Annonce
Danmark

Stort skridt: Libanon kriminaliserer seksuel chikane

Som et lille skridt på vej mod ligestilling mellem mænd og kvinder i Libanon kan seksuel chikane nu få alvorlige konsekvenser for overgrebsmanden.

Kvinders rettigheder: Det libanesiske parlament har indført en ny lov, som gør sexchikane strafbart med op til fire års fængsel og bøder på op til 450 dollar - svarende til 23 måneders mindsteløn i Libanon. Det er en væsentlig ændring fra tidligere, da der ingen lovgivning var mod seksuel chikane.

- Loven er et vigtigt skridt, fordi Libanons lovgivning halter bagefter, når det handler om kønsligestilling, siger Connie Carøe Christiansen, der er seniorrådgiver hos organisationen Kvinfo og specialist i kvinderettigheder i Mellemøsten.

Loven er ikke nok i sig selv

- Det er positivt, at kvinderne nu, med loven i hånden kan føre sag mod lovovertræderne. Men loven er ikke nok i sig selv. Samfundets normer skal også tilpasse sig, og det kan tage lang tid, siger hun.

Hun peger på nødvendigheden af, at samfundets institutioner støtter de kvinder, som vil føre sag mod en gerningsmand. På den måde håber hun, at loven vil få en afskrækkende effekt og blive et brugbart redskab for kvinderne.


Det er svært at være en ligestillet borger i samfundet, hvis man ikke har de samme rettigheder i familien som sin mand.

Connie Carøe Christiansen, seniorrådgiver hos Kvinfo


Libanon er et kludetæppe af diversitet - hvor befolkningen er delt op efter trosretninger, som hver har deres egne juridiske lovgivninger. Derfor er livet som kvinde meget forskelligt, alt efter hvilken religion man tilhører.

Annonce

Kvinder diskrimineres

Særligt er familielovgivningen en svaghed i ligestillingsproblematikken:

- Familielovgivningerne er forskellige fra religion til religion. For eksempel har en fraskilt shiamuslimsk kvinde kun ret til at beholde sine børn, indtil de er to år, mens andre kvinder kan beholde deres børn, til de er 12 år, fortæller Connie Carøe Christiansen.

Fælles for alle familielovgivninger på tværs af religioner er, at de diskriminerer kvinder og ikke giver dem samme rettigheder som mænd.

- Det er svært at være en ligestillet borger i samfundet, hvis man ikke har de samme rettigheder i familien som sin mand, siger Connie Carøe Christiansen.

Hun håber derfor, at loven mod seksuel chikane kan sætte fokus på, hvor meget Libanons andre love diskriminerer mod kvinder.

Annonce

Halter bagefter

I 2016 svarede to ud af tre libanesiske kvinder i en undersøgelse foretaget af the International Men and Gender Equality Survey in Lebanon og FN Women, at de var blevet udsat for sexchikane i det offentlige rum.

Libanesernes selvforståelse af at være progressive og deres hovedstads status som "Mellemøstens Paris" stemmer ikke overens med den lange vej, de stadig har til ligestilling, fortæller Christiansen.

- Faktum er, at Libanon inden for kvinde- og ligestillingsrettigheder ikke har udviklet sig i takt med sine nabolande. Det kan være svært at blive opfattet som et moderne samfund, hvis ikke kønsligestillingen er på plads. Og det bryder med libanesernes selvforståelse.

Hun håber derfor, at landets ønske om at bevare sit image som arabisk foregangsland inden for moderne livsstil kan få de libanesiske politikere til at handle.

- Denne lov er et tidligt skridt i ligestillingsprocessen, som måske gør det nemmere at tage andre skridt i samme retning. Selv om tidsperspektivet ikke er i morgen, er jeg optimistisk for fremtiden, siger Connie Carøe Christiansen.

Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Ukrainer idømt fire års fængsel, udvisning og bøde på 71 mio kr. i stor sag om ulovlig cigaretfabrik: - Først i dette øjeblik er det gået op for mig, hvor alvorligt det er

Danmark

Onsdagens coronatal: 353 nye smittede

Danmark

CureVacs vaccine opfylder ikke kriterier i afgørende studier: Den er kun 47 procent effektiv

Annonce