Annonce
Tønder

Strandede højskoleelever har fået personlig shopper

Musik og Teaterhøjskolens strandede elever forstår at holde en fest. Som her, hvor der er open stage - altså fri adgang til scenen, hvor man kan underholde de andre elever over en computerforbindelse. Privatfoto: Thomas Trier
31 elever fra flere lande på Musik og Teaterhøjskolen i Toftlund er nu på femte uge isoleret fra omverdenen. Tiden går med virtuel undervisning og fest og optrædender for hinanden over computerskærmen. Eleverne har udpeget en shopper, der hver dag tager en handeltur for dem alle.
Annonce

TOFTLUND: På femte uge er 31 strandede elever på Musik og Teaterhøjskolen i Toftlund ufrivilligt isoleret fra omverdenen.

Eleverne kommer fra så fjerne steder som Hongkong, Ukraine, Rusland, Sydkorea, Japan og Jamaica - men også enkelte elever fra Island, Norge og sågar Danmark er strandet på skolen, fortæller forstander på højskolen, Thomas Trier.

Eleverne blev fanget i ingenmandsland på skolen efter den 13. marts - enten fordi andre lande allerede på det tidspunkt havde lukket lufthavne og grænser, andre fordi man troede, at det kun var en kortvarig corona-karantæne, og det derfor ikke kunne "betale" sig at tage hjem, fordi man så skulle i 14 dages karantæne som hjemvendt.

- Men når alt kommer til alt, så går det forbavsende godt, fortæller Thomas Trier.

Vi har aldrig haft så raskt et hold.

Thomas Trier, forstander, Musik og Teaterhøjskolen i Toftlund, om elevhold, der er i karantæne på 5. uge

Annonce

Ingen syge

Blandt andet, fortæller Thomas Trier, har det vist sig, at eleverne i hvert fald ikke er ramt af coronavirussen. For ingen er syge, overhovedet.

- Vi har aldrig haft så raskt et hold, griner forstanderen og peger på, at hygiejnen er i top og de mange højskoleelever efterkommer sundhedsmyndighedernes anbefalinger.

Det gælder blandt andet for den danske elev, der netop er vendt tilbage til skolen efter at have boet på sofaer rundt om. Eleven er lige nu isoleret i en lærerbolig i 14 dage, så der ikke bringes smitte ind på højskolen.

Mens eleverne modtager undervisning over computeren, så får de mad lavet af køkkenpersonale på højskolen. Men af og til har man brug for en flaske shampoo, tandpasta, chips, cigaretter eller slik. For at sikre "nødvendighederne" har eleverne udpeget en fast elev, der hver dag handler ind på alles vegne.

- Eleven er instrueret om sundhedsmyndighedernes anbefalinger og skal ikke tage kontakt til nogen, fortæller Thomas Trier.

Annonce

Vanvittig situation

Proceduren omkring den daglige shoppetur er også faste, fortæller højskoleforstanderen.

Ønsker og penge til handleturen skal være indleveret senest klokken 16, og så går turen ellers til supermarkedet en time senere. For at minimere smitterisikoen er det den samme elev, der hver dag tager sig af indkøbene.

Thomas Trier kalder hele coronakrisen for en "vanvittig situation". Men midt i den håbløse og fastlåste situation forsøger elever og personale at få det bedste ud af dagene.

Elever, der er hjemme, undervises virtuelt på computeren, mens eleverne, der er tilbage på højskolen, kan benytte instrumenter og lokaler - bare de ikke klumper sig sammen.

- Vi har sagt, at de skal holde god afstand. Det gælder også, når vi spiser, siger Trier.

Storskærmen viser, at eleverne hjemme fester med eleverne på skolen. Adskilt og alligevel sammen. Forstander Thomas Trier kalder det hele for en vanvittig situation. Privatfoto: Thomas Trier
Annonce

Cykeltur og disco-fest

Tiden er brugt på forskellige aktiviteter. De strandede elever har blandt andet sendt postkort med motiver fra Toftlund hjem, og så har de været på cykeltur i lokalområdet. Blandt andet cyklede 10 elever til Gram Slot, hvor den medbragte madpakke blev nydt i slotsparken, fortæller Thomas Trier og tilføjer, at der også har været plads til, at eleverne har optrådt på en scene på højskolen, mens de hjemvendte elever kunne følge med på computeren. Desuden har eleverne deltaget i videokor og holdt en disco-fest, hvor eleverne festede sammen hver for sig.

- Det var ret sjovt, konstaterer Thomas Trier, der håber på, at tingene snart normaliserer sig. Og noget tyder på, at det går den rigtige retning. Forstanderen er i hvert fald fortrøstningsfuld.

Hvor vigtigt er det, at I snart kommer igang igen?

- Det er supervigtigt. Det er vigtigt for os, og det er vigtigt for eleverne. De vil bare tilbage, siger Trier.

Højskoleeleven fra Seoul i Sydkorea, Seo-Jung Son, spiller guitar og synger for skolenes øvrige elever, der kunne følge med på computerskærme. Privatfoto: Thomas Trier
En lille scene og en stor skærm: Eleverne holder en høj hygiejne og overholder sundhedsmyndighedernes anvisninger, fortæller forstanderen på højskolen i Toftlund. Privatfoto: Thomas Trier
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

100 år siden Genforeningen: En stor dag for Sønderjylland, Danmark og Verden

Annonce