Annonce
Aabenraa

Strid om sønderjysk sti kan gøre gangbro ubrugelig

Stien mellem Damms Teglgård og Hørgården har ingen lys, og den rydes heller ikke for sne.Foto: Claus Thorsted
En læser har via Aabenraa By spurgt til en sti uden lys, som Aabenraa Andelsboligforening har ansvaret for. Stien fører hen til gangbro ved skolen. Men den er dyr at vedligeholde, så boligforeningen overvejer at fjerne den.

AABENRAA: En læser har spurgt til den manglende belysning på stien mellem blokkene på Damms Teglgård og rækkehusene på Hørgården på Høje Kolstrup.

Søren Duus, formand for Aabenraa Andelsboligforening, har sammen med resten af bestyrelsen erkendt, at det er foreningen, der ejer stien, og dermed har ansvaret for belysningen. Men der har været mørkt siden kommunen slukkede for lyset tilbage i 2014. Master og lamper er nemlig gamle, og det vil kræve en større investering at få dem tændt igen.

Stien og ikke mindst belysningen på stien har gennem mange år været et stridspunkt mellem boligforeningen og kommunen om hvem, der skal betale for at få lys på stien.

Stien er i det hele taget dyr i drift - både når det gælder lys og belægning.

- Belægningen bør snart renoveres, og vi har faktisk talt om, at vi i stedet burde få stien fjernet. Så får kommunen ganske vist en bro hængende ud i den blå luft, siger Søren Duus.

For enden af stien går nemlig broen over Camma Larsen-Ledets vej, og på den anden side af vejen er tre af bydelens vigtige institutioner - købmanden, skolen og Agoraen.

Annonce
Det ville da være en katastrofe, hvis den sti forsvandt.

Erik Ulldal Hansen (S)

Katastrofe

- Det ville da være en katastrofe, hvis den sti forsvandt, siger Erik Uldall Hansen (S), som er gruppeformand for Socialdemokratiet i byrådet og inspektør i Agoraen på Høje Kolstrup.

- Stien og broen bruges jo meget af beboerne - både fra Hørgård, Damms Teglgård og Nørreskovparken, og stien bruges også, når man skal nede fra byen og op til Agoraen, pointerer Erik Ulldal.

- Det er virkelig ærgerligt, når sådan en konflikt spidser til, tilføjer han.

Arne Leyh Petersen (DF), der er formand for teknisk udvalg, er heller ikke begejstret for tanken om, at kommunen lige pludselig skulle stå med en bro, der ikke fører nogen steder hen.

- Det ville være meget uheldigt at fjerne den sti. Det er en sag, vi vil se nærmere på, lover han.

Arne Leyh Petersen pointerer, at striden om belysningen på stien stammer fra en beslutning i teknisk udvalg, hvor kommunen overdrog ansvaret for gadelyset til grundejer- og boligforeninger over hele kommunen.

Den sag blev afgjort, nogle år før han satte sig i formandsstolen i udvalget.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Sønderborg

Evakuerede beboere kunne vende tilbage efter natlig indsats: Svajende skorsten på 40 meter er revet ned

Kultur

Paul C om at beholde to stjerner: Vi fejrede det med en potte te

Annonce