Annonce
Aabenraa

Strammerpartier er tavse i Tra-sagen

Philip Tietje (V), folketingskandidat i Tønder-kredsen og byrådsmedlem i Aabenraa Kommune, savner fleksibilitet, så Udlændingestyrelsen kan komme Tra Viet Nguyen og hendes familie i møde. Arkivfoto: Jacob Schultz

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) og udlændingeordførerne fra DF, K og S er tavse, men fire oppositionspartier melder sig på udviste Tra Viet Nguyens side. Det samme gør lokal folketingskandidat fra Venstre.

Aabenraa: Det er ganske svært at få en ordfører i tale fra udlændingeområdets "strammer-partier" i Folketinget, når det gælder sagen fra Aabenraa, hvor 15-årige Tra Viet Nguyen har fået afslag på en ansøgning om familiesammenføring med sin mor, og derfor er blevet udvist til Vietnam, tusinder af kilometer fra sin mor, lillebror på ni år og papfar.

Årsag: Der blev ansøgt 12 dage for sent, fordi pigens mor rejste hjem til sin syge mor, og Tra Viet Nguyen ikke længere var 14 år, som man skal være på ansøgningstidspunktet.

Philip Tietje, folketingskandidat for Venstre i Tønder-kredsen og byrådsmedlem i Aabenraa Kommune, er imidlertid ikke enig i de regler, som splitter den dansk-vietnamesiske familie, og det vil han gerne fortælle om.

- Det burde være et skøn i stedet for en klokkeklar aldersgrænse på 15 år, der er afgørende, siger Philip Tietje og uddyber:

- Hvis der er tale om sygdom som årsag til, at man har søgt for sent, burde der være så meget fleksibilitet i systemet, at man kan imødekomme familiens ønske om at blive samlet, tilføjer han.

Annonce

Det virker forkert, at den unge dame skal forlade landet, når hun kan blive så stort et aktiv for det danske samfund, som jeg tror, hun kan.

Philip Tietje (V), folketingskandidat og byrådsmedlem

Derfor fik Tra afslag

Hvis man er det, der i lovgivningen betragtes som "øvrige familiemedlemmer" - sådan ét er Tra Viet Nguyen og alle andre end børn under 15 år eller ens ægtefælle - kan man søge om familiesammenføring med en herboende person efter udlændingelovens §9c, stk. 1.Efter udlændingelovens §9c, stk. 1 kan der kun gives opholdstilladelse, hvis ganske særlige grunde, herunder hensynet til familiens enhed, taler for det.Der kan således kun gives familiesammenføring til øvrige familiemedlemmer, hvis et afslag ville være i strid med Danmarks internationale forpligtelser, for eksempel Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 8 om retten til familieliv.Kilde: www.nyidanmark.dk

I afgørelsen fra Udlændingestyrelsen står der blandt andet "Der er til sagen imidlertid ikke oplyst om ganske særlige grunde, der gør, at du og din mor ikke fortsat kan udøve jeres familieliv i Vietnem, hvor I begge er statsborgere...."

De Radikales udlændingeordfører Andreas Steenberg vil nu tage Tra-sagen op med udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V). Arkivfoto: Jørgen Kirk / Ritzau Scanpix

R: - Den er gal med reglerne

De stramme regler for familiesammenføring er en radikal mærkesag, og derfor var De Radikales udlændingeordfører hurtigt ude med en reaktion.

- Det er reglerne, den er gal med. Det er alt for voldsomt, at en dansk statsborger skal få udvist sin familie på grund af nogle dages forsinkelse på grund af sygdom, siger Andreas Steenberg (R).

- På kort sigt kan vi ikke gøre så meget, fordi der er et stort flertal i Folketinget, der fastholder reglerne som de er, men jeg vil tage sagen op med Inger Støjberg (udlændinge- og integrationsminister, red.) og spørge hende, om ikke reglerne kan ændres sådan, at en lille fodfejl ikke får så vild en konsekvens, lover Andreas Steenberg.

Heller ikke Alternativet har megen sympati for årsagen til Tra Viet Nguyens udvisning.

- Det er helt urimeligt, at hun ikke kan blive familiesammenført, og det er jo sager, vi ser gang på gang. Jeg bliver ked af det, og tænker hvor må det være forfærdeligt at være den her familie, siger Josephine Fock, Alternativets udlændingeordfører.

SF: - Minister bør gribe ind

- Hvis det stod til mig, skulle ministeren (Inger Støjberg (V), red.) ændre loven, men det ved jeg, hun ikke er interesseret i, forklarer Josephine Fock, når det handler om muligheden for at hjælpe Tra og andre i hendes situation.

Heller ikke SF mener, der er mange kunstneriske point at give i denne sag. Hensynet til Tra og familien bør går forud.

- Man skal selvfølgelig overholde de tidsfrister, der er, og derfor synes jeg også, det er et problem, at man ikke har sørget for det, men der er ikke tale om et bevidst forsøg på snyd. Det er en procedurefejl. Når det får så vidtrækkende konsekvenser for en hel familie og en ung pige på 15 år, så synes jeg, der må være mulighed for at lade pigen blive i Danmark, siger udlændingeordfører Holger K. Nielsen.

- Udlændingestyrelsen er nødt til at gøre, som den gør, men politisk må vi sige, at det menneskeligt set er meget forfærdeligt for den pågældende familie og urimeligt, at så lille en fejl kan få så store konsekvenser. Man har før grebet ind i andre tilfælde, og det bør ministeren også gøre her, siger Holger K. Nielsen.

EL: - Det er force majeure

Enhedslisten mener ikke nødvendigvis, der skal de store regelændringer til, for at kunne imødekomme familien i sager som den med Tra.

- Man skal i udlændingeloven være opmærksom på, om det kan misbruges, hvis man laver en force majeure-regel, men det vil ikke kunne misbruges her. Hvad skulle ideen være i at undlade at søge og opfinde en syg bedstemor i Hanoi for at barnet skulle blive 15, i stedet for at søge, når vedkommende har mulighed for at blive, spørger Søren Søndergaard (EL), som mener, der allerede nu burde være en force majeure-regel.

- Vi vil gerne være med til at kigge på hele regelsættet for gruppen mellem 15 og 18 år, men det er ligegyldigt her, fordi det er konkrete omstændigheder, der gør, at der ikke er blevet søgt, slår han fast.

Det har trods gentagne forsøg ikke været muligt at træffe Martin Henriksen (DF), Naser Khader (K) og Mattias Tefay (S) for en kommentar. Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har via sin pressetjeneste meddelt, at hun ikke ønsker at udtale sig.

Opdateret med Holger K. Nielsens kommentar.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];