Annonce
Sønderborg

Stram Kurs-fremgang på Sydals chokerer: Vi har jo ikke problemer med udlændinge her

Partiformand for Stram Kurs, Rasmus Paludan, kom aldrig til Sønderborg i løbet af valgkampen, men han lagde vejen forbi Varbergparken. Arkivfoto: Jacob Schultz
Partiet Stram Kurs ville være kommet i Folketinget, hvis resten af landet havde stemt som valgkredsen Sønderborg. Partiet fik 3,3 procent af stemmerne på Sydals og det har vakt stærke reaktioner på gaden i Skovby.

Skovby: Dagen efter valget er grå og lummer i landsbyen Skovby.

Bilerne kører hastigt gennem byen, men det hænder da, at enkelte bilister må stoppe op og vove sig ud i den lette drypregn. Både bageren og brugsen holder nemlig åbent efter Grundlovsdag.

Stram Kurs høstede 918 stemmer i Sønderborg-kredsen, hvilket lige præcis giver 2 procent af stemmerne. Partiet ville altså have stået sikkert på spærregrænsen med fire mandater i hus, hvis resten af landet havde stemt som Sønderborg.

Den største opbakning til partiet kan man finde på Sydals, hvor procent af vælgerne stemte på Stram Kurs. Denne kendsgerning har været en hård pille at sluge for nogle af de borgere, som JydskeVestkysten møder i Skovby.

- Jeg var meget chokeret over at læse det tidligere på dagen. 3,3 procent er skræmmende, for vi har jo ikke problemer med udlændinge her. Her er ingen ghetto i området eller sådan, så jeg forstår ikke støtten, siger Birthe Brosowsky fra Skovby.

Hun har fulgt nøje med i valgkampen og mener da også, at partiformanden Rasmus Paludan har fået for meget omtale i medierne.

- Nogle gange har jeg måttet slukke for skærmen, for han forstyrrer min sindsro, siger hun.

Annonce
Tommy Henne mener, at Stram Kurs' popularitet på Sydals kan skyldes flygtningekrisen i 2014. Foto: David Skaaning

Stram udlændingepolitik

- Det var godt, at de ikke kom ind, konstaterer Tommy Henne om Stram Kurs-nederlaget.

Han er selv sydalsinger og selvom han ikke er enig med de 3,3 procent, som har stemt på Stram Kurs, så har han en teori om Sydals' støtte til partiet:

- Det må næsten være de flygtninge, der kom ind for nogle år siden, siger Tommy Henne.

Flygtningekrisen ramte hele Europa i 2015 og det kan meget vel være forklaringen på, hvorfor Dansk Folkeparti året efter bragede frem i Sønderjylland til folketingsvalget samme år. Dansk Folkeparti blev da også det største parti i Sønderborg-kredsen med 30,4 procent af stemmerne.

Ved dette valg fik DF 12,3 procent af stemmerne i Sønderborg, og det skyldes måske, at både Venstre og Socialdemokratiet i dag fører en strammere udlændingepolitik, end de gjorde for fire år siden.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce