Annonce
Sønderborg

Stram Kurs-fremgang på Sydals chokerer: Vi har jo ikke problemer med udlændinge her

Partiformand for Stram Kurs, Rasmus Paludan, kom aldrig til Sønderborg i løbet af valgkampen, men han lagde vejen forbi Varbergparken. Arkivfoto: Jacob Schultz
Partiet Stram Kurs ville være kommet i Folketinget, hvis resten af landet havde stemt som valgkredsen Sønderborg. Partiet fik 3,3 procent af stemmerne på Sydals og det har vakt stærke reaktioner på gaden i Skovby.
Annonce

Skovby: Dagen efter valget er grå og lummer i landsbyen Skovby.

Bilerne kører hastigt gennem byen, men det hænder da, at enkelte bilister må stoppe op og vove sig ud i den lette drypregn. Både bageren og brugsen holder nemlig åbent efter Grundlovsdag.

Stram Kurs høstede 918 stemmer i Sønderborg-kredsen, hvilket lige præcis giver 2 procent af stemmerne. Partiet ville altså have stået sikkert på spærregrænsen med fire mandater i hus, hvis resten af landet havde stemt som Sønderborg.

Den største opbakning til partiet kan man finde på Sydals, hvor procent af vælgerne stemte på Stram Kurs. Denne kendsgerning har været en hård pille at sluge for nogle af de borgere, som JydskeVestkysten møder i Skovby.

- Jeg var meget chokeret over at læse det tidligere på dagen. 3,3 procent er skræmmende, for vi har jo ikke problemer med udlændinge her. Her er ingen ghetto i området eller sådan, så jeg forstår ikke støtten, siger Birthe Brosowsky fra Skovby.

Hun har fulgt nøje med i valgkampen og mener da også, at partiformanden Rasmus Paludan har fået for meget omtale i medierne.

- Nogle gange har jeg måttet slukke for skærmen, for han forstyrrer min sindsro, siger hun.

Tommy Henne mener, at Stram Kurs' popularitet på Sydals kan skyldes flygtningekrisen i 2014. Foto: David Skaaning
Annonce

Stram udlændingepolitik

- Det var godt, at de ikke kom ind, konstaterer Tommy Henne om Stram Kurs-nederlaget.

Han er selv sydalsinger og selvom han ikke er enig med de 3,3 procent, som har stemt på Stram Kurs, så har han en teori om Sydals' støtte til partiet:

- Det må næsten være de flygtninge, der kom ind for nogle år siden, siger Tommy Henne.

Flygtningekrisen ramte hele Europa i 2015 og det kan meget vel være forklaringen på, hvorfor Dansk Folkeparti året efter bragede frem i Sønderjylland til folketingsvalget samme år. Dansk Folkeparti blev da også det største parti i Sønderborg-kredsen med 30,4 procent af stemmerne.

Ved dette valg fik DF 12,3 procent af stemmerne i Sønderborg, og det skyldes måske, at både Venstre og Socialdemokratiet i dag fører en strammere udlændingepolitik, end de gjorde for fire år siden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Lad os nu få den cykelbro

Annonce