Annonce
Varde

Stort underskud: Fire skoler skærer ned på lærere og vikarer

Det er på Ansager Skole, at den økonomiske situation er klart mest alvorlig. Selvom det er den af skolerne, der økonomisk set er mindst, så er det den skole, hvor der er overført det største underskud til 2019.Foto: John Randeris
Fire skoler i Varde Kommune har oparbejdet et større underskud, hvilket betyder, at de har færre penge at bruge af i 2019. Konsekvensen bliver færre lærere og færre vikarer.

Rettelse: Brorsonskolen er blandt de fire skoler med størst underskud, men JydskeVestkysten er blevet gjort opmærksom på, at det er under fem procent i modsætning til, hvad der tidligere har stået i denne artikel. JydskeVestkysten beklager fejlen.

Varde/Tistrup/Ansager: Der bliver færre undervisere til børnene på fire af Varde Kommunes skoler. Brorsonskolen, Lykkesgårdskolen, Tistrup Skole og Ansager Skole har allerede reduceret lærerstaben, og alle steder er det formentligt ikke slut med enten fyringer, forflyttelser eller stillinger, der ikke bliver genbesat. Alle skolerne vil desuden bruge færre vikarer.

De fire skoler har simpelthen brugt for mange penge.

- Der er gået for længe, før man har sat bremserne i, siger Peder Foldager.

Skolerne får et budget hvert år, men kan spare nogle penge op eller bruge lidt ekstra mod at have lidt færre penge i skoleåret efter. Problemet er, at tre af de fire skoler har brugt så mange penge, at de overfører et underskud, der er på over fem procent af skolernes budget. Det må man ikke, og derfor har kommunen bedt om en redegørelse for, hvordan skolerne vil afvikle deres gæld. Da Brorsonskolen er tæt på de fem procent, så har politikerne også ønsket en redegørelse herfra. Det er i disse redegørelser, at skolerne skriver, at de vil spare på løn.

- Man kan godt have den tanke, at det vil ramme kvaliteten, men jeg er overbevist om, at skolerne godt kan få prioriteret, så vi fastholder en fornuftig kvalitet, siger Peder Foldager (V), formand for børn og læring.

Så stort er underskuddet

  • Ansager Skole havde et budget på 11,9 millioner kroner, men brugte 13,8 millioner kroner i 2018. Skolen begynder derfor 2019 med et budget, der er knap 2 millioner kroner lavere, end det ellers ville have været.
  • Brorsonskolen havde et budget på 33,6 millioner kroner, men brugte 35,1 millioner kroner i 2018. Skolen begynder derfor 2019 med et budget, der er cirka 1,5 millioner kroner lavere, end det ellers ville have været.
  • Tistrup Skole - der er en afdeling under Trane Skole & Børneby - havde et budget på 14 millioner kroner, men brugte 14,9 millioner kroner i 2018. Skolen begynder derfor 2019 med et budget, der er 933.346 kroner lavere, end det ellers ville have været.
  • Lykkesgårdskolen havde et budget på 23,7 millioner kroner, men brugte 25 millioner kroner i 2018. Skolen begynder derfor 2019 med et budget, der er cirka 1,4 millioner kroner lavere, end det ellers ville have været.

Størst underskud på Ansager Skole

Det er klart på Ansager Skole, at økonomien er løbet mest løbsk. Her er der et underskud på 16,5 procent af skolens oprindelige budget for 2018. Det skal afvikles over tre-fire år.

Her er underskuddet så voldsomt, at det ikke er nok kun at se på løn. Her er der også indført investeringsstop i forhold til indkøb af diverse udstyr til klasse- og faglokaler, ligesom der er indført midlertidigt uddannelsesstop for skolens ansatte. Muligvis bliver der brug for yderligere tiltag i de kommende år.

Annonce

Skolerne må prioritere

Peder Foldager fortæller, at politikerne har været optaget af, at skolerne arbejder på at bringe underskuddet ned. Men de vil ikke blande sig i, hvordan det skal ske.

- Jeg har stor tillid til, at skolerne prioriterer det her på en god og ordentlig måde, siger han.

Annonce
Varde For abonnenter

Enlig mor søger julehjælp, og det skammer hun sig ikke over: Bare drengene kommer godt i vej

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Legendarisk værtshus til salg: - Folk vil blive triste, men måske skal det være guldsmed eller bolig

Sydjylland For abonnenter

Biancas ’Bøvleøre’ skrev altid en godmorgen-besked: Den sidste sendte den 36-årige far til to, få minutter før han døde

EfB

Dagens målmandshelt havde ondt af sine holdkammerater: Men jeg er klar til at stå igen, hvis træneren vil have det

Kultur

- Vi snakkede aldrig om det hos os: Pårørende og skuespillere besøgte grave inden gallapremieren på 'Hvidstengruppen II'

Eksperter giver kras kritik af Meta: 'Det er på tide at regulere dem'

Sydjylland For abonnenter

Gittas søn blev indlagt over ti gange på en måned på uroplaget sygehus: - Jeg græd i afmagt, hver gang han blev sendt hjem uden at blive undersøgt ordentligt

Varde For abonnenter

Se om du er ramt: Mange går en kold tid og høje varmeregninger i møde – flere slipper med skrækken

Erhverv For abonnenter

150 håndværkere er i sving: Se billederne fra Viking Links gigantiske byggeri i Revsing

De første børn under 12 år har fået vaccinestik mod corona

Haderslev

Lokale fjernvarme-tilhængere slog til: Og så kom Marstrup også på kortet

Sydjylland For abonnenter

Sønderjysk kommune brugte millioner på ældreboliger, som ingen ville bo i: Nu skal 34-årige Jessie give de ældre lyst til at bo på landet

Vejen

Julefrokost i Medius med ny restriktion: Bierpong strengt forbudt

Annonce