Annonce
Vejen

Strøm og drager for store og små på Holsted Bibliotek

En af verdensmestrenes drager: Tripolit-drage på hele 43 kvm - en kopi af et mikrobedyr, der levede for 400 millioner år siden og målte 4-8 mm. Privatfoto

Holsted: Lørdag 12. oktober fra 10-14 kan man møde verdensmestrene i drageflyvning Christian Viking og Morten Rasmussen på Holsted Bibliotek.

De vil fortælle om deres oplevelser fra Kina, Holland og andre steder, som de har besøgt, og de vil hjælpe publikum med at bygge drager. Hvis vejret er til det, slutter arrangementet med at man sætter dragerne op udenfor biblioteket. Det er gratis at deltage, man betaler dog for materialerne, hvis man vil bygge en drage.

Fra mandag 14. - fredag 18. oktober - hver dag kl. 10-16 - kan man også på Holsted Bibliotek blive klogere på el og energiformer før, nu og i fremtiden. Man kan bygge forskellige typer møller og en vindmølleturbine til opladning af et batteri.

Biblioteket viser også små udstillinger om elektricitet.

Aktiviteterne er led i Holsted Biblioteks efterårstema i oktober og november om strøm og energiformer, som også byder på foredrag om Poul la Cour og hans livsværk og en kabaret om PH.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Danmark skal hænge sammen

Kan man forestille sig en situation, hvor det offentlige dropper investeringen i vejnettet i dele af landet, så borgerne selv må i gang med asfalteringen? Nej selvsagt ikke. Men faktisk er det nogenlunde en parallel beslutning, vores regering har truffet ved at ikke at afsætte midler til bredbåndspuljen i sit udspil til finanslov. Danmark er på vej til at blive næsten 100 procent digitaliseret. Det rummer mange fordele. Både i dialogen med myndighederne og i privatlivet kan det meste hurtigt og bekvemt ordnes via nettet, der samtidig giver adgang til et uendeligt univers af information og underholdning. Forudsætningen for at være en del af det moderne Danmark er hurtigt, stabilt internet. Imidlertid er det fortsat steder i landet, hvor borgerne ikke har denne mulighed. Hermed er de berørte koblet af en central del af infrastrukturen. Konsekvenserne er logiske. Unge familier vælger landet fra, hvis der ikke er net af tilstrækkelig kvalitet. Man skubber således yderligere på den affolkning, der allerede er sat ind af andre årsager. Kreditinstitutternes uvilje til at yde lån til boligkøb i den knap så tæt befolkede del af landet er i forvejen et problem. Men er der heller ikke netforbindelser af en antagelig kvalitet kan boliger på landet blive usælgelige. Samtidig er det svært at drive virksomhed uden bredbånd. Både det lille mekanikerværksted i landsbyen og den moderne landmand er afhængig af computeren. Ansvaret for netforbindelser kan man ligeså lidt som byggeri af veje eller broer pålægge den enkelte. Et eksempel fra Fyn viser således, at det kan koste privatpersoner op til godt 270.000 kroner at få etableret en individuel forbindelse med fibernet. Naturligvis skal staten være sparsommelig. Men en pulje på 100 millioner kroner er ingen kæmpepost på statens samlede udgifter, der i 2018 var på næsten 700 milliarder kroner. For borgerne kan hurtig adgang til nettet til gengæld gøre en verden til forskel. Danmark skal hænge sammen.

Annonce