Annonce
Haderslev

Stort vindmølleprojekt ved Gram blev stemt ned

Selv om lodsejerne forsøgte at reducere antallet af møller fra 39 til 25 lykkedes det ikke at få godkendt kommuneplantillægget. Det betyder dog ikke, at der ikke vil være møller i området. De 17 gamle møller bliver stående. Foto: Illustration til forsiden af VVM-redegørelsen

Formanden for udvalget for plan og miljø vil nu have slettet det udlagte vindmølleområde fra kommuneplanen. Stiller forslag på næste udvalgsmøde.

Luften blev tirsdag taget ud af vindmølleplanerne på Kastrup Tiset Enge. Efter en næsten timelang diskussion stemte et politisk blandet byråd med stemmerne 12 for og 18 imod først nej til et forslag fra Det Radikale Venstre og lodsejerne om at nøjes med at opsætte 25 vindmøller, og derefter valgte et flertal på 22 mod otte at følge indstillingen fra udvalget for plan og miljø samt økonomiudvalget om at afvise kommuneplanforslaget, der kunne have givet mulighed for opstilling af op til 39 vindmøller i en højde på 130 meter.

Dermed faldt det største lokalt forankrede vindmølleprojekt i Danmark efter flere års sagsbehandling og stor uro i lokalområdet. De mange vindmøllemodstandere, der var til stede i byrådssalen var efterfølgende lettede, mens de lokale lodsejere havde en bitter smag i munden. De har ofret millioner af kroner på udarbejdelse af blandt andet en stor VVM-redegørelse, og står efter byrådets beslutnig tomhændede tilbage.

Baggrund

Signe Knappe blev inden behandlingen erklæret inhabil, da hendes bror er én af lodsejerne.Punkt fire på byrådets dagsorden, forslaget til lokalplan for vindmøllepark, blev efter afgørelsen om et nej til kommuneplantillægget i punkt tre ikke sendt til afstemning. Et lokalplanforslag er nemlig ikke gyldigt uden kommuneplantillæg.

Annonce

Det får følger

Sagen om vindmøllerne er dog dermed langt fra slut. For Kastrup Tiset Enge er i kommuneplanen stadig udlagt til at kunne huse fra 25 og op til 98 vindmøller, og dermed vil der i fremtiden fortsat kunne komme forespørgsler om projekter. Som blandt andre Enhedslistens Svend Brandt pegede på.

- Vi skal have det lagt død - og ikke kun halvt død, så derfor vil jeg til næste møde i udvalget for plan og miljø komme med et forslag om at få vindmølleområdet slettet fra kommuneplanen, sagde udvalgets formand, Benny Bonde (LA), der er indædt vindmøllemodstander.

Både Venstres gruppe og den socialdemokratiske gruppe var delt i spørgsmålet. Venstre var hårdt presset forud for afstemningen, efter at bestyrelsen for den lokale vælgerforening i Gram tirsdag truede med at gå, hvis vindmølleplanerne blev en realitet. Borgmester H. P. Geil, Holger Mikkelsen og Ole Bang Jensen valgte alligevel at stemme for forslaget om 25 vindmøller.

I den socialdemokratiske gruppe stemte gruppeformanden, Henrik Rønnow, imod de 25 vindmøller sammen med Lone Ravn, Finn Lykkeskov og Søren Rishøj Jakobsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Haderslev

Ny isbar på Gravene åbner i maj

Sydjylland For abonnenter

Regeringen vil tvinge tyske præster til at oversætte deres prædikener: - Det ville være en disrespekt uden lige

Annonce