Annonce
Sønderborg

Strøm til 10.000 husstande: Stor solcellepark på vej til Sydals

Hvis anlægget bliver godkendt, vil det producere strøm til cirka 10.000 husstande. Arkivfoto: Michael Svenningsen
En lokalplan og et kommuneplantillæg, som gør det muligt at placere et solcelleanlæg på et 37 hektar stort område mellem Lysabild og Tandslet, er sendt i høring i otte uger.

Sydals: Clean Energy Advisors ApS ønsker at etablere en 37 hektar stor solcellepark mellem Tandslet og Lysabild. Når solcellerne er installeret, vil 62 procent af ProjectZeros målsætning for solcellekapacitet i 2025 være nået.

Parken på Sydals bliver med en kapacitet på 39 MW kommunens største. Anlægget ved Glansager/Vollerup er 35 hektar og har en kapacitet på 25 MW. Et planlagt anlæg i Stevning forventes at blive på minimum 28 MW.

- Det glæder mig, at vi efterhånden kravler op imod målsætningen, når det gælder solcelle-kapaciteten. Min fornemmelse er også, at der er bred opbakning til en fælles klimaindsats - for vores børns og børnebørns fremtids skyld. I forbindelse med idehøringen i januar, før vi gik i gang med kommuneplantillægget, fik vi kun én bemærkning, nemlig fra Haderslev Stift, der ikke havde nogen indvendinger, siger Aase Nyegaard (Fælleslisten), der er formand for teknik- og miljøudvalget.

Annonce

Placeres på marker

Området, som i dag er marker, ligger nordvest for Lysabild ved Lille Mommarkvej. Tandslet og Lysabild ligger mellem 600 og 700 meter fra området. Desuden ligger Sarup omkring 1,5 km mod øst.

- Jeg synes, der her er lykkedes at finde et område, hvor solcelleanlægget ikke vækker stor opsigt i området, og hvor der ikke er mange naboer. Det er heller ikke vurderet, at anlægget vil medføre nogen videre miljøpåvirkning, siger udvalgets næstformand, Stefan Lydal (DF).

Udvalget har godkendt, at forslaget til lokalplan og kommuneplantillæg er sendt i høring frem til den 9. juni.

Når anlægget er færdigt, vurderes det at levere ca. 40.000 MWh om året svarende til ca. 10.000 husstandes årlige strømforbrug.

- Solcelleparker er et godt bidrag til den grønne omstilling. Så kan vi have lidt forskellige holdninger til, om de pynter i landskabet, og om vi skal bruge noget af den bedste landbrugsjord på Als til formålet, men nu sender vi den i høring og ser, hvad borgerne siger, siger Tage Petersen (V), der er udvalgsmedlem.

Ifølge lokalplanforslaget skal anlægget afskærmes mod omgivelserne af et levende hegn.

Anlæg i Stevning

Sønderborg Kommune ønsker at give mulighed for at etablere et jordbaseret solcelleanlæg ved Stevning. Der har i den anledning været en idéhøring i sommer.

Projektet omfatter et anlæg på ca. 35 hektar, der ifølge idéhøringen skal ligge på et markområde mellem Oksbølvej, Midtvej og Egebjergvej.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Steen havde job, kone, børn og hus - men røg på flasken: Nu bor han på forsorgshjem og forsøger at komme ud af sit misbrug

Sydjylland

Region Syddanmark i top: Markant færre corona-patienter i respirator døde end i resten af landet

Annonce