Annonce
Udland

Stridende parter i Sudan underskriver aftale om magtdeling

Militæret og oppositionen i Sudan har underskrevet aftale, der går tre år frem. Historisk, siger general.

Sudans midlertidige militærstyre og oppositionen har onsdag morgen dansk tid underskrevet en aftale om at dele magten, til der igen skal afholdes valg.

Aftalen skal bane vej for en civil administration, hvilket har været et hovedkrav fra oppositionen og protestgrupperne, siden præsident Omar al-Bashir blev afsat i april.

Hovedpunkterne i aftalen blev fastlagt 5. juli med hjælp fra Den Afrikanske Union og etiopiske mæglere efter hårde forhandlinger.

Men først natten til onsdag dansk tid faldt detaljerne på plads under intense forhandlinger, rapporterer nyhedsbureauet AFP's korrespondent.

General Mohamed Hamdan Dagalo, der er vicechef for militærets midlertidige overgangsråd, kaldte det et "historisk" øjeblik, da aftalen var underskrevet.

En af lederne fra de protesterende grupper Ibrahim al-Amin oplyste efter mødet, at parterne fredag vil arbejde videre på en forfatningsmæssig aftale.

Aftalen fastsætter, der skal indsættes en fælles gruppe bestående af civile- og militære personer, der skal reagere landet i en overgangsperiode.

Gruppen vil bestå af seks civile og fem repræsentanter fra militæret, der skal deles om magten.

En general fra militæret vil stå i spidsen de første 21 måneder i overgangsperioden, hvorefter en repræsentant fra de civile vil sidde i spidsen i 18 måneder.

Målet er, at gruppen skal lede landet i en overgangsperiode på tre år, hvorefter der bliver afholdt valg.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Illegal indvandrig er alarmerende

Fra statistikkerne ved vi, at der er godt 800.000 indvandrere og efterkommere i Danmark. Opgørelserne siger naturligt nok ikke noget om den illegale indvandring, da de pågældende personer ikke er registreret. Men Rockwool Fonden har et skøn. Ved hjælp af en avanceret statistisk model vurderer Rockwool Fonden, at cirka 26.000 personer opholder sig ulovligt i landet. Det er en stigning på 18 procent, siden fonden kom med sin seneste rapport i 2016. Nyheden er alarmerende. Et er den lovlige immigration, der så sandelig også har skabt udfordringer. Men noget ganske andet er, at vores land åbenbart huser mennesker, vi intet aner om. Vi har således ikke mulighed for at tjekke, om de pågældende er farlige kriminelle eller måske endog terrorister. I sagens natur er der indbyggede usikkerheder i rapporten. Men ifølge fondens egen forskningsenhed holder det med 95 procents sandsynlighed stik, at mellem 23.000 og 29.000 personer lever under jorden her til lands. Hver og en af dem er en for mange. Tilsyneladende er der to former for illegal indvandring. Uvist hvordan lykkes det åbenbart nogle mennesker at snige sig hertil og gå i skjul. Andre indrejser lovligt, men opholder sig efterfølgende i Danmark i strid med lovgivningen. Blandt andet sker det åbenbart, at kinesere udnytter deres landsmænd som kummerligt betalt arbejdskraft i restaurationsbranchen. Kokkene kommer til Danmark i henhold til den såkaldte beløbsordning. Den sikrer på papiret kineserne en ganske udmærket løn. Men Fagbladet 3F skriver, at ingen eller kun få fridage samt groteske arbejdsuger kombineret med fradrag for kost og logi reducerer den reelle timeløn til omkring 25 kroner. Kinesiske kokke er næppe den store trussel mod rigets sikkerhed. Men de pågældendes ophold er ligeså ulovligt som alle andre illegale immigranters. Derfor er der også her behov for en energisk indsats med at opspore og udvise disse mennesker, ligesom deres arbejdsgivere naturligvis skal gøres ansvarlige.

Kolding

Efter krisemøde: Nyt forlig og fremtidens Kolding Havn ventes klar inden jul

Annonce