Annonce
Livsstil

Strøjer Tegl ruster sig til fremtiden med grønne mursten

To møllesten af hver 18 tons knuser og presser lermassen gennem et gitter, hvorefter det nedbrydes i endnu mindre stykker. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Der bliver solgt flere mursten end nogensinde før, og en af dem er CO2-neutral.
Annonce

Nul spild, grønne mursten og et produkt, der kan genbruges igen og igen. Ordene kommer ud af direktør Kasper Damsøs mund med samme hastighed, som murstensformene på Strøjer Tegl bliver fyldt op med ler. Det er tydeligt, at han har noget på hjerte.

- Det er simpelthen teglbranchens største udfordring – at fortælle, at vi har et godt og bæredygtigt produkt, siger han og kigger rundt i en stor hal, der blandt medarbejderne hos Strøjer Tegl hedder køkkenet.

Det er her, at ler, savsmuld, sand og de andre råvarer opbevares og blandes i ”røremaskinen”, inden massen kommer op i morteren, hvor den bliver knust af to møllesten på hver 18 ton.

- Vi har ikke noget spild i produktionen. Når vi fejer, så ryger det op i ”røremaskinen”. Det samme gør vores lerslam, og vores procesvand renses og genbruges. Vi har simpelthen ikke spild i produktionen, og sådan har det altid været, men vi har bare ikke været gode til at fortælle historien, siger han og peger hen på en bunke mursten, der tydeligvis har siddet i en mur på et tidspunkt.

Så fortsætter Kasper Damsø:

- Vi knuser dem, og så bliver de til nye mursten. Man kan nu bruge op til 40 procent knust materiale i en ny mursten, uden det går ud over kvaliteten.

Strøjer Tegl A/S

Strøjer Tegl A/S er en del af Vedstaarup Gruppen, som udover består af yderligere to selskaber: Strøjer Ler A/S og Strøjer Samlingen A/S. Fælles for alle selskaber er, at de ejes af Vedstaarup Holding ApS, hvis anparter besiddes af familien Strøjer Hansen.

Teglværkets historie kan spores tilbage til omkring år 1850, hvor det blev grundlagt af Hans Nielsen. Hans Nielsen overdrog det til sin søn, som overdrog det til sin søn og så videre, og i dag er Jørgen Strøjer femte generation på teglværket.

Annonce

Grøn mursten

Teglværkernes CO2-aftryk har altid været stort og lidt af en sort streg i det grønne regnskab, men også CO2-aftrykket har Strøjer Tegl fundet ud af at fjerne i murstensvarianten ”CO2 neutral”, som produceres på grøn og CO2-neutral biogas i stedet for naturgas.

Desværre er der dog ikke mange, der er villige til at betale mere for en mursten, som er brændt med biogas, når den koster mere end en almindelig mursten.

- Vi kan producere fuldstændig CO2-neutralt i dag, men kunderne er tilbageholdne. Folk synes, det er for dyrt, siger Kasper Damsø.

Han går ind til morteren, som er i færd med at spytte lerstykker på to gange fire centimeter ud. Derfra transporteres de over i grovvalsen og ender i finvalsen, hvor konsistensen minder meget om det ler, man laver juledekorationer af.

Derefter skal leret modne i otte dage, og så tilsættes sand, savsmuld og damp, inden lermassen fyldes i murstensformene. Hjulet med formene bevæger sig i hurtige ryk, og på en time kan det lave 7000 mursten.

Annonce

Rekordår

I år har der været særlig brug for, at hjulet har fungeret upåklageligt, for når medarbejderne på Strøjer Tegl tager hjem for at fejre nytår, er der rullet over 50 millioner mursten ud af fabrikken. Det er en ny rekord, fortæller ejer Jørgen Strøjer.

- Det har aldrig været så populært at bygge huse af mursten, som det er lige nu. Det er et håndværk at drive et teglværk. Vi har med et naturprodukt at gøre, og lerets beskaffenhed er udslagsgivende for, hvad der kommer ud. Det handler om blandingen, formgivningen og brændingen, siger Jørgen Strøjer, som efter mere end 35 år i chefstolen stadig kalder sig selv en ”håndværker”.

Da han overtog Strøjer Tegl, var der over 100 teglværker i Danmark, men nu er der kun 12 tilbage. At Strøjer Tegl er blandt de 12 skyldes især teglværkets placering midt i Danmark, hånd i hanke med udviklingen og muligheden for at kunne handle frit uden hensyntagen til en bestyrelse, bankfolk eller andre, fortæller han.

Efter nytår får han følgeskab af sin yngste søn Joachim Strøjer Hansen på Bogyden 12. Så er det hans tur til at føre Strøjer Tegl ind i fremtiden.

- Det har været en fantastisk rejse. Succes er at se ting lykkes, synes jeg, siger Jørgen Strøjer.

Den fremtid er Kasper Damsø allerede nu ved at tale virksomheden ind i med sit store fokus på bæredygtighed.

- Vi har et CO2-aftryk nu, men det behøver vi ikke at have. Vi er sådan set klar, når forbrugerne er det, og jeg er sikker på, at det nok skal komme, siger han.

Der bliver lavet 150.000 mursten på Strøjer Tegl hver dag. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Annonce

Stolt ejer

I dag sælger Strøjer Tegl 75 forskellige mursten. Der er fra den næsten hvide mursten til den sorte, og så er der murstenene ReBrick, ReWall, ReWaste, Pure One og CO2 neutral. Hver især taler de ind i forbrugernes grønne samvittighed på forskellige måder.

For eksempel bruger Strøjer Tegl upcycled Rockwool eller knuste håndvaske og toiletter i ReWaste, mens Pure One kun indeholder én råvare: nemlig 100 procent dansk ler.

- Vi udvikler hele tiden, men kunderne kan ikke se det på vores produkt, for vores mursten ændrer ikke form. Den har de samme mål som andre teglværkers mursten, så vores udvikling handler om at optimere i forhold til CO2 eller de interne processer, siger Kasper Damsø, inden turen går til tørrereolen og den 170 meter lange ovn med de små kighuller.

Gennem hullerne kan man se den intense varme. Lyset flimrer orange og hvidt omkring murstenene, som bliver brændt ved 1030-1040 grader. Bare et udsving på fem grader kan gøre en forskel i forhold til farve og størrelse. Efter brændingen bliver murstenene kørt ud på Strøjer Tegls lager, og her venter de så, indtil de bliver en del af noget større.

- Jeg bliver da stolt, det gør jeg da, når jeg kører rundt og kigger på de mange flotte byggerier, som vi har en andel i. Det ser jeg som et slags mindesmærke, siger Jørgen Strøjer.

Der findes blåler og rødler i Danmark, men Strøjer Tegl har mulighed for at give stenene en anden farve ved at glasere dem med en helt tredje slags ler fra Tyskland. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Et kig ind i en 170 meter lang ovn, hvor murstenene bliver brændt ved en temperatur lige over 1000 grader. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Der er den almindelige produktion på Strøjer Tegl, og så er der også en hal, hvor der bliver lavet specialprodukter. Her bliver der lavet en meget lang overligger. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Strøjer Tegl laver 75 forskellige mursten. Lige i øjeblikket er der meget efterspørgsel på de lyse og grå mursten. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Kasper Damsø og Jørgen Strøjer skal danne parløb, indtil Jørgen Strøjers yngste søn overtager Kasper Damsøs rolle som direktør ved årsskiftet. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Strøjer Tegl. Foto. Birgitte Carol Heiberg
Strøjer Tegl. Foto. Birgitte Carol Heiberg
Strøjer Tegl. Foto. Birgitte Carol Heiberg
Strøjer Tegl. Foto. Birgitte Carol Heiberg
Strøjer Tegl. Foto. Birgitte Carol Heiberg
Strøjer Tegl. Foto. Birgitte Carol Heiberg
Strøjer Tegl. Foto. Birgitte Carol Heiberg
Strøjer Tegl. Foto. Birgitte Carol Heiberg
Strøjer Tegl. Foto. Birgitte Carol Heiberg
Strøjer Tegl. Foto. Birgitte Carol Heiberg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Jesper Petersen bliver ny statsrevisor

Danmark For abonnenter

Bulldozere og billigere færgebilletter året rundt: Sådan vil Venstre hjælpe landdistrikterne

Annonce