Annonce
Livsstil

STU på Munkegården har naturen som læremester

På Munkegården i Brenderup har de et stort orangeri, hvor der både dyrkes vindruer, chilier, agurker og tomater. Eleverne på skolen har til opgave at passe de forskellige afgrøder. Det giver nemlig selvværd at vide, at der er brug for en, er filosofien. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Landbrugsliv. På Munkegården vår vejen til et selvstændigt liv med egen bolig og arbejde gennem markarbejde og pasning af husdyr. Når planter og dyr er afhængige af én, så opdager man, at der er brug for en, og at man kan bidrage med noget værdifuldt. Det er en vigtig erkendelse, siger forstander Tomas Elsby.

På Munkegården i Brenderup går læringen gennem naturen. Marker, heste, lader, geder - der er alt det, der hører til en gård, og alt sammen skal passes. Hvis ikke det bliver passet, så visner og dør det hele. Det lærer man noget af - for eksempel at der er brug for én.

Sådan siger Tomas Elsby, der er forstander på gården, som er et uddannelses-, beskæftigelses- og botilbud til unge mellem 16 og 29 år med særlige behov. Eleverne kommer for at blive rustet til et selvstændigt liv med egen bolig og arbejde, og naturen er en god læremester. Derfor er de fem STU-linjer også centreret omkring de daglige aktiviteter på gården, og inden eleverne starter, skal de vælge, om de vil gå på køkken-, orangeri-, landbrugs- eller motor- og metallinjen.

- Det her er jo et klasselokale, siger Tomas Elsby, da han går igennem en svinestald.

Udenfor er kartoffeltoppene på en tilstødende mark ved at visne, og kartoflerne skal snart tages op. Det står eleverne for. Ligesom de også stod for at lægge kartoflerne.

- Alt det vi selv kan lave, det laver vi. Det vigtigste er, at tingene skal give mening for de unge, og at de oplever, at der er brug for dem. Det oplever de, når de indgår i et samspil med naturen og bliver en del af gårdens rytme, siger Tomas Elsby.

Annonce

- Alt det vi selv kan lave, det laver vi. Det vigtigste er, at tingene skal give mening for de unge, og at de oplever, at der er brug for dem. Det oplever de, når de indgår i et samspil med naturen og bliver en del af gårdens rytme.

Thomas Elsby, forstander på Munkegården

Fra jord til bord

I gårdens orangeri svæver fuldfede vindruer under loftet, og et grønt hav af kapilærkasser med tomat-, agurke- og chiliplanter optager en tredjedel af rummet. Elever går rundt og nipper sideskud og gøder planterne. Når tomaterne, agurkerne og chilierne er modne, ryger de ind i køkkenet, hvor STU-eleverne på køkkenlinjen bruger dem i maden.

- Vi arbejder meget med fra jord til bord-tanken Det giver mening for de unge, for de kan se, at der kommer noget ud af deres anstrengelser, lyder det fra Thomas Elsby, mens vi begiver os over mod køkkenet og en bar plet, hvor der skal bygges højbede.

- Giver det mening, spørger Tomas Elsby de to elever, som skal stå for projektet.

- Jaahr, siger de.

Normalt holder de til på en matrikel et par hundrede meter fra Munkegården. Det er her, at motor- og metallinjen samt trælinjen har hjemme. På motor- og metallinjen reparerer eleverne blandt andet scootere, cykler, biler og traktorer, mens eleverne på trælinjen koncentrerer sig om at restaurere gamle møbler eller lave ting som lamelstole og falkekasser. Nogle af tingene kan de sælge, men det vigtigste er sådan set, at eleverne laver noget brugbart, siger Tomas Elsby, da han viser træværkstedet frem.

Skal lære at fejle

Mikkel Galatius, som er STU-elev på andet år, er ved at lægge sidste hånd på en uglekasse, og så har han også lavet et sværd med takker. Om ikke så længe skal han tage et bevis på, at han kan styre en kapsav. Han er fuld af selvtillid

- Det kan jeg godt finde ud af, siger han til sin linjelærer, der griner lidt.

- Ja, det skal nok gå, svarer han.

Mikkel Galatius har gået på trælinjen et enkelt år, og han er glad for det.

- Vi har fået lov til at renovere pauselokalet, og så laver vi også højbede. Det er fedt, at vi får lov til selv at gøre noget. Det er meget sjovere end at sidde på sin flade røv, siger han.

I starten kunne Mikkel Galatius godt blive utålmodig, forklarer hans linjelærer, men nu er han blevet bedre til at acceptere, hvis alting ikke lige klapper første gang.

- Her gør det ikke noget, at man laver en fejl, for vi kan altid lave det om til en ikke-fejl. Hvis træet ikke bliver skåret på helt den måde, som eleverne havde tiltænkt, så kan vi bare bruge det til noget andet. De kan være svært for eleverne at fejle i starten, men så lærer de at finde på nye løsninger.

Munkegården

Munkegården ligger i Brenderup og er et uddannelses-, beskæftigelses- og botilbud til unge med særlige behov.

De daglige opgaver danner rammen om aktiviteterne på Munkegården.

Munkegården tilbyder fem STU-linjer: træ, køkken, orangeri, landbrug og motor og metal.

Som en del af linjen kan eleverne komme på enten intern praktik på Munkegården eller ekstern praktisk i en virksomhed.

Indenfor rammerne af STU'en tilbyder Munkegården bo-undervisning, dannelse, fritidsaktiviteter og undervisning i fagene dansk, matematik, it og engelsk.

På Munkegården arbejdes der med fire grundværdier: anerkendelse, relationsskabende, ordentlighed og ansvarlighed.

Ikke en ferielejr

Tæt ved værkstederne ligge et af de ind- og udslusningshuse, som de unge bor i. De har hver deres værelse, og ellers deles de om stue, køkken, bad, toilet og udearealer. Eleverne skal klare så meget som muligt selv, men botræning er den del af hverdagen, og Mungegårdens personale hjælper også de unge med den daglige rengøring, tøjvask, dosering af medicin og styring af privatøkonomi. I sidste ene handler det hele om at gøre eleverne livsduelige.

- Vores tilbud er baseret på en bodel, fritidsdel og beskæftigelsesdel, og alle tre ting skal fungere, for ellers falder det hele til jorden, siger Tomas Elsby og understreger, at Munkegården ikke skal lige en institution. Det skal ligne et uddannelsestilbud.

- Det her er et sted, hvor vi giver de unge nogle kompetencer. Det er ikke et sted, hvor de bare bliver parkeret og kan sidde fast i årevis. Meningen er, at de skal videre, siger han.

For at sikre, at de unge har noget at vise frem, når de er færdige med deres STU på Munkegården, har de mulighed for at tage en masse forskellige beviser. Det kan for eksempel være et motorsavsbevis eller et svejsecertifikat.

- Det er ikke en ferielejr. Der skal være en progression og en udvikling, og de skal udvikle nogle færdigheder, som kan hjælpe dem videre, lyder det fra Tomas Elsby.

Mikkel Galatius er vild med at være på trælinjen. - Vi får lov til at lave en hel masse. Det er meget federe end at sidde på sin flade røv, siger han. Foto: Birgitte Carol Heiberg
For at hjælpe eleverne med at kunne overskue deres pligter, bruger personalet på Munkegården piktogrammer. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Alle afgrøder, som bliver dyrket på Munkegården, ryger i køkkenet, hvor de unge på køkkenlinjen laver måltuder ud af dem. Foto: Birgitte Carol Heiberg
På orangerilinjen passer eleverne både dyr og planter. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce