 2009 til 2017 blandt andet brugt i det mellemste af tre lag plast i eksempelvis creme fraiche-låg. Ifølge overlæge og arbejdsmediciner på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg, Lars Skadhauge, der har været med til at udrede de syge medarbejdere, skal man dog ikke være bekymret for, at PMDA er blevet brugt i fødevareemballage.

- Efter vores bedste overbevisning, er det ikke forbundet med en sundhedsrisiko, når det befinder sig i eksempelvis plastiklåg, for så er kemikaliet kemisk bundet, siger han og understreger, at medarbejderne er blevet syge, fordi de har indåndet PMDA-støv fra spild i arbejdsmiljøet.

Annonce
Annonce
Danmark For abonnenter

Venstre blæser til kamp mod overnatningskrav: Koster turistbranchen milliarder

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Hvorfor er aktivister så forudsigelige?

Annonce