Annonce
Varde

Strandhotellets stjerne funklede igen i Vejers Strand

Som noget nyt er Niels Jørgen Frandsen også blevet kartoffelavler. Vel og mærke i klitterne. Så de er lidt sene i det. Foto: Henrik Reintoft
Niels Jørgen Frandsen fra det legendariske Strandhotellet i Vejers var tilbage på stranden, hvor han diskede op med sin velkendte og enkle frokostbuffet.

Vejers Strand: Det brusende Vesterhavet overdøver de jazzede toner i teltet på Vejers Strand. Der er frokostjazz, som i mange år var en kær og skattet sommerbegivenhed på Strandhotellet Vejers fra 1926.

Og altid med kok Niels Jørgen Frandsen som manden bag en frokostbuffet, der dur, mens mol og mismodet denne søndag overlades til jazz- og bluesorkestret Gumbo Ya Ya.

Annonce
Vi drikker kaffe to timer om morgenen. Jeg har dyrket sene kartofler i klitterne. De er rigtig flotte. Og så går vi til kirkekoncerter.

Kok Niels Jørgen Frandsen, Vejers Strand

Afskeden

Strandhotellets stjerne Niels Jørgen Frandsen (78) var søndag tilbage på stranden, siden Strandhotellet lukkede endegyldigt i marts 2018, hvor der i årtier først var Landligger Fest og senere frokostjazz.

Strandhotellet, som hans familie forpagtede i 61 år, er nu solgt af staten til familien Slaikjær fra Hvidbjerg Strand.

- Jeg har det rimeligt, siger Niels Jørgen Frandsen, som sammen med sin hustru Sigrid fortsat bor i Vejers Strand.

Han er dog fortsat en smule bitter over måden, de blev sat på porten af Naturstyrelsen og daværende miljøminister Esben Lunde Larsen (V). Men den forrige regering ønskede ikke, at staten skulle forpagte hoteller. Samtidig blev 17 statsejede campingpladser sat til salg.

Sigrid og Niels Jørgen Frandsen er nu medlemmer af Vejers Venner, der siden Strandhotellet lukkede, er flyttet ned på stranden med teltet, som de kommende uger er udgangspunkt af en symfoni af arrangementer.

- Det går faktisk godt. Det tog lige lidt tid at komme over afskeden, siger Sigrid Frandsen.

Kartofler i klitten

De har brugt de seneste fire dage på at forbedre frokostbuffeten til de 150 gæster. Sild med karrysalat, frikadeller og kartoffelsalat og ostebord. Et totalt udsolgt arrangement, hvorfor Allan Junge, formand for Grundejerforeningen Vejers Strand, lover, at de næste år udvider teltet.

Selv er Niels Jørgen Frandsen ved at vænne sig til et liv uden altid at være noget for nogen eller noget.

- Vi drikker kaffe to timer om morgenen. Jeg har dyrket sene kartofler i klitterne. De er rigtig flotte. Og så går vi til kirkekoncerter. Og forleden var vi til koncert i Tambours Have, siger Niels Jørgen Frandsen og lyser op som den sol, der ikke var der.

Og hvad skal man bruge solen til, når Niels Jørgen Frandsen i stedet funkler.

Niels Jørgen Frandsen var sammenmed hustruen Sigrid tilbage i rollen om opvarter og kok. Foto: Henrik Reintoft
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Vi gør det fortsat ikke godt nok

Møgsagerne i det offentlige Danmark har stået i kø med milliardsvindel med udbytteskat, misbrug af Socialstyrelsens midler og tilsyneladende meget grove forhold hos Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. Lokalt har vi såmænd også haft et tilfælde, hvor fire personer er blevet sigtet for bedrageri mod Sygehus Lillebælt. Alt dette til trods: Vi er fortsat verdens mindst korrupte land sammen med New Zealand. Det viser anti-korruptionsbevægelsen Transparency Internationals årlige undersøgelse af forholdene i 180 lande. Egentlig er det ikke så overraskende. Inderst inde ved de fleste danskere jo godt, at bestikkelse hører til sjældenhederne. Få borgere kunne finde på at tilbyde myndighedspersoner erkendtligheder i forventning om modydelser. Og endnu færre offentligt ansatte kunne formentlig drømme om at tage mod penge eller tvivlsomme vennetjenester. Vi har grund til at glæde os over dette forhold. Korruption er en kræftsvulst på samfundet. Den gør alt dyrere og langsommere, fordi udgifterne til korruption skal lægges oven i prisen på alle projekter, hvor man tilmed langtfra kan være sikker på, at de bedste og billigste får overdraget en given opgave. Derfor er det heller ikke noget tilfælde, at de mest korrupte lande som regel også er de fattigste med for eksempel Sydsudan, Somalia og Syrien som nationer, der både er bundkorrupte og aldeles rædselsfulde at bo i. Korruption er imidlertid langtfra kun et økonomisk problem. Endnu værre er det, at bestikkelse tærer på ethvert samfunds vigtigste kapital, nemlig tilliden mellem borgerne indbyrdes og i forhold til myndighederne. Danmark er fortsat et samfund bygget på gensidig tillid. Men ligesom vi trods førstepladsen mister point på opgørelsen over korruptionens omfang, er der også en blevet plads til en lille tvivl i mange danskeres forhold til myndighederne. Den situation er netop opstået på grund af den senere tids mange skandaler. Så jo, vi gør det godt. Men vi gør det fortsat ikke helt godt nok.

Regionalt For abonnenter

Borgmestre raser over skrottede solcelle-planer for millioner: - Det er fuldstændig vanvittigt

Annonce