Annonce
Sønderborg

Stort udslip af maling i Ulkebøl Dam

Malingen blander sig med vandet og farver det hvidt. I starten lå det i store plamager på bunden, og det var derfor lettere at suge det op. Foto: Mathias Ingemann Holm
Malingen har indtil videre farvet næsten halvdelen af søen hvid. Udslippet skete bag det tidligere rensningsanlæg i Damgade.

Sønderborg: Sønderborg Brand og Redning arbejder med at stoppe spredningen af malingen.

- Vi har pumpet en meget stor del af malingen væk, fortæller indsatsleder, Pia Hamann:

- Vi har egentlig styr på udslippet nu, men vi kan ikke få det hele op. Så Ulkebøl Dam vil nok være misfarvet i et par dage, og det kan vi ikke gøre noget ved.

Det vides endnu ikke, hvor malingen kommer fra. Det kommer fra regnvandsudløb eller regnvandsbrønde, og det er sandsynligvis fra industriområdet bag dammen.

- Vi ved endnu ikke, hvor det kommer fra, eller hvilken maling det er, men målingerne på malingen viser, at den ikke burde være skadelig for mennesker eller dyr, siger Pia Hamann.

Malingen blev opdaget fredag eftermiddag.

Annonce
Bent Aasand var nede og kigge på oprydningsarbejdet. Han bor tæt på søen og nyder at går tur omkring den. Foto: Mathias Ingemann Holm

Det er så trist

For den lokale beboer Bent Aasand er udslippet af maling en meget trist hændelse.

- Det er jo en katastrofe. Jeg håber virkelig ikke, at de fine fugle der lever hernede bliver skadet af dette, fortæller Bent Aasand.

Han går tur omkring Ulkebøl Dam næsten hver dag, og har derfor et nært forhold til området.

- Det er nærmest en lille oase her i byen, så vi må virkelig håbe, at beredskabet kan få redet det her vandområde så meget som muligt.

En del af åløbet bag dammen er også misfarvet af udslippet. Sønderborg Brand og Redning regner med, at bruge lidt af aftenen på at suge maling op, men forventer ikke, at kunne gøre meget mere nu.

- Vi har stort set taget det vi kan, det meste havde lagt sig på bunden, men nu det så tyndt og blandet op i vandet, at vi ikke kan tage det så præcist længere, fortæller Pia Hamann:

- Vi kan glæde os over, at det gamle rensningsanlæg var lige ved siden af, for vi har kunnet smide alt det vand og maling vi har suget op derover, og det har gjort processen meget hurtigere.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Billund

Ansættelsesstop i resten af 2019: Alle områder rammes i Billund Kommune

Annonce