Annonce
Sønderborg

-Stress? Ikke her. Men jeg har fået flere til at holde mig ved selskab

For tidligere praktiserende læge Henrik Schaumberg var dagen ikke mere stressende end andre. Til gengæld var det "fantastisk", som han sagde, for folk var glade, og der var mange af dem. Foto: Birthe Juul Mathiasen
Stresstest kaldes det, når myndigheder tester kapaciteten, denne gang i landets covid-19 vaccinationscentre. Men i Humlehøj-Hallen i Sønderborg udeblev stressen.

Sønderborg: - Du tager bare plads på en ledig stol.

Med enkelte variationer var det, hvad tidligere praktiserende læge Henrik Schaumburg fra Tandbjerg Lægehus igen og igen sagde, mens han smilende viste vej til nærmeste ledige sæde. Til dem, der havde lyst til en lille snak, gav han sig også tid:

- Stress? Her er ingen stress. Eneste forskel på i dag og alle de andre dage er, at alle rækker stole er besat. Jeg har flere til at holde mig ved selskab. Normalt sidder der kun folk på første og anden række, forklarede han.

Annonce

Henrik Schaumburg har arbejdet i Sønderborgs vaccinationscenter, siden det åbnede 9. marts. Mandag 12. april var han og 14 andre ansatte i færd med at teste, hvordan man sluser 1400 personer igennem systemet på godt otte timer.

Hurtig boks

Det foregik i en stille og rolig atmosfære trods lang kø både formiddag og eftermiddag. Udenfor ventede mellem 60 og 90 personer, indenfor stod 60 i kø til receptionen for at blive henvist til enten Pfizer-køen til højre eller Moderna-køen til venstre alt efter, hvilken vaccine de var blevet tildelt.

Som flere i køen bemærkede, var boks nummer 1 den hurtigste. Der gik ofte kun et minut og 40 sekunder, fra lampen lyste, og den næste i køen rykkede ind i boksen, til vedkommende var vaccineret og sendt videre, hvorefter lampen lyste grønt igen.


Der har lige været en dame henne og rose os for, at det glider fint. Jeg ved, at der er kø udenfor, men folk tager det fantastisk. Siden jeg blev ansat, har jeg kun oplevet en enkelt sur mand.

Henrik Schaumburg, tidligere praktiserende læge tilknyttet vaccinationscentret i Sønderborg


Eva Møller fra Ulkebøl stillede sig kø kl. 13.30. En time og seks minutter senere fik hun sit første vaccinationstik af Per Iversen, tidligere praktiserende læge i Gråsten.

Hun brugte også en time derhjemme, da hun skulle booke sin tid:

- Men sådan er det jo, når mange mennesker skal igennem. Det må være svært at styre, når det drejer sig om hele landets befolkning. Og jeg har pensionist. Jeg har god tid, sagde hun, da hun få minutter efter tog plads i hal to, hvor Henrik Schaumburg holdt øje med, om nogen fik det dårligt.

Annonce

Enkelt dårligt

Anafylaktisk chok, som er en meget sjælden bivirkning ved alle slags vaccinationer, har den tidligere praktiserende læge endnu ikke oplevet i Humlehøj-Hallen. Det er heller ikke sandsynligt, at han kommer til det:

- Men jeg har haft en enkelt dame, der blev dårlig og måtte ned at ligge. Blodtrykket og alt andet var dog normalt. Det kan skyldes nåleskræk, forklarer Henrik Schaumburg.

77-årige Eva Møller havde hverken nåle- eller vaccinationsskræk:

- Jeg er så glad for, at jeg nu har fået første stik. Man er jo lidt skrøbelig, når man kommer op i alderen. Jeg er også frivillig på et plejehjem, så jeg ville gerne have haft stikket tidligere, fortæller hun.

Oprindeligt var det planlagt, at 1400 personer skulle vaccineres i Humlehøj-Hallen. 1230 skulle have første stik, 210 det andet stik. Men inden dagen var omme, havde 50 personer ekstra også fået deres Moderna-stik nummer to.

I hele Sønderjylland blev 3.786 personer vaccineret.

12. april skulle Humlehøj-Hallen bestå prøven: Kan den modtage flere end 1400 mennesker til vaccination uden, at det udløser kaos? Der var trængsel også udenfor, men det var stadig muligt at finde parkeringspladser. Foto: Birthe Juul Mathiasen
Eva Møller fik Pfizer-vaccinen, og det var hun glad for. Hun kom kl. 13.30 og gik igen kl. 14.45. Foto: Birthe Juul Mathiasen
Inde i Humlehøj-Hallen bestod køen løbende af omkring 80 personer, mens andre 60-90 personer ventede udenfor. Foto: Birthe Juul Mathiasen
Humlehøj-Hallens klatrehal er forsynet med 75 siddepladser. Her venter man 15 minutter, fra man har fået sit stik, til man forlader vaccinationscentret. Foto: Birthe Juul Mathiasen
Over middag bestod køen udenfor af omkring 60 personer. Men aftog i løbet af eftermiddagen. Foto: Birthe Juul Mathiasen
Efter stikket fik Eva Møller udleveret en gul lap, hvorpå Per Iversen har skrevet klokkeslettet, hun blev vaccineret. Tilbage var bare at vente yderligere 15 minutter, og det foregår i hallen lige frem, forklarede lægen. Foto: Birthe Juul Mathiasen
Annonce
Danmark

Onsdagens coronatal: 353 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Ukrainer idømt fire års fængsel, udvisning og bøde på 71 mio kr. i stor sag om ulovlig cigaretfabrik: - Først i dette øjeblik er det gået op for mig, hvor alvorligt det er

Danmark

CureVacs vaccine opfylder ikke kriterier i afgørende studier: Den er kun 47 procent effektiv

Annonce